Premier Miro Cerar je dejal, da Kitajsce zanima predvsem gradnja železnice, ki bi Slovenijo povezala s Srednjo Evropo. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je dejal, da Kitajsce zanima predvsem gradnja železnice, ki bi Slovenijo povezala s Srednjo Evropo. Foto: BoBo
Li Kečjang
Kitajski premier pričakuje, da bo blagovna menjava med Kitajsko in tem delom Evrope letos prvič presegla 60 milijard dolarjev. Foto: EPA
Cerar na evropsko-kitajskem vrhu v Beogradu
Cerar v Beogradu o krepitvi gospodarskega sodelovanja

Z Li Kečjangom in Aleksandrom Vučićem je govoril predvsem o krepitvi gospodarskega sodelovanja. Slovenskim novinarjem je po srečanju povedal, da je Li izrazil veliko naklonjenost možnosti sodelovanja s Slovenijo na gospodarskem in drugih področjih. Po njegovih besedah je bil Li dobro obveščen o obisku kitajske gospodarske in politične delegacije pod vodstvom podpredsednika vlade Vang Janga v Sloveniji prejšnji mesec.

Tretji vrh predsednikov vlad 16 držav in Kitajske poteka pod geslom "Nova gonilna sila, nova platforma, nov motor". Prvi vrh je bil pred dvema letoma v Varšavi, drugi pa lani v Bukarešti. Srečanje bo tokrat prvič v državi, ki ni članica Evropske unije.


Kitajska, ki je po nekaterih podatkih že prehitela ZDA in postala največje gospodarstvo na svetu, je izrazila pripravljenost na vlaganje v regiji, zato bo srečanje priložnost za predstavitev projektov, ki zahtevajo velika vlaganja.

Nujna izgradnja železnice
Cerar je kitajskega premierja še posebej opozoril na pomen Luke Koper za dostop do srednje Evrope. "Zanima jih seveda marsikaj v Sloveniji. Tudi izgradnja železnic, kar zanima tudi nas, in česar se moramo nujno lotiti, čim prej, da povežemo Slovenijo s Srednjo Evropo," je poudaril slovenski premier.

Napovedal je, da si bo vlada intenzivno prizadevala za privabljanje tujih vlagateljev, tako iz Kitajske in preostale Azije kot tudi iz Evrope in drugih delov sveta. "Slovenija mora začeti graditi, se odpirati, da bo pospeševala rast zaposlenosti in ustvarila tiste cilje, ki si je zadala."

"EU ne sme zavirati poti tujih naložb"
Glede opozoril iz Bruslja, da morajo biti vsi dogovori s Kitajsko v skladu s pravili Evropske unije, je Cerar dejal, da EU ne sme biti skupnost, ki bi zavirala pot tujih naložb, vendar pa morajo veljavna pravila spoštovati tudi tuji vlagatelji.


O konkretnih projektih bodo sicer govorili gospodarstveniki na forumu, ki bo potekal vzporedno s srečanjem 16+1 v Beogradu, naloga politikov pa je, da ustvarijo ustrezno okolje za srečevanje in možnosti sklepanja dogovorov, je še dejal Cerar. Na forumu pričakujejo več kot dva tisoč udeležencev, med njimi bodo tudi predstavniki 15 podjetij iz Slovenije. Iz Kitajske bo prišlo okoli 200 poslovnežev.


Povabilu Vučiću

O srečanju s srbskim premierjem je Cerar povedal, da sta ugotovila, da imata državi zelo dobre odnose na vseh področjih, ki pa jih lahko na področju gospodarstva še izboljšata. "Veseli me, da je Srbija tako zelo proaktivna in progresivna v svojem gospodarskem in siceršnjem razvoju, da kaže, kako se z novo energijo da iti pogumno v razvoj, kajti to daje tudi veliko možnosti našim podjetjem in vlagateljem v Srbiji," je poudaril in dodal, da je Vučića povabil na obisk Slovenije, ki bo po vsej verjetnosti že februarja naslednje leto.

Podpora Srbiji na njeni evropski poti
Cerar je Srbiji zagotovil slovensko podporo na poti v Evropsko unijo in povedal, da sta z Vučićem izpostavila, da so v interesu Srbije in Evrope dobri odnosi z Rusijo, predvsem dobro gospodarsko sodelovanje. Ob tem je opozoril, da nobena država, še posebej članica EU-ja, ne sme ignorirati dejstva, da Rusija ta hip krši nekatera mednarodna pravila in načela. Vučić je po Cerarjevih besedah izrazil razočaranje zaradi ustavitve projekta izgradnje plinovoda Južni tok.

Srbija kot most med Vzhodom in Zahodom?
Srbski premier Aleksandar Vučić je na gospodarskem forumu dejal, da Srbija lahko postane most med Vzhodom in Zahodom ter center trgovine v regiji. Po njegovih besedah nov zagon potrebuje celotna regija, ki se lahko veliko nauči od Kitajske. Dodal je še, da je prednostna naloga držav v tem delu Evrope gospodarska rast, za katero pa sta potrebna dva pogoja - investicije in reforme.

Azijska velesila ima za podjetja iz regije zagotovljeno posebno posojilno linijo za deset milijard dolarjev. Kitajski premier je pred vrhom izrazil pričakovanje, da bo blagovna menjava med Kitajsko in tem delom Evrope letos prvič presegla 60 milijard dolarjev.

Cerar na evropsko-kitajskem vrhu v Beogradu
Cerar v Beogradu o krepitvi gospodarskega sodelovanja