Začetki podjetja segajo v leto 1927, ko je švicarski industrialec Albert Reiser na Polzeli začel plesti prve nogavice. Po mnenju ZSSS-ja pa se utegne tradicija kmalu končati. Foto: BoBo
Začetki podjetja segajo v leto 1927, ko je švicarski industrialec Albert Reiser na Polzeli začel plesti prve nogavice. Po mnenju ZSSS-ja pa se utegne tradicija kmalu končati. Foto: BoBo

Transakcijski računi podjetja so blokirani že od prejšnjega tedna, je povedala sekretarka območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Mojca Stropnik. Razlog: neporavnavani prispevki. Če finančna uprava ne bo izvedla deblokade, Stropnikova pričakuje, da bo Polzela končala v stečaju, 260 zaposlenih pa na cesti.

Nad ravnanjem Fursa je Stropnikova močno presenečena, saj gre za državno institucijo, država pa je po pretvorbi terjatev v kapital na začetku leta 27-odstotna lastnica Polzele. O razmerah v podjetju so bili po njenih besedah pisno obveščeni tudi predsednik vlade Miro Cerar in pristojni ministri.

Zatrdila je, da bi lahko bili pred Polzelo obetavni meseci, saj so prejeli kar precej naročil.

DUTB terjatve prodal banki Merrill Lynch
Časnik Dnevnik je sicer poročal, da naj bi Bank of America Merrill Lynch, ki je konec marca v svežnju s terjatvami do ACH-ja, Adrie Airways in Elana od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupila tudi terjatve do Polzele, zdaj 38-odstotni lastniški delež Polzele skupaj s terjatvami državi ponuja za en evro. V DUTB-ju po navedbah Dnevnika ocenjujejo, da se je Polzela znašla v težavah zaradi dolgoletnega slabega upravljanja družbe.

Obenem pojasnjujejo, da sta postopek prestrukturiranja družbe in s tem povezana prisilna poravnava potekala že pred prenosom na DUTB ob koncu lanskega leta. Upoštevajoč zatečeno stanje, obljube vodstva, izredno kratek rok za glasovanje in potencialno možnost večjega poplačila ob ohranitvi delujočega podjetja so predlagano prisilno poravnavo podprli in dali podjetju možnost za izvedbe predlaganega načrta.

Ker pa je družba že izkoristila postopek prisilne poravnave, ob tem pa ni bila pripravljena pravočasno angažirati ustreznih strokovnjakov in je bila povrhu vsega lani še prejemnica milijona evrov državne pomoči, so imeli omejene možnosti za ukrepanje, zato so se odločili svojo izpostavljenost do Polzele prodati Bank of America Merrill Lyncha, so za Dnevnik še povedali na t. i. slabi banki.

Čeprav se je Kunstič hitro lotil sanacije Polzele, velik del menedžmenta iz drugega in tretjega nivoja odpustil ter občutno znižal stroške, brez ponovne dokapitalizacije, vsaj s pretvorbo terjatev v osnovni kapital, družbi ne bo uspelo preživeti, še poroča časnik.