V Darsu so poudarili, da so finančno stabilna družba . Foto: BoBo
V Darsu so poudarili, da so finančno stabilna družba . Foto: BoBo

Predsednik uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matjaž Knez je povedal, da so ukrepi zajeli tudi načrtovanje in gradnjo manjkajočih avtocestnih odsekov ter izobraževanje, ozaveščanje in obveščanje uporabnikov avtocest.

"Ukrepi, ki smo jih sprejeli, kažejo, da smo na dobri poti. Čakajo nas odgovorne obnove avtocestnih odsekov in boljša prometna informiranost," je dejal Knez in dodal, da bo uprava Darsa še naprej delovala v Ljubljani, nekatere strokovne službe pa v prenovljeni stavbi Darsa v Celju. Za prenovo stavbe v Celju je sicer Dars odštel 560.000 evrov.

Letos naj bi obnovili 40 kilometrov cest
Član uprave Darsa Franc Skok je pojasnil, da so lani obnovili dobrih 20 kilometrov avtocest, med drugim so tako v predoru Karavanke postavili sistem za videonadzor prometa, v predoru Podmilj so obnovili LED-smernike, letos naj bi obnovili 40 kilometrov avtocest.

Dars je letos dogradil hitro cesto Koper-Izola s predorom Markovec, izbrali so tudi izvajalca del za gradnjo odseka avtoceste Draženci - mednarodni mejni prehod Gruškovje. Dars je za obnovitvena dela na avtocestah in gradnjo novih priključkov porabil od 80 do 90 milijonov evrov.

Predstavnik Darsa Ulrich Zorin je pri zagotavljanju večje pretočnosti avtocest posebej poudaril pravilno razvrščanje vozil ob zastojih in postavljanje zapor v nočnem času. Po njegovem mnenju so zastoji neizogibni, saj mora Dars izvajati obnovitvena in vzdrževalna dela.

Dejal je tudi, da letos nadgrajujejo sistem Kažipot, posodabljajo elektro in strojno opremo v predorih, v pripravi je tudi prenova pravilnika o vzdrževanju cest v nočnem času.

Dars je stabilna družba
O finančni stabilnosti Darsa je spregovoril član uprave Gašper Marc. Meni, da je Dars dolgo- in kratkoročno stabilna družba, ki uspešno obvladuje poslovne procese in dejavno upravlja s finančnim dolgom.

Marc je poudaril, da se trudijo pridobiti ugodnejše vire financiranja projektov, v zadnjih štirih letih so vključno z letom 2015 odplačali 815 milijonov evrov glavnic in obresti posojil. Pričakujejo pa tudi nov poroštveni zakon, ki bo podlaga za izvedbo novih projektov.