Gospodarstvo
Decembrske nagrade
Se bo gospodarsko uspešno leto končalo tudi z denarno nagrado ob koncu leta? To je odvisno od uspešnosti podjetja. Foto: Pixabay
Evri, bankovci, denar
Koliko bo decembra poleg mesečne plače kapnilo na račun, je odvisno od uspešnosti podjetja - in tega, koliko to ceni svoje delavce. Foto: BoBo
Darilo
Podjetja svoje zaposlene nagrajujejo na različne načine - nekatere tudi s stimulativnimi nagradami, ki so odvisna od njihovega celoletnega dela. Foto: Pixabay

Dodaj v

Decembrske nagrade: nekateri o njih molčijo, drugi bodo izplačali od 240 do 1.200 evrov

Nekatere družbe odločitve še niso razkrile ali pa zneske skrivajo
5. december 2017 ob 06:26
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bliža se konec leta, ki je bilo za slovenska podjetja - sodeč po statističnih podatkih - izjemno gospodarsko uspešno. Pa bodo kaj od tega imeli tudi zaposleni? Pozanimali smo se, kje lahko delavci pred prazniki pričakujejo še dodatno nagrado za dobro poslovanje svojega podjetja. Nekateri so odločitev o izplačilih božičnic, 13. plač ali kakšnih drugih nagrad že sprejeli, drugi se o tem še odločajo.

Naj gre za nagrado zaradi uspešnega poslovanja podjetja, božičnico ali 13. plačo - zaposlenim izraz načeloma ni pomemben, ključno pa je, koliko (če sploh) bodo ob koncu iztekajočega se leta oz. na začetku novega poleg mesečne plače prejeli na svoje račune. Vprašanje o izplačilu "decembrskih" dodatkov k plači smo naslovili na nekaj podjetij v državni lasti, trgovskih verig, bank, pa tudi na uspešna zasebna podjetja.

Gen-I in Telekom: 1.120 evrov bruto
Ko gre za decembrsko nagrajevanje svojih zaposlenih, so nekatere družbe radodarnejše kot druge. V družbi Gen-I so nam tako pojasnili, da bodo vsi njihovi zaposleni dobili božičnico v višini 70 odstotkov povprečno izplačane plače v Sloveniji (ta je bila po podatkih statističnega urada okoli 1.600 evrov bruto), kar nanese okoli 1.120 evrov bruto. Ker bo po spremenjeni zakonodaji letos božičnica manj obdavčena, bodo tako zaposleni na račune dobili več kot pretekla leta, so še poudarili. Podoben znesek lahko decembra pričakujejo tudi zaposleni v Telekomu Slovenije, morebitno izplačilo dela plače za poslovno uspešnost (13. plača oz. nagrada) pa je "vezano na preseganje zastavljenih ciljev za posamezno leto" in bo odvisno od revidiranih rezultatov poslovanja, so nam še pojasnili.

V SKB-ju nagrada bo, o zneskih molčijo, v NLB-ju si za možnost izplačila še prizadevajo
V banki SKB, ki je del skupine Société Générale, so razložili, da božičnice ali trinajste plače ne izplačujejo, ampak vsako leto decembra svojim zaposlenim izplačajo "stimulacijo, ki je odvisna od prispevka posameznika k poslovni uspešnosti banke". "Konkretni podatki, ki zadevajo denarne nagrade zaposlenim za opravljeno delo, so del poslovne politike banke in jih, v skladu s prakso Skupine Société Générale na tem področju, ne razkrivamo javnosti," so odgovorili na vprašanje o znesku, ki ga lahko delavci pričakujejo.

V Novi Ljubljanski banki so nam pojasnili, da božičnice ne izplačujejo, kolektivna pogodba ne predvideva niti izplačila 13. plače, dopušča pa možnost izplačila nagrade za poslovno uspešnost, ki je odvisna od posameznikove delovne uspešnosti, a je banka zadnja leta ni izplačevala. "Morebitna nagrada se izplača pod predpostavko preseganja poslovnih rezultatov, česar v tem trenutku še ni mogoče potrditi, si pa uprava banke za to prizadeva," so še dejali.

