Podpredsednik kitajske vlade Vang je zbranim povedal, da trgovina med Kitajsko in Slovenijo raste hitreje kot celotna kitajska menjava s tujino, vse bolj aktivne so tudi naložbe med državama. Foto: BoBo
Podpredsednik kitajske vlade Vang je zbranim povedal, da trgovina med Kitajsko in Slovenijo raste hitreje kot celotna kitajska menjava s tujino, vse bolj aktivne so tudi naložbe med državama. Foto: BoBo
Podpredsednik vlade Dejan Židan je kitajskim gostom razložil, da Slovenija tujim vlagateljem ponuja pravo kombinacijo kakovosti, saj ima namreč kakovostno in visoko izobraženo delovno silo z dobrim znanjem tujih jezikov in računalništva, kakovostno infrastrukturo in je odlično povezana z državami v regiji ter navsezadnje visoko raven življenja. Foto: BoBo
Kitajci na slovenskem zajtrku

V okviru uradnega obiska podpredsednika kitajske vlade v Sloveniji Vang Janga je v Ljubljani potekal slovensko-kitajski poslovni forum, ki se ga je udeležilo okoli 220 predstavnikov slovenskih in 150 predstavnikov kitajskih podjetij.

Udeležence so nagovorili podpredsednik kitajske vlade Vang Jang, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič, predsednik Kitajskega sveta za spodbujanje mednarodne trgovine Džjang Zengvej in podpredsednik vlade in minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, ki je kitajskim gospodarstvenikom sporočil, da so v Sloveniji po nekaj letih finančne in gospodarske krize znova pozitivni gospodarski kazalniki. Gospodarska rast v letošnjem letu bo namreč 2,4-odstotna, imamo pa tudi visoko rast izvoza.

"Želimo si kakovostne, partnerske tuje neposredne naložbe in njihovega prispevka k večji gospodarski rasti, prenosu znanja in tehnologij, skladnemu regionalnemu razvoju in sinergističnih učinkov povezovanja tujih vlagateljev s slovenskimi podjetji," je povedal Židan.

Slovenija je prava kombinacija
Slovenija po njegovih besedah tujim vlagateljem ponuja pravo kombinacijo kakovosti, saj ima namreč kakovostno in visoko izobraženo delovno silo z dobrim znanjem tujih jezikov in računalništva, kakovostno infrastrukturo, je odlično povezana z državami v regiji ter ima navsezadnje visoko raven življenja.

Odnosi s Kitajsko, ki je za Slovenijo najpomembnejša azijska trgovinska partnerica, so po Židanovih besedah dobri in razvejeni, letos zaznavamo povečanje blagovne menjave za šest odstotkov. "Verjamem, da je skupni cilj, da z usmerjenimi prizadevanji zmanjšamo razliko med uvozom in izvozom," je dejal Židan.

Podpredsednik vlade in kmetijski minister možnosti za krepitev gospodarskega sodelovanja z drugim največjim gospodarstvom na svetu vidi na področjih logistike in distribucije, naložbenega sodelovanja, bančništva in drugih finančnih storitev ter igralništva, možnosti pa so tudi na področju nepremičnin, poslovnih storitev, turizma, kmetijstva in živilskopredelovalne industrije, gozdarstva in lesnopredelovalne industrije, energetike in proizvodnje gradbene opreme.

Ob tem je izpostavil turizem in povedal, da želi Slovenija prihodnje leto organizirati drugo srečanje na visoki ravni med Kitajsko ter državami srednje in vzhodne Evrope na področju turizma, pri čemer ima kitajsko podporo. Pomemben bi bil tudi podpis dvostranskega sporazuma na področju civilnega letalstva, kar bi dodatno pripomoglo k razvoju turizma in letalskih povezav.

Podpredsednik kitajske vlade Vang je zbranim povedal, da trgovina med Kitajsko in Slovenijo raste hitreje kot celotna kitajska menjava s tujino, vse bolj aktivne so tudi naložbe med državama.

Slovenska vlaganja na Kitajskem sicer niso velika po obsegu, so pa dragocena, ker gre za visokotehnološka podjetja, je poudaril. Tudi kitajski vlagatelji počasi vstopajo na slovenski trg, pri čemer je omenil naložbo v mariborskega proizvajalca avtobusov Tam Durabus.

Kitajce zanimajo kmetijski izdelki
Kitajska pa je pripravljena uvoziti več kmetijskih izdelkov iz Slovenije, ki so cenovno konkurenčni, in bo pospešila postopke za uvoz teh izdelkov iz Slovenije, da bi se čim prej znašli na policah kitajskih trgovin.

Vang je še povedal, da kitajske oblasti spodbujajo kitajska podjetja, naj sodelujejo v privatizaciji slovenskih državnih podjetij ter pri razvoju infrastrukture, pristanišč, železnice in energetike. Dodal je, da so kitajske finančne institucije pripravljene ponuditi fleksibilne načine financiranja.

"Upam, da se bodo podjetja iz obeh držav čim prej povezala in se dogovorila za nekaj pomembnih projektov," je dejal in pozval slovenska podjetja, naj vlagajo na Kitajskem v različnih oblikah. Omenil je tudi, da so visokotehnološka podjetja, ki vlagajo na Kitajskem, upravičena do davčnih olajšav in vladnih subvencij, njihove intelektualne pravice pa bodo zaščitene. Zavzel se je tudi za olajšanje vizumskih postopkov, s čimer bi se povečal prihod kitajskih turistov.

Slovenija ima močno industrijo
Direktor Centra za mednarodno poslovanje pri Gospodarski zbornici Slovenije Aleš Cantarutti je predstavil Slovenijo z več različnih vidikov, poudaril pa tudi športne dosežke. Spomnil je, da imamo močno industrijo, ki je še vedno pomembna za gospodarstvo ter pri tem izpostavil Gorenje, Krko, Letriko, Akrapovič in Luko Koper. "Ni treba biti velik, da si uspešen. Potrebno je le znanje, pogum in nekaj sreče," je izpostavil Cantarutti.

Slovenija je locirana v srcu Evrope, gospodarstvo je zelo razpršeno in predvsem izvozno usmerjeno, je pojasnil v. d. direktorja javne agencije Spirit Tomaž Klemenc, ki je tudi prepričan je, da je za sodelovanje na gospodarskem področju med Slovenijo in Kitajsko še veliko odprtih priložnosti, predvsem na področju logistike in transporta, avtomobilske industrije, zelenih tehnologij, energetike, IKT-ja, farmacevtske, kemične in lesne industrije ter turizma. Tudi slovenska davčna politika je privlačna za tuje investitorje.

Državni sekretar Metod Dragonja je predstavil postopek privatizacije, pri katerem želi Slovenija doseči najvišjo možno vrednost pri prodaji podjetij. Kitajskim poslovnežem je predstavil tudi družbe, ki so na seznamu privatizacije.

Člani kitajske delegacije so si sicer v četrtek že ogledali Luko Koper, danes pa bodo obiskali tudi Slovenske železnice.

Kitajci na slovenskem zajtrku