Ivica Todorić, prvi mož in lastnik Agrokorja, je Jutarnjemu listu dal enega izmed redkih intervjujev. Najvplivnejši hrvaški tajkun se v nasprotju z večino zelo redko izpostavlja v javnosti. Foto: EPA
Ivica Todorić, prvi mož in lastnik Agrokorja, je Jutarnjemu listu dal enega izmed redkih intervjujev. Najvplivnejši hrvaški tajkun se v nasprotju z večino zelo redko izpostavlja v javnosti. Foto: EPA
Mercator
Todorić si na vsak način žel združitve dveh največjih trgovcev v Sloveniji in na Hrvaškem, ki bi se tako lahko enakopravno kosala s tujo konkurenco. Foto: BoBo

"Prepričan sem, da v regiji ni večje in močnejše logike od tiste, da bi omenjeni družbi morali združiti," je na vprašanje, ali je obupal nad Mercatorjem ali pa ima zgodba o združevanju Mercatorja in Konzuma prihodnost, odgovoril Ivica Todorić, ki je poudaril, da je združevanje Mercatorja in Agrokorja oziroma njegovega trgovskega dela dobra zgodba za celotno regijo.

Kot je pojasnil, so vsi izračuni, ki so jih pripravili najboljši svetovalci, potrdili neverjetne sinergije skupne družbe. Todorić je prepričan, da združitev ne bi bila dobra samo za družbi in njune dobavitelje, temveč tudi za obe državi. "To je preprosto tako dobra zgodba, da se ne sme in ne more zanemarjati," je prepričan Todorić.

Sloveniji bi se odprli večji trgi
Po njegovih besedah bi imeli ob morebitni združitvi Mercatorja in Agrokorja vsi dobiček. "Slovenija in njene banke bi dobile pomemben denar, dobaviteljem bi se odprli večji trgi, lastniki Mercatorja bi postali učinkovitejši," je dejal Todorić.

V Agrokorju so po Todorićevih besedah že zdavnaj dojeli, da ne bo mogoče tekmovati s svetovnimi tekmeci, če bodo ostali zgolj na Hrvaškem. Zato so nekatera izmed njihovih podjetij začela poslovati v državah v regiji, kjer so postala tudi vodilna podjetja, je dejal Todorić in spomnil, da Agrokor v regiji zaposluje približno 40.000 ljudi.

Želi si uspeh hrvaške vlade
Todorić je še zatrdil, da Agrogor redno plačuje svojim dobaviteljem. "Vsi vedo, da Agrokor plačuje," je dejal. Na vprašanje o odnosih s hrvaško državo pa je odgovoril z vprašanjem: "Kdo bi lahko imel vlado bolj rad kot jaz? Kdo bi si lahko bolj kot jaz želel, da bi vlada uspela? Če bodo oni propadli, bom z njimi propadel tudi jaz. Če bodo bonitetne agencije znižale ocene državi, jo bodo tudi meni."

Ob tem je Todorić zatrdil, da pri poskusih prevzema Mercatorja niso iskali pomoči pri hrvaški državi. "Ne verjamem, da bi nam pomagali, tudi če bi jih za to prosili," je dejal ter dodal, da so pri poskusih prevzema Mercatorja sledili poslovni logiki in da posebne podpore države pri tem ne potrebujejo.

Dolgotrajna prodaja Mercatorja
Proces prodaje več kot polovice Mercatorja hrvaškemu koncernu se je resneje začel lani poleti. Potem ko se Agrokorju s konzorcijem prodajalcev ni uspelo dogovoriti ničesar, je 7. februarja umaknil ponudbo za odkup 52,10-odstotnega deleža deleža Mercatorja v lasti bank, skupine Pivovarna Laško in NFD Holdinga, v kateri je za delnico trgovske družbe ponujal 221 evrov. V Agrokorju menijo, da bi proces prodaje lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni zagotovljena.