Gospodarstvo
IGM Metall
Sindikat IGM Metall v Nemčiji združuje približno tri milijone delavcev v kovinskopredelovalni in elektroindustriji. Foto: EPA

Dodaj v

Delavci v Nemčiji bodo lahko delali le 28 ur na teden

Od aprila 4,3-odstotno povišanje plač
7. februar 2018 ob 20:47
München - MMC RTV SLO

Nemški sindikat kovinskopredelovalne in elektroindustrije IG Metall si je za svoje člane z jugozahoda Nemčije izboril možnost, da bodo lahko do dve leti delali le 28 ur na teden, nato pa se bodo vrnili na standardni 35-urni delovnik.

Sindikat je dogovor sklenil s predstavniki več kot 700 podjetij z jugozahoda Nemčije. Pričakuje se, da bodo podobnemu zgledu sledili tudi drugje po Nemčiji. Sindikat IG Metall zahtevo utemeljuje s tem, da bo prilagodljivost delovnega časa delavcem pomagala, da bolje skrbijo za otroke ali sorodnike.

Standard tudi za druge panoge
"Postavljen je standard za vse druge," je za CNN dejala Megan Greene, vodilna ekonomistka pri Manulife Asset Management. "Podobne dogovore lahko pričakujete tudi v drugih panogah in regijah," pa napoveduje Famke Krumbmüller iz svetovalne družbe OpenCitiz.

Podjetje Daimler, lastnik Mercedes Benza, je sporočilo, da bo prilagodljivi čas svojim delavcem ponudilo od leta 2019 naprej, že zdaj pa imajo na voljo precej različnih delovnih možnosti. Bosch, ki zaposluje 138.000 ljudi v Nemčiji, pa je poudaril, da "ima že zdaj 100 različnih delovnih možnosti, da bi optimizirali razmerje delo-zasebno življenje".

Večina delavcev želi delati več in zaslužiti več
A za vsa podjetja krajši delovni čas ne bo lahek zalogaj. Predstavnik združenja delodajalcev Südwestmetall Volker Steinmaier je dogovor ocenil kot kompromis z "bolečimi elementi. Za nekatera podjetja bo težko, saj lahko krajši delovni teden povzroči primanjkljaj delovne sile. Sicer pa nekatera podjetja že zdaj dajejo svojim zaposlenim na voljo možnost, da delajo 30, 35 ali 40 ur. In večina delavcev izbere daljši delovnik, saj želi zaslužiti več."

Poleg možnosti krajšega delovnika pa je IG Metall za svoje člane izboril še 4,3-odstotno povišanje plač, ki bo začelo veljati od letošnjega aprila naprej.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
PartyTime
# 07.02.2018 ob 21:07
A si predstavljate naše politike in podjetja pri nas, ko to berejo!!!!!!!!!!!!!!!!!!
josh k.
# 07.02.2018 ob 21:19
Pri nas ravno obratno.
Še več ur delat za še manj plačila.
Živela druga Švica.
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 21:16
Seveda, razliko oddelajo delavci v nemških ekonomskih kolonijah, ki delajo več za 3x manjše plače.
bistri08
# 07.02.2018 ob 21:12
Oni v 28 urah naredijo več, kot jaz v 40-ih.
mike wazowski
# 07.02.2018 ob 21:43
Kako 28 (35) urni delavnik? Pri nas pa 40 + min 10 nadur tedensko (določeni še krepko več) ?????
qurwalook
# 07.02.2018 ob 21:36
Manj je več. Pravilno. Če bi vsi delali z isto učinkovitostjo, bi blo dosti 10 ur na teden. Seveda, prvi pogoj: izključiti pohlep.
QUENDI
# 07.02.2018 ob 21:26
.....GZS in obrtna zbornica že pišeta elaborat ........kako čimbolj tarnati da se kaj takega ne zgodi v domovini Šentflorjancev............
ajša55555
# 07.02.2018 ob 22:08
V Nemčiji je delavec že od nekdaj "kralj", spoštovan in cenjen, ni pomembno kakšno izobrazbo ima, pomembno je samo, da zna delat.
Kaj pa v SLO ? Še na forumih ti povejo, da pojma nimaš, ker si brez diplome. Preveč imamo diplomiranega folka, ki pojma nima o delu, vsi se šele nekaj naučijo delat, ko se zaposlijo, pa ne vsi, kar vlado poglejte ali pa razne vladne agencije, kjer je en kup Dr. pa magistrov, da o profesorjih ne govorim, znajo sam meglo mešat.
V Nemčiji začneš z "metlo ali pa krjolo", ko to obvladaš pa lahko napreduješ, pri nas si pa nekaj napiflan, poln teorije, s titulo in si že na vodilnem položaju v vladni agenciji.
Dokler se bo delavca izkoriščalo na minimalcu in se ga tudi drugače podcenjevalo, čeprav je prof. v svoji stroki, se nam ne piše dobro.
Geres*
# 07.02.2018 ob 22:01
Jaz bi TAKOJ sla na krajsi delovnik (seveda ob sorazmerno nizji placi). Pa je to v Sloveniji razen morda v trgovski branzi misija nemogoce.

