Delavci upajo na državno pomoč, ki bi jim omogočila nadaljnjo proizvodnjo. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Delavci upajo na državno pomoč, ki bi jim omogočila nadaljnjo proizvodnjo. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Pogovori o dodelitvi državne pomoči družbi Polzela v vrednosti milijon evrov potekajo zelo intenzivno, vendar končnega dogovora še ni, so sporočili iz družbe. Predsednica uprave podjetja Karmen Dvorjak je sicer že v četrtek izrazila upanje, da bosta zagotovilo in odobritev državne pomoči realizirana v pričakovanem času. Če državne pomoči ne bo, pa bi lahko danes ustavili pletilne stroje, je opozorila.

V pričakovanju pomoči je tudi nekaj več kot 300 delavcev, je dejala predsednica podjetniškega sindikata Natalija Klemen. Kot je dejala, so ta mesec prejeli 200 evrov decembrske plače, režijski delavci pa delajo izmenično oziroma porabljajo nadure in dopust, ker želi družba na ta način privarčevati pri malicah in potnih stroških.

Ocenila je še, da se uprava Polzele trudi pridobiti državno pomoč in da v sindikatu trenutni položaj družbe razumejo.

Poziv premierki k hitremu ukrepanju
Na predsednico vlade Alenko Bratušek sta Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije danes naslovila nujni poziv k takojšnjemu ukrepanju za čimprejšnjo sprostitev pomoči. Kot so opozorili, ima Polzela že samo za prvo letošnje poletje za pet milijonov evrov neposrednih naročil.

Sindikati so izjemno zaskrbljeni zaradi položaja 306 delavcev Polzele. V ZSSS-ju pa so ob tem izpostavili podatek, da ima polzelska občina po uradnih decembrskih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje že 351 registriranih brezposelnih.

ZSSS: Neukrepanje države petkrat dražje
Premierko so opozorili tudi, da bo račun za državo v primeru neukrepanja petkrat večji od enega milijona evrov vrednega jamstva za posojila, ki bi proizvodnjo ohranila. Spomnili so namreč na pravice, ki delavcem pripadajo ob izgubi zaposlitve.

Predsednica uprave Dvorjak je pojasnila, da so banke upnice glede na vse okoliščine in zamenjave v vodstvu družbe, ki so se zgodile v nadzornem svetu decembra lani, začasno ustavile odločanje o reprogramu posojil. Ustavljen pa je bil tudi postopek dodelitve državne pomoči, čeprav jim je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo novembra lani odobrilo državno pomoč za čas prestrukturiranja v vrednosti milijon evrov.

Blokirani računi
Davčna uprava pa je podjetju blokirala vse račune in jim s tem onemogočila poslovanje, plačilo dobaviteljev ter izplačilo decembrskih in januarskih plač delavcem, je dejala Dvorjak.

"Pogoj za uspešno rešitev je sklep vlade o dodelitvi državne pomoči. Ta državna pomoč v višini milijona evrov bi zagotovo rešila Polzelo pred stečajem, državi pa bi prihranila okoli sedem milijonov evrov vseh stroškov iz proračuna v primeru stečaja," je povedala predsednica uprave.

Dejala je še, da so v družbi po sprejetih ukrepih sanacije, kot so odprodaja dela nepotrebnega premoženja, prezaposlitev dela zaposlenih in okrepitev blagovne znamke, zdaj v precepu med izvedljivimi sanacijskimi ukrepi in operativnim krčem na poslovnem področju. Razmere v družbi so namreč po njenem mnenju takšne, da se lahko zgodi ustavitev strojev in poda predlog za stečaj.