Iz Banke Slovenije so sporočili, da odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Akrapovič: Nagrajevanje na začetku leta, nagrada je lahko tudi višja od plače
Podobno prakso nagrajevanja imajo tudi v enem najuspešnejših podjetij v državi, družbi Akrapovič, kjer pravijo, da so zaposleni vključeni v sistem nagrajevanja, s katerim že nekaj let nadomeščajo božičnico in ki se je izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. In kaj to pomeni? "Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta," odgovarjajo in dodajajo, da je nagrada ob dobri oceni zaposlenega "lahko višja od njegove plače". Povprečna plača v družbi je sicer neuradno dobrih 2.000 evrov bruto.

Med tistimi, ki bodo svoje delavce letos nagradili z dodatnim izplačilom, je še eno uspešno podjetje: Hidria. Tudi tam višine nagrade ne razkrivajo, zagotavljajo pa, da bodo "zaposlene za dobro delo v letu 2017 ustrezno nagradili", saj so prepričani, da si to zaslužijo, saj so "srce in motor korporacije", ki je (tudi) letos poslovala "uspešno in v skladu z zastavljenimi cilji".

Krka: Slabih 1.300 evrov božičnice, dvakrat letno pa še polovica plače za uspešnost
Decembrskega plačilnega lista se lahko veselijo tudi zaposleni v novomeškem farmacevtskem velikanu Krka, kjer bodo vsem - redno zaposlenim in agencijskim delavcem - izplačali enak znesek: 1.287,53 evra bruto. A to še ni vse - na podlagi morebitnih dobrih poslovnih rezultatov dvakrat letno vsem sodelavcem (tudi agencijskim) izplačujejo še nagrado za dobro poslovanje oz. uspešnost. "Za obdobje januar-junij 2017 smo dobili izplačano polletno uspešnost v višini 50,6 odstotka posameznikove plače. Morebitno izplačilo uspešnosti za drugo polletje se bo prav tako izračunavalo na podlagi doseženih kumulativnih letnih rezultatov poslovanja in bo, če bodo cilji doseženi, predvidoma izplačano na začetku naslednjega leta," so zapisali v službi za odnose z javnostmi omenjene družbe.

Dars: Lani 600 evrov, letos še ni jasno
V Družbi za avtoceste Republike Slovenije (Dars) so nam pojasnili, da se na podlagi kolektivne pogodbe o izplačilu božičnice s sindikati še dogovarjajo in da bo odločitev predvidoma sprejeta v decembru. Lani so 600 evrov bruto božičnice prejeli vsi zaposleni, z izjemo uprave, izplačana je bila januarja 2017.

V številnih družbah odločitve v naslednjih dneh
Tudi iz Luke Koper so nam sporočili podobno: "Merila za izplačevanje 13. plače so določena v kolektivni pogodbi. Odločitev bo sprejeta predvidoma sredi decembra." O izplačilu takšnega ali drugačnega decembrskega dodatka se še dogovarjajo tudi v Gorenju, v Zavarovalnici Triglav "predloga o morebitnem izplačilu denarne nagrade iz naslova uspešnosti poslovanja" še niso obravnavali, v Petrolu pa so nam pojasnili, da bo odločitev sprejeta v naslednjih dneh.

Pa trgovci? V Lidlu in Hoferju okoli 250 evrov, v Sparu molčijo
In medtem ko si lahko številni zaposleni v naštetih družbah med prazniki malo oddahnejo, pa je december zagotovo izjemno obremenjujoč za zaposlene v trgovini. Zato smo o izplačilu božičnic povprašali tudi nekatere trgovske verige. V Mercatorju so nam pojasnili, da bodo delavcem pri novembrski plači izplačali božičnico v višini 110 evrov bruto, in sicer v e-bonih na kartico Pika. V Sparu Slovenija pa so nam skopo odgovorili, da je "politika nagrajevanja odvisna tako od rezultatov podjetja kot tudi od uspešnosti posameznika pri svojem delu".

