Delegati stranke DeSUS so v petek začeli z izrednim volilnim kongresom, na katerem bodo z glasovanjem po pošti izbrali novo vodstvo. Za predsednika kandidirata Srečko Felix Krope in Karl Erjavec. Oba sta članom poslala predstavitvi, delegatom pa sta na voljo za osebne pogovore.

DeSUS bo o novem predsedniku zaradi epidemije odločal po pošti. Karl Erjavec se je že sešel tako z Janezom Janšo kot z Jožetom P. Damijanom. Foto: BoBo
DeSUS bo o novem predsedniku zaradi epidemije odločal po pošti. Karl Erjavec se je že sešel tako z Janezom Janšo kot z Jožetom P. Damijanom. Foto: BoBo

Erjavec trenutnemu vodstvu očita, da so preveč tiho

Na TV Slovenija so pridobili pismo, ki ga je poslal dolgoletni vodja stranke Karl Erjavec. Ta se vrača v politiko, potem ko se je po januarskem porazu proti Aleksandri Pivec iz vidnih nastopov umaknil. Prepičan je, da bi spet lahko poenotil stranko.

"Ugotavljam, da naš minister za zdravje Tomaž Gantar odlično opravlja svoje delo. Opažam pa, da vlada sprejema nekatere pomembne odločitve mimo mnenja našega ministra," je zapisal. Gantar je bil sicer na januarskem kongresu v ekipi podpornikov takrat izvoljene predsednice Pivec, v tednih pred njeno razrešitvijo s tega položaja pa je bil njen glasni kritik zaradi prepletanja službenih in družinskih dejavnosti.

"Na splošno ta vlada več pozornosti namenja ideološkim temam, spreminjanju medijev in kadrovskim zadevam. To seveda ni dobro in po nepotrebnem razburja večji del slovenske javnosti. Ne bom opisoval konkretnih primerov, ker so ti primeri znani. Prepričan sem, da je bilo vodstvo stranke do teh pojavov preveč tiho in da se izgovarjalo, da smo neideološka stranka," je še zatrdil Erjavec in delegatom obljubil, da se bo, če bo predsednik DeSUS-a, njegov glas slišal.

"Vsaka politika ima svojo ideologijo. Tudi DeSUS je ideološka stranka že zaradi svojega programa, ki varuje socialno šibke (upokojence, invalide ...), ki brani javno zdravstvo, javno šolstvo, javno televizijo. Stranka DeSUS je ideološka stranka tudi zato, ker brani pridobitve narodnoosvobodilnega boja in ker nikoli ne bomo dovolili, da bi se spreminjala zgodovina v tem smislu, da so sodelavci fašizma in nacizma odigrali pozitivno vlogo v drugi svetovni vojni. Naša ideologija so antifašizem, socialna država, javno zdravstvo, javno šolstvo in naša ideologija niso fašizem, liberalni kapitalizem, zasebno zdravstvo in zasebno šolstvo. Zato kot kandidat za predsednika stranke močno oporekam vsem tistim, ki trdijo drugače."

Erjavec ostro ošvrknil Pivčevo

Krope bi izobljšal komuniciranje in financiranje stranke

Nekaj, zanj bistvenih, sprememb je v svojem pismu strnil tudi Srečko Felix Krope. Želi si, da bi stranka DeSUS pridobila ugled, ki ga je imela v letu ustanovitve, da člani stranke niso zgolj številka, za katere ne vemo, ampak, kot je zapisal, osebnost s svojimi potenciali. Izboljšal bi komuniciranje v okviru stranke in sklenil krog med članstvom, vodstvom in poslansko skupino. Med drugim si bo prizadeval tudi za izboljšanje financiranja stranke, je poročala TV Slovenija.

"Smo pred priložnostjo, pred novimi izzivi, upam, da bomo priložnost izkoristili. Samo s skupnim ciljem, brez gledanja nazaj in iskanje vzrokov ter deljenja očitkov, kdo je za kaj kriv," je še zapisal Krope.

Novo vodstvo pomemben signal za politični položaj

Vprašanje, kdo bo vodil DeSUS, tokrat ni pomembno le za usodo stranke, ki ji zadnja javnomnenjska anketa Mediane kaže podporo 3,9 odstotka anketiranih, medtem ko je bila oktobra podpora le 1,7-odstotna. Pomembno je tudi za razvoj političnih dogodkov v Sloveniji. DeSUS namreč vabijo v potencialno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL).

Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je sicer na namigovanja, da bi lahko Erjavec stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše, v sredo odgovoril, da en sam človek ne more odločati o sodelovanju v koaliciji. So pa Erjavcu podporo za vnovično vodenje stranke javno napovedali trije poslanci – ob Jurši še Ivan Hršak in Branko Simonovič. Vseh delegatov je 231.

Stranka bo 26. novembra delegatom poslala glasovnice, ki jih bodo morali po pošti vrniti do vključno 1. decembra. Izide volitev bodo javno razglasili 5. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Volilni kongres stranke DeSUS