Delam v tuji multinacionalki - pri nas ni govora za krajsi delovnik. V Svici, Avstriji, Nemciji, pa v tej isti firmi skrajsan delovnik - tudi v obliki dela zgolj 2 ali 3 dni na teden ni noben problem. Pri nas jim pa tudi 8 ur ni dovolj... Po moje problem slovenskih sefov, ki nimajo biciklisticen karakter - unim navzgor se klanjajo, na tiste pod njimi pa pritiskajo.
simnov
# 07.02.2018 ob 21:40
pri klima dolinarju 70nadur ti reče še mal bi stisnu pa bi imel 100nadur pa bi dobil liziko 100€ na roko
pepar
# 07.02.2018 ob 21:36
Normalno,ko pa pol vzhode evrope delam zanje.
Klinc pa taka unija,ki je namenjena le izkoriščanju tistih ki so kasneje sedli na vlak.
boro007
# 07.02.2018 ob 22:24
Pri tem se sprašujem kako so lahko konkurenčni, ker pri nas se sistem popolnoma podre če zvišamo minimalce za 2%... Vsaj tako menijo gospodarstveniki...

Tam bodo pa z 28urami na teden služili boljše plače kot mi za 40 ur na teden... Vsa gonja o konkurenčnosti je torej pesek v oči...
Mr.Bong
# 07.02.2018 ob 21:39
Sindikat IG Metall zahtevo utemeljuje s tem, da bo prilagodljivost delovnega časa delavcem pomagala, da bolje skrbijo za otroke ali sorodnike.

Sicer pa nekatera podjetja že zdaj dajejo svojim zaposlenim na voljo možnost, da delajo 30, 35 ali 40 ur.


Pri nas pa zabetoniran 40 urni delavnik in tako bo še kar nekaj časa. Ker nisem še zasledil, da bi kdo od sindikalistov ali politikov prišel ven s kakšnim resnim predlogom o zmanšanju delovnega časa. Slovenistan pač.
JBT
# 07.02.2018 ob 22:28
Kljub ogromnemu tehnološkemu napredku v zadnjih sto+ letih, čemur je sledila bistveno višja produktivnost, pa še vedno imamo 40 urni delavnik, ki pa se pogosto spremeni v 45 ali več ur....

Kje ste sindikati?
malasraka
# 07.02.2018 ob 22:13
"Po moje problem slovenskih sefov, ki nimajo biciklisticen karakter - unim navzgor se klanjajo, na tiste pod njimi pa pritiskajo."

vrhunska +++

v nemčiji ~9€/h minimalna urna postavka... pri nas pa koliko že, 4,5€ ... bruto seveda??
Berlin
# 07.02.2018 ob 22:27
Imam to srečo, da v Berlinu delam v podjetju, ki sodi pod okrilje IG Metall. Sodelavcem se zdi prav hecno, da je v Sloveniji malica plačana in celo všteta v delovni čas:-))! Tega tukaj ni. Podobno je s prevozom na delo, tukaj to ni plačano. Je pa res, da si potem pri davčni napovedi lahko urediš delno povračilo.
AM
# 07.02.2018 ob 21:46
Tako je prav. Višje plače, višja potrošnja.
qwertz
# 07.02.2018 ob 23:21
V GZS vlada panika, da si ne bi pri nas kdo kaj takega izmislil....
blef
# 07.02.2018 ob 22:17
Kaj pa nemška podjetja v sloveniji.
genniuuss
# 07.02.2018 ob 22:11
tako je pa v kapitalizmu,
kjer kapitalisti upravljajo.
cairns
# 07.02.2018 ob 21:24
Delavci v Nemčiji bodo lahko delali le 28 ur na teden

Delavec ? Vrsta ki izumira. Očitno se sindikalisti tega še ne zavedajo.

https://www.youtube.com/watch?v=VreG1iC6
5Lc
mali_piscek
# 08.02.2018 ob 08:59
Berem komentarje in vidim, da marsikomu ni jasna situacija v Sloveniji.