Zgovornejši so bili glede zneskov v Lidlu, kjer bodo 15. decembra vsem zaposlenim izplačali božičnico v znesku 260 evrov bruto, v Hoferju pa bodo delavci decembra dobili 240 evrov.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
webman
# 05.12.2017 ob 07:01
Pro Plus že pripravlja trinajsti račun v letu, ki ga bo Telekom pretopil v Morje možnosti...
MartinI
# 05.12.2017 ob 07:29
NLB bi morala prvo vrniti denar, ki ga je prejela od davkoplačevalcev, šele potem lahko sanjajo o 13. plači, božičnici itd. Ampak ne v naši zavoženo državi pa bi si ljudje kar talali od drugih denar.

Zato ReSET
SamoRes
# 05.12.2017 ob 08:07
V Mercatorju so nam pojasnili, da bodo delavcem pri novembrski plači izplačali božičnico v višini 110 evrov bruto, in sicer v e-bonih na kartico Pika.

Nabil bi jim jo na..
LosAlamos
# 05.12.2017 ob 07:33
A1 in telekom paproplus pa sport 1 bodo vsem državljanom pripravili povišanje storitev v naslednjem letu.
Hvala za božičnico.
malikaliber
# 05.12.2017 ob 08:02
Ne dobivam ne nagrad ne božičnic, čeprav podjetje dobro posluje! Plača pa slovenska žalost!
luckyss
# 05.12.2017 ob 07:08
Vse gre po načelu....Bolj garaš, manj dobiš....
Vse v duhu "nove Evrope"...torej obratno od logike..
josh k.
# 05.12.2017 ob 08:39
Uf, dobrih 100 € v e bonih. Mater si bodo privoščili.
Guliarth
# 05.12.2017 ob 07:17
Pri nas niti govora o dodatku, samo o tem kako zmoremo za isti denar več. Eye of the tiger. Amway style.
MajWill
# 05.12.2017 ob 08:19
SamoRes
Ce bi uzakonili delitev dobicka, bi morali uzakonit tudi delitev izgube... Kdo pa bi drugace se bil podjetnik? Po tvoje bi morali lastniku, ki je uspesen, denar vzeti, neuspesen pa bi zgube nosil sam?
eos
# 05.12.2017 ob 08:02
A v Mercatorju se hecajo s 110 € bruto, pa še to bo šel velik delež nazaj v blagajno?? To mora bit dober občutek...
Pri nas 2000 bruto...
krena
# 05.12.2017 ob 09:27
men gredo pa najbolj na kozlanje banke. Božičnica in nagrade za uspešnost v nebo, mi jih pa saniramo. Durh na durh.
hepimen
# 05.12.2017 ob 08:28
Hm, kje ste pa zdaj tisti iz 'realnega' sektorja, ki tako radi omenjate javnega? Pri nas namreč ne bo nič.

Se javljam iz realnega sektorja. Glede na to, da sem regres dobil šele sredi novembra, močno dvomim, da bom decembra dobil kakšno "nagrado", kljub temu, da bi brez mene firma letos s plačami zaključila že nekje v prvi polovici leta...
Optimist99
# 05.12.2017 ob 08:25
Povprecna placa AKrapovic 2000 bruto? a tole je marketing, ker ne morejo dobiti varlcev za 650eur?
GORILA
# 05.12.2017 ob 09:17
v Avstriji je 13. plača uzakonjena.

..pri nas pa regres!
SamoRes
# 05.12.2017 ob 08:04
Delitev dobička bi morali uzakoniti.
navigator007
# 05.12.2017 ob 08:01
@bruce99
NLB, Dars, Telekom in Luka Koper... ja, sama čisto običajna podjetja, kjer država ne igra nobene vloge.
bilzerian
# 05.12.2017 ob 09:04
v Avstriji je 13. plača uzakonjena. Pa nihče ne jamra, kako je hudo, ker morajo delavcem toliko plačevati.
pri nas pa je ponavadi tako, da podjetje postavi neko nagrado za uspešnost, pa potem zbija procente, da na koncu nikomur ne ostane več kot 30% predvidene.

sramota za naše delodajalce
ZvonkoBingl
# 05.12.2017 ob 08:55
V naši firmi bomo pa vsi dobili nekaj v tazadnjo...:(
apollo11
# 05.12.2017 ob 09:03
@SamoRes

Pa kdo tebi brani, da narediš svoje podjetje in tam sam določiš kakšne bodo plače, kakšne bodo božičnice, kakšna bo delitev dobička. Vse boš lahko odločal sam in nihče te ne bo oviral pri tem.

