Peter Kunstič meni, da Polzela s finančnega vidika ni problematična. Foto: BoBo
Peter Kunstič meni, da Polzela s finančnega vidika ni problematična. Foto: BoBo
Polzela ima še vedno blokirane račune

V. d. predsednika uprave Polzele Peter Kunstič je v današnji izjavi za medije povedal, da so vlado in Furs že pozvali k čimprejšnji deblokadi računov. Po Kunstičevi oceni bi bilo idealno, da bi jim transakcijska računa deblokirali do 18. avgusta, ker bi lahko takrat vsaj delno izplačali plače in delavce pozvali, naj se vrnejo na delo.

Dejal je tudi, da so pred Polzelo dobri meseci in da imajo dovolj naročil. "Konec junija smo imeli blizu 10 milijonov evrov dolga in prav toliko sredstev na računih. Kapitala je bilo za 300.000 evrov. V tem pogledu Polzela torej ni problematična," meni Kunstič.

Država je lani Polzeli namreč odobrila milijon evrov državne pomoči v obliki kratkoročnih posojil, ki pa jih družba ni bila sposobna vrniti. Januarja letos je zato v okviru prisilne poravnave 923.000 evrov terjatev do Polzele (terjatve iz posojila, davčne terjatve in unovčeno jamstvo na odobreno posojilo) pretvorila v kapital in pridobila 27-odstotni delež. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa je v kapital družbe pretvorila za pol milijona evrov terjatev in pridobila 38-odstotni delež.
Terjatev do Polzele naj bi se želeli znebiti
Bank of America Merrill Lynch je medtem konec marca v svežnju s terjatvami do ACH-ja, Adrie Airways in Elana od DUTB-ja odkupila za 1,82 milijona evrov terjatve do Polzele, ki pa naj bi jih želela po pisanju časnika Dnevnik državi prodati za en evro.

Na vprašanje, za kaj so namenili državni milijon, je Kunstič odgovoril, da tega denarja ni videl, predvideva pa, da naj bi šel za nabavo repromateriala in plače delavcev. Vsekakor pa bo skušal ugotoviti, za kaj je šel denar. Če bo ugotovil kakršne koli nepravilnosti, bo ustrezno ukrepal, je zagotovil.

Na zboru delavcev je sicer povedal, da je že pripravil nekaj ukrepov za ohranitev Polzele in bo med drugim predlagal tudi dokapitalizacijo družbe. Sekretar sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije Slovenije Anton Rozman je ob tem ocenil, da ima zdajšnje vodstvo voljo, da obdrži družbo, v Polzeli pa da je oseba, ki jo bo potegnila z dna.

Polzela ima še vedno blokirane račune