Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Septembra lani je nemška družba Mutarers prevzela Cimos od italijanskega sklada Palladio Finanziaria in napovedala začetek uspešne poslovne zgodbe. Obljubljali so rast poslovanja in boljšo izkoriščenost proizvodnih zmogljivosti, pa dolgoročen razvoj in višjo dodano vrednost. Dobro leto zatem se ponavlja stara zgodba. Upanje zaposlenih na boljše čase je skopnelo.

Od skupno 540 zaposlenih v Kopru, Senožečah in Vuzenici je tokrat v Sloveniji pod vprašajem prihodnost 40 režijskih delavcev, na Hrvaškem pa okoli 60.

Sorodna novica Nemški Mutares bo prevzel koprski Cimos

Odločitev je vodstvo sprejelo brez pogajanj. O tem so svet delavcev obvestili le po elektronski pošti. Uradne izjave Cimos ne daje, neuradno pa naj bi odpuščanju botroval upad prodaje oziroma povpraševanja na tujih trgih.

"Po mojem prepričanju je ta postopek nepravilen in ga bo treba ponoviti, saj bi delodajalec pred sprejetjem odločitve o tem obvestiti svet delavcev," je dejal Aleš Hoge iz sveta delavcev. Svet delavcev poda mnenje, sledi posvetovanje z delodajalcem.

"Vsak mesec nas kaj na novo preseneti. Očitno imajo novi lastniki velike težave ali pa niso kaj dosti zainteresirani za to družbo," je komentiral Hoge.

"V tem programu presežnih delavcev ni nikjer točnih delovnih mest. Oni mislijo, da se bo to v zelo kratkem času rešilo. To je šele obvestilo, kje je šele posvetovanje. Treba je določiti merila in vse obveznosti," je poudaril Sašo Ristič iz Sindikata kovinske in elektroindustrije.

Predstavniki vodstva in delavcev so že pretekli torek razpravljali tudi o nameri delodajalca, da odstopi od podjetniške kolektivne pogodbe. S tem se je želel izogniti rednemu usklajevanju plač. Po pogajanjih so dorekli, da bo delodajalec pripravil nov predlog, z možnostjo zamrznitve usklajevanja za določen čas. Več naj bi bilo znanega v petek, ko se bodo lastniki spet sestali s predstavniki zaposlenih.

Odpuščanje v Cimosu?