Drugim pa ne govori kako naj poslujejo in kako naj vodijo svoja podjetja, to je njihova lastnina in njihova stvar.
gapicek
# 05.12.2017 ob 07:59
Damny hehe Telekom, NLB, Krka vsi so državna last in nategujejo državljane z raznimi produkti in storitvami, ki so drugje po EU veliko cenejši.. pesek v oči..
Jon Sneg
# 05.12.2017 ob 08:37
Meni se zdi prav, da je delavec deležen neke nagrade ob koncu leta. Pri nas jo bodo dobili. Sam se spomnim začetkov svoje poklicne poti, konec 90-tih let prejšnjega stoletja, ko sem delal v podjetju, ki mu je dobro šlo, pa ob koncu leta nismo dobili nič. Enostavno nisem mogel razumeti, kako je bilo težko odvesti takratnim delodajalcem 100 ali 200 DEM po delavcu (bilo nas je 7) ob koncu leta, pa četudi v obliki potnega naloga:).
gyore92
# 05.12.2017 ob 07:44
Jaz ne dobim nic, ker sm bil 10 dni na bolniski v letu 2017. :)
SamoRes
# 05.12.2017 ob 10:42
apollo11
# 05.12.2017 ob 09:03
@SamoRes
Pa kdo tebi brani, da narediš svoje podjetje in tam sam določiš kakšne bodo plače

ne mislim odpirat podjetja, mora se samo ozavestiti ljudi, da izkoriščevalcem rečejo ne in nehajo delat za podjetnike, ki to niso. Podjetnik ni človek, ki izplačuje minimalca in bogati, to je prevarant.
Bivši uporabnik
# 05.12.2017 ob 09:06
@SamoRes
"
Tako je v primeru dobička delavec vedno upravičen do delitve tega dobička, v primeru izgube pa je kriv delodajalec, saj ne poskrbi za tisto kar je njegova naloga. Enostavno.
"

Ne 'enostavno' - v najboljšem primeru 'penostavljeno' - dejansko pa 'enostransko' ;-)
mmeeddoo
# 05.12.2017 ob 12:31
GORILA:"v Avstriji je 13. plača uzakonjena.

..pri nas pa regres"

Ja, pa avstrijci kljub temu dobijo tudi še regres. Pa dosti več, kot mi. Pa tudi nič posebnega ni, če dobijo še 14. plačo, ki btw tudi ni uzakonjena.
Samo, tam lastnik bolj cenit tiste, ki mu pomagajo furat firmo, kot pa kup dnarja.
slovenkaaaa
# 05.12.2017 ob 20:19
v Avstriji je 13. plača uzakonjena.

..pri nas pa regres!


Pri nas pa malico in prevoz na delo, skozi vse leto. To imajo redkokje po svetu.
Pastafarian
# 05.12.2017 ob 18:54
Mislim bizarno, da se sploh omenja pri NLB kakršnakoli dodatna izplačila.... To naj počno, ko bodo tudi sami odgovarjali za svoj minus, ne pa, da se to prelaga na državljane, ki jim jih odplačajo, večino teh lupijo še tako, če so komitenti njihovih bank, za frdamano e-položnico mi cuknejo kot, da je iz premium papirja in transakcijo ročno izvedejo.... Na koncu si pa upajo o božičnicah in nagradah.... Jaz v javnem sektorju niti napredovanja ne morem sanjat, ker rabiš oceno 5, ki je bojda za ultra sposobne, za korektno opravljeno normalno delo se dobiva 3 :) Za požgat z vodstvom vred...
m72
# 05.12.2017 ob 11:17
"Ce bi uzakonili delitev dobicka, bi morali uzakonit tudi delitev izgube..."