1) V Sloveniji je nujno, da sta malica in prevoz na delo plačana. Zakaj? Ker so plače tako nizke, da že sedaj nekateri komaj shajajo iz mesece v mesec, če pa še ne bi dobili malice in prevoza na delo, pa nikakor ne bi šlo. In takšnih je žal ogromno.
2) Plače so lahko tako nizke tudi zato, ker ima večina prebivalstva v lasti nepremičnino, v kateri biva (tudi po Jazbinškovem zakonu), ali pa živi pri starših. Če bi večina bivala v najetih stanovanjih, bi ob tako nizkih plačah, kot so v Sloveniji, že imeli nerede na ulicah, ker ljudje ne bi imeli od česa živeti.
3) Seveda delodajalci govorijo, da bi bilo potrebno ukinit malico in prevoz na delo, vendar to delajo s figo v žepu, ker jim paše, da lahko tako malo plačajo ljudi. Kakor sem že rekel, da če ne bi bilo malice in prevoza, bi se slovenski sistem zrušil, ker ljudje ne bi več moli preživeti (vsaj večina). Tudi oblasti paše, da je tako kot je, ker je na račun izjemno nizkih plač manj obremenjena davčna blagajna. Tudi zato se nič ne spremeni.
4) Zakaj v Sloveniji ni možen krajši delovni čas? Zato ker so v osnovi plače prenizke. Če bi nekdo na minimalcu rad delal zgolj 28 ur na teden, lahko ob svojem izplačilu zgolj crkne.
5) Davki so res visoki, vendar to ne spremeni dejstva, da naše gospodarstvo ni konkurenčno. Ker, če primerjamo bruto plače v razvitem svetu in pri nas, lahko vidimo, da je v razvitem svetu strošek dela kljub našim visokim davkom še vedno višji.
6) Sklicevanje na visoke davke je zgolj demagogija delodajalcev in njihov pritisk na delavce. Vladi pa tudi odgovarjajo nizke plače v Sloveniji, ker drugače bi se zrušil pokojninski sistem, ki je že tudi tako v dreku.
7) Poleg vsega tega, kar sem napisal, se v Sloveniji dela še bolj intenzivno kot v razvitem svetu, ker se naravnost nemogoče pritiska na delavce, da bi se z delovno intenzivnostjo nadomestilo tehnološko nekonkurenčnost napram razvitemu svetu. Da to ne govorim tako v en dan, povem, da sem kar precej svoje delovne dobe preživel v tujini in s svojimi očmi videl razliko. Žal v danem trenutku nisem poskrbel za sebe na ta način, da bi tam ostal, sedaj sem pa za kaj takega prestar.
8) Krivda za nekonkurenčnost slovenskega gospodarstva ni na delavcih, temveč na managementu, ki pa rado vali krivdo prav na delavce. Da ne omenjam gospodarskega kriminala, ki se je razbohotil do neslutenih meja.
9) Javna uprava se trudi in bori zase, oblasti pa je uspelo skregati med sabo javno upravo in proizvodni sektor, čeprav bi se oboji morali skupaj boriti za ureditev razmer v dolini Šentflorjanski.
10) Kljub vsemu, kar sem napisal, je življenje v Sloveniji že tako na meji, da še večji pritisk na prebivalstvo skoraj ni več mogoč. Upam, da imajo politiki to pred očmi, ker drugače dolgoročno ne bo dobro.

Takšna je realna situacija pri nas, pa če si priznate ali ne. Propadamo na vsej črti in ne sodimo med razvite, temveč med srednje razvite. Nerazviti na srečo še nismo, vendar kdo ve, kaj nam prinese prihodnost, ker se velika svetovna kriza vse bolj kaže na obzorju. Znaki so ponovna prenapihnjenost finančnega balona (ni samo bitcoin piramidna igra, cel sistem je piramidna igra), prenaseljenost, povečevanje števila revnih in brezperspektivnih, s tem povezane migracije, ki bodo še bolj svet spremenile v eno samo enako revno brozgo, vsesplošno onesnaženje, pomanjkanje določenih virov, .....
JBT
# 08.02.2018 ob 07:00
Ne, delavec v Nemčiji ni nič bolj produktiven, kot pri nas.

