Skupina Mercator je v zadnjih letih močno omejila naložbe, še vedno pa ji te po Debeljakovih navedbah omogočajo normalno rast in razvoj. Medtem ko so lani za naložbe namenili 122 milijonov evrov, bodo letos zanje namenili 88 milijonov evrov. Foto: BoBo
Skupina Mercator je v zadnjih letih močno omejila naložbe, še vedno pa ji te po Debeljakovih navedbah omogočajo normalno rast in razvoj. Medtem ko so lani za naložbe namenili 122 milijonov evrov, bodo letos zanje namenili 88 milijonov evrov. Foto: BoBo
Mercator
Leto 2011 so zaznamovale tudi pomembne dejavnosti na področju strateških povezav, s katerimi je skupina Mercator utrjevala svoje tržne deleže. Foto: BoBo
Za delničarje Mercatorja nižje dividende

Predsednik uprave Žige Debeljaka je poudaril, da so kljub zaostrenim razmeram poslovali solidno. "Poslovali smo v zelo zaostrenih gospodarskih razmerah, zlasti v drugi polovici leta, ki so se zelo poslabšale glede na naša pričakovanja. Kljub temu smo dosegli solidno rast, poslovali stabilno in dosegli več kot 23 milijonov evrov čistega dobička." Za letos pa v skupini načrtujejo 3,5-odstotno rast čistih prihodkov od prodaje. "Prvič v zgodovini bo skupina presegla tri milijarde evrov čistih prihodkov iz poslovanja," je napovedal Debeljak.

Še več prihodkov s tujih trgov
Načrtujejo nadaljnje širjenje na tuje trge, saj od lani delujejo na sedmih trgih JV Evrope. Po Debeljakovih besedah naj bi delež prihodkov, ustvarjenih zunaj Slovenije, narasel z lanskih 42 odstotkov na 44 odstotkov. Na ravni skupine so na trgih zunaj Slovenije lani dosegli 13,9-odstotno rast prihodkov. V Srbiji so se prihodki povečali za 17,6 odstotka, na Hrvaškem za 0,6 odstotka, v BiH-u za 5,4 odstotka, v Črni gori pa kar za 103,5 odstotka. Precejšnjo rast prihodkov je največji slovenski trgovec dosegel tudi na novih tujih trgih; v Bolgariji so se ti povečali za 157,1 odstotka, v Albaniji pa za 20,5 odstotka.

Na srbskem trgu je Mercator okrepil svoj položaj drugega največjega trgovca s prevzemom trgovske dejavnosti družbe Familija Marketi, s strateško povezavo s podjetjem Drvopromet pa utrjuje položaj tretjega trgovca v BiH-u. Z nakupom družbe En Plus, ki se je preimenovala v M - Energija in z mrežo samopostrežnih bencinskih servisov Maxen uresničuje svoj cilj, da bi kupcem na enem mestu zagotovil celovito ponudbo.

Eden največjih delodajalcev
"Mercator je največji delodajalec v Sloveniji in eden največjih v JV Evropi," je poudaril prvi mož Mercatorja. Lani je skupina zaposlovala 24.266 ljudi, letos pa naj bi se njihovo število povzpelo na 24.915.

Upravo Mercatorja zapušča Mateja Jesenek, ki bo z mesta članice uprave za strateško trženje in svetovno nabavo s 1. marcem odšla na drugo delovno mesto v skupini Mercator. Zdaj bo direktorica družbe Intersport ISI in svetovalka predsednika uprave Mercatorja za strateške zadeve.

Dividende bodo nižje
Sicer pa bodo v Mercatorju delničarjem letos predlagali znižanje izplačila dividend, ki naj bi znašale 4,50 evra na delnico. Lani je Mercator izplačal dividendo po osem evrov na delnico, leto prej 7,20 evra na delnico.

Uprava je za 30. marec sklicala skupščino, na kateri bodo odločali o uporabi lanskega bilančnega dobička, tj. 28,8 milijona evrov. Skladno s predlogom naj bi del bilančnega dobička, 16,9 milijona evrov, namenili za izplačilo dividend, preostanek bilančnega dobička pa bi ostal nerazporejen.

Unicredit zahteva revizijo
Hkrati bodo delničarji odločali tudi o zahtevi Unicredit banke Slovenija za imenovanje posebnega revizorja, ki naj preveri nameravani prevzem Pivovarne Laško. V banki so namreč prepričani, da gre lahko pri objavi namere Mercatorja za prevzem Laškega - Mercator sicer prevzemne ponudbe nato ni objavil - za negospodarna ravnanja, ki so za družbo škodljiva in jo izpostavljajo prevelikim tveganjem.

Za delničarje Mercatorja nižje dividende