Nisi opazil, da so izgube NLB, bolnic, itd..., lepo porazdelili med vse nas?
mihaing
# 05.12.2017 ob 07:29
Delavec ne dobi bruto ampak neto, zato prosim ne pišite tega. Bruto je podatek koliko si bo napolnila račun država.
slovenkaaaa
# 05.12.2017 ob 20:15
Delitev dobička bi morali uzakoniti.

SamoRes, ti nisi podjetnik, ne? A bi bil lastnik podjetja pod temi pogoji, ki jih navajaš? Tvegal, garal, da bi dvignil podjetje, zaposlil ljudi, plačal gromozanske davke državi za šolstvo, zdravstvo, ceste itd. in kar bi ti ostalo, bi si moral razdeliti s tistimi, ki bi vsak dan v tvoji službi klikali po socialnih omrežjih in gledali, ali je kje objavljena boljša ponudba za zaposlitev?
Mirko Tipka
# 05.12.2017 ob 13:36
Jaz ne dobim nic, ker sm bil 10 dni na bolniski v letu 2017. :)

Jaz ne dobim nič, pa nisem bil na bolniški in še dopust iz leta 2016 nisem porabil, kaj šele 2017. Saj vem, sam sem si kriv.... bo potrebno drugo službo poiskati.
frozen pingvin 2
# 05.12.2017 ob 11:49
Pri nlb je nagrado 'pobasal' le kramar....
krnekilojz
# 05.12.2017 ob 11:07
Tistim firmam in direktorčkom, ki izplačujejo minimalce bi jim mogli vzeti firmo in jo zapreti. Če si nesposoben ali tok pokvarjen, da izplačuješ minimalce in pri tem filaš svoj žep na polno si drugega ne zaslužiš. Itak so pa taki direktorči tok sposobni, da bodo sigurno dobili službo za 5K€ na mesec.
lexani89
# 05.12.2017 ob 10:08
naš direktor prav da bi dal sam nima od kje! že tako nas je preveč in bo treba odpuščat! hehe
kmet polde
# 05.12.2017 ob 08:50
Mi dobimo pa kolač. Brez file. Samo sladek kruh. Za ptičke nafutrat bo...
Damny
# 05.12.2017 ob 07:55
Bruce99 ne nabijaj. Vsi tile so si nagrade zasluzili sami. Nimajo bankomata imenovanega proracun.

Pa ceprav na racun visanja cen storitev. To je spet problem vseh nas k pristajamo na to.
Ta žleht
# 05.12.2017 ob 17:01
@mmeeddoo 12:31

Drži, kar si napisal za Avstrijo. Tast je delal tam do pokoja.

Še nekaj velja za Avstrijo. Nikoli niso imeli socializma pa tudi balkanizma ne. Tisti, ki vodijo državo, pa prav dobro vedo, kako se denar zasluži. Pošteno delo od pometača do kirurga pa je pri njih cenjeno.
nikhrast
# 05.12.2017 ob 16:46
Ne vem zakaj so bonusi na koncu leta takšen problem v Sloveniji.

Velike kompanije tako imajo sindikat, ta podpiše pogodbo ki traja nekaj let, vse plače in bonuse se izdajajo po predpisih.

Za manjše podjetje pa lahko delodajlaec da v božično voščilno kuverto kakšen bankovec za 100, 50... eurov, odvisno kako uspešno dela podjetje, pa še ta bonus ni treba prijaviti na davčnem uradu.

Sploh ne razumem kaj je 13. plača, ni boljše če se v pogodbi napiše da se dvignejo plače skozi vse leto, o bonusu pa najboljše da si tih, to je zadeva podjetja.