Razlika je le v tem, da je delavec v Nemčiji tehnološko bolj opremljen in predvsem v tem, da Nemci znajo upravljati in voditi, pri nas pa gre vodstvenim za stolčke, lastnikom pa za čim višji zaslužek. Vse pa kratkotrajno.
Alchemist
# 08.02.2018 ob 00:35
Krajšanjr delovnega časa je edina rešitev za kronično brezposelnost, večjo produktivnost in pravičnejso razdelitev presežkov med delom in kapitalom. Daljši delovnik in slabše placano delo pomenita samo to, da si lastnik kapitala prilasti večji delež presežne vrednosti. To je vse.
ReciBobuBob
# 07.02.2018 ob 21:14
Zanimivo.
Nobenega komentarja še?
21.12.2012
# 08.02.2018 ob 07:02
@milko54

slovenci smo povprečno že bolj delovni kot leni.
je pa res, da se za minimalca noben ne bo metal po zobeh.
boro007
# 07.02.2018 ob 23:14
@Berlin

Imam to srečo, da v Berlinu delam v podjetju, ki sodi pod okrilje IG Metall. Sodelavcem se zdi prav hecno, da je v Sloveniji malica plačana in celo všteta v delovni čas:-))! Tega tukaj ni. Podobno je s prevozom na delo, tukaj to ni plačano. Je pa res, da si potem pri davčni napovedi lahko urediš delno povračilo.


No saj ti ne ugovarjam. Ampak smešne oz. mizerne se jim verjetno zdijo tudi plače, kljub vsem tem dodatkom...

Jaz delam v podjetju kjer so ti dodatki normalno plačani in sploh niso veliki. Sem pa prej delal v podjetju kjer sem imel minimalca, ostalo so bili pa dodatki cca 400eur. Zakaj? Ker so neobdavčeni. To ne pomeni da mamo delavci ful več zaradi dodatkov. To pomeni le da se tako delodajaci izogibajo plačilu večjih obdavčitev. Na koncu sem imel skoraj enak neto, sedaj ali pa prej, s to razliko da sem si sedaj lahko privoščil kredit, prej mi ga pa nebi nihče dal.

In se popolnoma strinjam da država drastično zmanjša obremenitev plače, naj vzamejo še dodatke. V kolikor bodo plače potem enake nemškim ne bom ugovarjal...
webman
# 08.02.2018 ob 02:19
Podpiram a vseeno je to kar izziv tudi za njih. Spočit delavec ima sposobnega šefa. Pri nas ni ne enih, ne drugih prav veliko :)
ciracara
# 07.02.2018 ob 22:43
Kaj pa nemška podjetja v sloveniji.

Nemški so lastniki v njeh so pa še vedno Slovenci.

Nemcu se pač zdi super ideje da bo Slovenec za +10% plače delal še dodatni dve uri na dan in za vikende, praznike.

Mi smo pač ideološko ukinili povpraševanje-ponudbo.
eMZe
# 08.02.2018 ob 09:21
mali_psicek
Vse točke lahko strneš v eno:
Zaradi zanič managementa imamo premajhno dodano vrednost.
Pred 25 leti je bilo to še nekako razumljivo, čeprav ne opravičljivo, danes pa ne.
Če se v 40 letih dokajšnje ekonomske svobode (recimo, da se je okoli 1980 že razumelo, kako naj bi delali in upravljali) ni uspel razviti sloj managementa, ki zna svoje delo, morda to nekaj pove o tem ljudstvu. Vsi imamo maslo na glavi: neodločna ali vuhmepišna politika, nesposoben ali grabežljiv managemnet, nezainteresirani ali krivinohvatni ali neizobraženi "delavci".
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 21:59
Saj pri nas lahko vsak, ki ima majhnega otroka.
Kekec99
# 08.02.2018 ob 05:31
V Nemčiji 28 v Sloveniji pa 56 ur na teden.
21.12.2012
# 07.02.2018 ob 23:57
GZS že napada nemško pobudo, saj lahko en delavec dela manj časa le če poveča svojo produktivnost na dva delavca. Šele te ne trpi dobiček podjetja.
anjago2
# 07.02.2018 ob 22:55
nemogoče je primerjat balkanskega kapitalista z nemškim..... nemški se zaveda da ne more vsega dobička grabit za sebe ker bo propadel na daljši rok, če ne že prej
KLIPAN
# 07.02.2018 ob 22:09
@josh k.
"Pri nas ravno obratno.
Še več ur delat za še manj plačila.
Živela druga Švica."

