Predor Markovec naj bi bil po načrtih dokončan v začetku pomladi 2013, vključujoč elektroopremo in strojno opremo. Takrat bo skupaj s tri kilometre dolgo traso hitre ceste Koper-Izola predan prometu. Foto: MMC RTV SLO
Predor Markovec naj bi bil po načrtih dokončan v začetku pomladi 2013, vključujoč elektroopremo in strojno opremo. Takrat bo skupaj s tri kilometre dolgo traso hitre ceste Koper-Izola predan prometu. Foto: MMC RTV SLO

Dars je z avstrijsko družbo Alpine Bau in Cestnim podjetjem Maribor (CPM) v sklepni fazi dogovora za nadaljevanje del na Markovcu, kar je potrdil tudi predstavnik za stike z javnostjo pri Darsu Marjan Koler.

Gradnja predora ocenjena na 64,5 milijona evrov
Alpine Bau je sicer partnerica mariborskemu gradbenemu podjetju pri gradnji predora Markovec in se ne izogiba odgovornosti za izgradnjo predora. Podjetje ima sicer petinski delež v konzorciju podjetij, ki so podpisala pogodbo za gradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper-Izola. Neuradno prav ta pogodba ne obvezuje avstrijske družbe k dokončanju predora. Gradnja tega je sicer ocenjena na 64,5 milijona evrov.

Delavci CPM-ja na kolektivnem dopustu
Za zdaj še ni znano, kaj prisilna poravnava, predlagana v petek, pomeni za gradnjo predora Markovec. Za prisilno poravnavo naj bi se direktor družbe Janez Škoberne odločil potem, ko mu v Republiki srbski ni uspelo do roka predložiti garancij za izvedbo gradnje avtoceste Banjaluka-Doboj.

Cestno podjetje Maribor zaposluje okoli 1.000 delavcev, celotna skupina pa 1.500, delavci so od 14. januarja na kolektivnem dopustu.

Pogodba sklenjena leta 2009
Dars je z najugodnejšim ponudnikom, ki je bil izbran v postopku javnega naročanja, CPM-jem kot vodilnim partnerjem in družbo Alpine Bau, v začetku decembra 2009 sklenil pogodbo o gradnji predora Markovec z rokom dokončanja del 32 mesecev od uvedbe izvajalca v delo za gradbena dela. Po končanih delih je za varno vodenje podjetje treba opremiti predor še z elektroopremo in strojno opremo. Omenjena dela bodo v obdobju gradnje predora na podlagi javnega razpisa oddana izvajalcu verjetno še pred dokončanjem gradbenih del.

Predor Markovec naj bi bil po načrtih dokončan v začetku pomladi 2013, vključujoč elektroopremo in strojno opremo. Takrat bo skupaj s tri kilometre dolgo traso hitre ceste Koper-Izola predan prometu.