Pa 13. plača, pa božičnica, pa regres, pa prevoz, pa malica..., plačaj me solidno na uro, pa zadeva rešena. Ne vem kako to da sindikati tolerirajo vse to, v Severni Ameriki že ne bi, zato pa delovski razred po svetu nima nič skupnega.
internazionale
# 05.12.2017 ob 10:34
božičnica bo,

nagrada za delovno uspešnost tudi.

lep pozdrav iz nekoč državnega, danes privatiziranega, podjetja, ki je del grde kapitalistične multinacionalne mreže.
25kur
# 05.12.2017 ob 08:05
več kot imajo več dobijo
a.orhidejca
# 06.12.2017 ob 09:55
V Mercatorju so nam pojasnili, da bodo delavcem pri novembrski plači izplačali božičnico v višini 110 evrov bruto, in sicer v e-bonih na kartico Pika

Kakšna sramota.
kingeston
# 06.12.2017 ob 08:55
slovenkaaa: SamoRes, ti nisi podjetnik, ne? A bi bil lastnik podjetja pod temi pogoji, ki jih navajaš?

jasna stvar. sj se ve kdo najraje 'prerazporeja' tuj denar in drugemu pamet soli...
kingeston
# 05.12.2017 ob 11:05
za delitev dobička so samo lenuhi, komunisti ki najraje prerazporejajo tuj denar in ljudje ki niso ustvarli niti enega samega delovnega mesta, a imajo polna usta o tem kako se to počne...

skratka če nisi z vsem svojim premoženjem udeležen v zgodbi podjetništva in je možnost da vse izgubiš, napram navadnemu delavcu ki lahko izgubi največ par mesecev dela, potem je vsakemu v iq nad 50 jasno da je delitev dobička samo farsa za krajo tujega denarja...
simnov
# 05.12.2017 ob 10:41
tam ko delavci najbolj delajo dobijo najmanj
GORILA
# 05.12.2017 ob 09:01
@SamoRes
Delodajalec pa je odgovoren kaj bo z narejenim storil in če ne uspe prodati svojih storitev za to ni odgovoren delavec.

...saj s prodajo se tudi ukvarjajo več ali manj delavci, pač ne fizični radniki, ampak vseeno delojemalci...
Geres*
# 07.12.2017 ob 13:10
frozen pingvin 2: pazi na zdravje. Ker zdravje je samo eno. Tudi jaz sem 3 leta delala po 12 do 14 ur na dan. In mnoge vikende. Ker nisem znala rečt ne. In si mlad in se hočeš uveljaviti. Mene je ustavila bolezen. Upam, da se boš ti lahko ustavil/a prej. A ja - ko zboliš, takoj "pozabijo", da si delal po cele dneve in jim odnašal rit.
shark77
# 06.12.2017 ob 18:41
@slovenka, kaj ti pomaga če maš malico in prevoz na delo, če dobiš vse skupaj približno toliko kot dobi nekdo socialnega dodatka. Če že primerjamo naš in avstrijski model,potem naj mi vzamejo malico in prevoz ampak naj me plačajo po avstrijskih kolektivnih pogodbah, sej cene imamo enake, če ne celo višje. Mi imamo regres in nekateri božičnico,avstrijci pa Urlaubsgeld in Weihnachtsgeld.Če je že nekaterim padlo v oči teh 100,-€ na bonih, lahko primerjamo plače v trgovinah v Sloveniji ki so z malico in prevozom skupaj na minimalcu,medtem ko je v Avstriji plača trgovca bruto 1546,-€ kar znese neto 1227,-€ , ob tem dobi pri tej plači Urlaubsgeld (dodatek za letni dopust) neto 1256,-€ in Weinachtsgeld(božičnico) neto 1218,-€. A še vedno misliš, da imamo privilegij s tem ko nam dajejo malico in prevoz....
zapravico
# 06.12.2017 ob 09:42
Koliko božičnice dobi kocijančič?
Branko3
# 06.12.2017 ob 06:52
Baje bomo tudi upokojenci dobili trinajsto , to je božično pokoinino. Obljubil je g. Erjavec.
sab
# 09.12.2017 ob 22:22
Odkar je moj delodajalec tajkun lastnik podjetja ne vem kaj je to božičnica in trinajsta plača.
Kazalo