Gradnja predora Markovec bi morala biti končana do marca 2013. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja predora Markovec bi morala biti končana do marca 2013. Foto: MMC RTV SLO
SCT
SCT nima težav le doma, ampak tudi v tujini - grozi mu izguba posla v BiH-u. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je CPM konec leta podal predlog za prisilno poravnavo, poleg tega pa ne zmore nadaljevati del pri gradnji Markovca, zaradi česar dela stojijo, so se predstavniki Darsa v preteklih dneh intenzivno pogovarjali s predstavniki družbe Alpine Baum, ki je partner CPM-ja v konzorciju za gradnjo predora, o nadaljevanju gradnje.

Iz Družbe za avtoceste RS-ja so sporočili, da so CPM pisno obvestili o razdrtju pogodbe, od družbe Alpine Bau pa so pisno zahtevali, naj nadaljuje in dokonča dela v predoru. Avstrijci morajo na poziv Darsa odgovoriti v treh dneh.

Dela bi morala biti končana do marca 2013
Pogodbeni rok za izvedbo predora Markovec (gradbeni del) je 32 mesecev od uvedbe izvajalca v delo. Izvajalec, družba CPM v skupnem nastopu z Alpine Bau, je bil uveden v delo 4. januarja 2010. Predvideni rok dokončanja vseh del, vključno z elektro in strojno opremo predora, je marec 2013.

SCT-ju grozi prekinitev pogodbe v BiH-u
Podobne težave pa pestijo še eno slovensko gradbeno podjetje - SCT. Poleg tega, da dela na sarajevski obvoznici že dlje časa stojijo, pa se zdaj zapleta še en posel tega podjetja v Bosni in Hercegovini - gradnja predora Vijenac. Po poročanju spletnega portala biznis.ba naj bi se zapletlo, ker SCT ni izpolnjeval pogodbenih določil.

Družba za upravljanje z avtocestami v Federaciji BiH je zato slovenskemu gradbenemu podjetju dala čas do konca januarja, da zadeve popravi, sicer bodo razveljavili pogodbo. V družbi za upravljanje z avtocestami v Federaciji BiH sicer za zdaj še ne razmišljajo o prekinitvi pogodbe, saj si želijo, da bi SCT dokončal posel, ki ga je pridobil. "Če pa to ne bo mogoče, bomo poiskali druge rešitve, ki bodo zagotovile končanje del do 2. avgusta 2013," je zatrdil v. d. direktorja tamkajšnje avtocestne družbe Erdal Trhulj.

V SCT-ju pa pravijo, da so naročnika obvestili o trenutnem stanju v družbi in so z njimi v stalnem stiku. "Kar se tiče izvajanja vseh projektov, tako doma kot tudi v tujini, lahko povemo, da bomo dela na predoru Vijenac nedvomno izvajali in izvedli v skladu s pogodbenimi obveznostmi," so še dodali.