DeSUS je dobre pol leta vodila Aleksandra Pivec. Foto: BoBo
DeSUS je dobre pol leta vodila Aleksandra Pivec. Foto: BoBo

Kongres DeSUS-a, na katerem po odhodu Aleksandre Pivec, ki je na položaju vztrajala dobrega pol leta in ki je bila prisiljena oditi zaradi očitanih nepravilnosti, izbirajo novega predsednika stranke, bo zaradi epidemije covida-19 potekal "na daljavo", z glasovanjem po pošti. Od začetka kongresa do volitev predsednika in podpredsednikov stranke bodo imeli delegati možnost predlagati še dodatne kandidate za funkcije.

Stranka bo 26. novembra 231 delegatom poslala glasovnice, ki jih bodo izpolnjene lahko po pošti vrnili do vključno 1. decembra. Rezultate volitev bodo javno razglasili 5. decembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Za tri podpredsednike je deset kandidatov, za položaj prvega moža stranke pa se potegujeta dva. Za favorita velja nekdanji predsednik Erjavec, ki ga je na januarskem kongresu po 15 letih odnesla tedanja kmetijska ministrica Pivčeva, njegov protikandidat je Srečko Felix Krope.

Poslanci DeSUS-a sicer po poročanju Nataše Mulec za Radio Slovenija ne skrivajo, da nad Kropetovo kandidaturo niso navdušeni. V stranko je vstopil leta 2018, potem izstopil, vseskozi pa bil podpornik Pivčeve, je pojasnil Franc Jurša in dodal: "Nobene volitve niso vnaprej odločene, tudi te ne. A jaz iskreno povem, da si želim, da bi tokrat na volitvah zmagal Karl Viktor Erjavec."

"Ocenjujem, da je on tisti kandidat, ki bo stranko potegnil nazaj na tisto mesto, kjer je v preteklosti bila. Ključnega pomena je, da prestopimo prag na Šubičevi," je še dodal Jurša.

Vprašanje, kdo bo vodil DeSUS, tokrat ni pomembno le za usodo stranke, pač pa lahko pomembno kroji razvoj političnih dogodkov v Sloveniji. DeSUS namreč vabijo v potencialno novo vlado oz. Koalicijo ustavnega loka (KUL).

Vodja poslanske skupine Jurša je sicer na namigovanja v javnosti, da bi Erjavec v primeru izvolitve stranko odpeljal iz vlade Janeza Janše v KUL, v sredo odgovoril, da en sam človek ne more odločati o sodelovanju v koaliciji. Pri tem imajo veliko težo poslanci.

Erjavca so za zdaj javno podprli trije poslanci, poleg Jurše še Ivan Hršak in Branko Simonovič. Poslanci sicer pričakujejo, da bi Erjavec prevzel vodenje stranke z namenom, da jo sanira, in da bo to, če bo izvoljen, njegov zadnji mandat, kar je napovedal že na januarskem kongresu. Poleg tega pa pričakujejo, je še dejal Jurša, da sodeluje s svojim bodočim naslednikom.

Volilni kongres stranke Desus