Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pobudnik Koalicije ustavnega loka (KUL) Jože P. Damijan je na spletni novinarski konferenci predstavil načrt ukrepov proti epidemiji covida-19, ki je po njegovem pojasnilu plod skupnega razmisleka strank koalicije KUL (LMŠ, SD, Levica in SAB) in posebne strokovne skupine.

Damijan je pojasnil, da – kot kaže – vladni ukrepi ne delujejo, saj epidemija covida-19 ne pojenja. Ena od možnosti, o kateri razmišlja vlada, je dodatna zaostritev ukrepov, in sicer da bi zaprli celotno gospodarstvo.

Del vlade se po Damijanovih besedah, ob podpori gospodarstva, temu upira. "Drug pristop od zapiranja gospodarstva je postopno kontrolirano odpiranje področij, ki nimajo velikega vpliva na širjenje epidemije. Gospodarstvo pa deluje normalno," je dejal. Pri številnih svojih predlogih pa se opira tudi na izkušnje predvsem največjega evropskega gospodarstva Nemčije.

Zaradi morebitnega širjenja okužb na delovnem mestu, ker si zaposleni ne upajo povedati, da so okuženi, saj bi dobili le 80-odstotno bolniško nadomestilo, ali pa je bolniška odsotnost breme delodajalcev, ker so se zaposleni okužili na delovnem mestu, je po njegovih besedah potrebna enotna obravnava vseh zaposlenih glede bolniškega nadomestila, ne glede na izvor okužbe. Tako bi jim zdravstvena blagajna krila 100 odstotkov plače z bolniškim nadomestilom za obdobje do 30 dni.

Med zdravstvenimi ukrepi, ki jih predlaga KUL, so še ponovna uvedba testiranja za vse, vključno z digitalizacijo postopka, uvedba sledenja stikov, sistematično preprečevanje vnosa v domove za starejše in zdravstvene ustanove z doslednim izvajanjem vseh zaščitnih ukrepov ter uvedba hitrih testov tudi v podjetjih, DSO-jih, bolnišnicah ...

Po Damijanovem mnenju bi morali preklicati neučinkovite ukrepe, kot so prepovedani prehodi občinskih in državnih meja, omejevanje delovanja nenujnih trgovin in obvezno nošenje mask na prostem. Ponovno bi odprli vrtce in šole vsaj do petega razreda.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Obvezno prezračevanje prostorov

Veliko predlogov KUL-a in njegove strokovne ekipe se nanaša tudi na gospodarske ukrepe. Imen sodelujočih Damijan ni želel razkriti, ker so "čudni časi." "Če bi se javno razkrili, bi bili lahko deležni sankcij s strani oblasti in bi bila lahko ogrožena njihova eksistenca," je opozoril.

Na Damijanovi spletni konferenci se je edini javno razkril nekdanji minister za zdravje Dušan Keber, ki je dejal, da so vladni ukrepi za preprečitev širjenja novega koronavirusa sicer "ne neučinkoviti, temveč omejeno učinkoviti."

Med njimi je naštel nošenje mask na prostem, kjer je fizična razdalja zagotovljena, policijsko uro, prepoved prehajanja meja.

Med ukrepi, ki bi jih morali nujno uvesti, je po Kebrovem mnenju obvezno prezračevanje prostorov, saj se novi koronavirus prenaša z aerosoli.

"Ukrep je učinkovito zračenje prostorov. NIJZ je 1. decembra končno napisal navodila za zračenje. To je treba razširjati, vendar vlada in strokovna skupina tega ne širita," je bil kritičen. Učinkovito bi bilo 10-minutno zračenje prostorov vsako uro ali pa z drugimi "prisilnimi" načini zračenja, kot so prezračevalne naprave ali čistilci zraka.

Usoda koalicije KUL odvisna od DeSUS-ovega kongresa

Damijan je med drugim še pojasnil, da so predlogi KUL-a ocenjeni na okoli 600 milijonov evrov, poslali pa so jih tudi premierju Janezu Janši, ki je pozival k sodelovanju pri pripravi sedmega protikoronskega svežnja. Damijan pričakuje vsaj odziv oz. mnenje o predlogih.

Kar pa zadeva morebitni prevzem oblasti s strani Koalicije ustavnega loka, je trenutne možnosti Damijan ocenil na 70 odstotkov. Več o tem naj bi bilo znano v prihodnjih tednih po kongresu DeSUS-a.