Preberi si komentarje naših desnih prijateljev, ko Levica predlaga krajši delovni čas, višje plače....oz. bilo kaj, kar bi pomagalo delavcem.
firtoh
# 08.02.2018 ob 09:23
mali_pišček ++
Prihodnost je taka kot nam jo kažejo režiserji v Blade Runnerju,Altered Carbon....Življenje v prenaseljenih slumih(nekje je že tako,Mexico City,Kairo..),peščica bogatih v slonokoščenih stolpih.Hvala bogu,da sem prestar,da bi to doživel,naši vnuki pa bodo
Mogoče bi res bil čas za popolni reset človeštva,vendar nov začetek, z enako miselnostjo, je samo ''ponovi vajo''.
Slovan65
# 08.02.2018 ob 09:11
Jebiga, smo pač na Pahorjevem "francosko nemškem vlaku".
Zahodni evropejci se peljejo v spalnih vagonih, vzhodni evropejci pa mečemo premog v kotel.
heron
# 08.02.2018 ob 08:15
V Slo pa so firme kjer delavci delajo kot junci in brez njih ne bi bilo izdelkov in dobijo drobiž ,petek svetek,šefi, ki pa nonstop afne guncajo in drug drugega po firmi lovijo, si pa talajo nagrade v vrednosti 14keur naprej. Za zjokat
HOR
# 08.02.2018 ob 00:05
"...bodo lahko do dve leti delali le 28 ur na teden, nato pa se bodo vrnili na standardni 35-urni delovnik..."

Tako je potrebno postaviti zahteve tudi domačim neoliberalnim talibanom...
ciracara
# 07.02.2018 ob 22:41
Pri nas se organizacija ne razvija, zato ker ni odgovornosti od vodilnih ljudi. Pač oni so izvzeti iz konkurečnosti in neodgovarjajo za napačne ideje. Treba je samo da zaposleni stisnejo.
mali_piscek
# 08.02.2018 ob 11:23
copcop

Sploh ne jamram. Tudi sem daleč nad minimalno plačo.

Nikakor pa ne zagovarjam tega, kar se dogaja. Ker je družbeno samodestruktivno.

Lahko je tebi reči, da kdor ni zadovoljen z minimalno plačo, naj menja delodajalca. Verjetno si tudi ti med srečneži, ki ni na minimalni plači. Vendar vedi, da takšen sistem, ki ga imamo, dolgoročno pomeni propad za vse nas, tudi za tiste, ki nam zaenkrat še dobro gre.

Sicer pa, naj tudi delodajalci ne jamrajo po medijih, da ne morejo dobiti delavcev, a ne?

Slovenska družba uničuje sama sebe zaradi izjemnega pohlepa posameznikov, ki so nesposobni voditi državo ali pa vsaj podjetje, domišljajo pa si, da so kaj jaz vem kako pametni in sposobni, vse kar imajo, pa si ustvarijo na plečih garačev, ki jih bodo izželi do onemoglosti, na koncu pa bodo tudi sami crknili, ko ne bo več koga ožemat.

Žal je tako. Ti pa pri sebi razmisli, kakšni so tvoji pogledi na te zadeve.
peglezn
# 08.02.2018 ob 08:18
Pih, naša državna uprava ima to že 20 let.
jan(ez)ch
# 07.02.2018 ob 23:03
delam 6 dni v tednu in vedno tudi jem.
JBT
# 07.02.2018 ob 22:25
Kje pa so sedaj delodajalci s podatki, da je pri nas v 40 urni delavnik vključena malica, česar v tujini ni, kar pomeni, da bi morali, po njihovem, malico izločiti in podaljšati delovni čas.
zapravico
# 08.02.2018 ob 08:17
Naši politiki bodo namesto ur raje še zmanjšali plače in penzije-živeli mi,dokler bomo
nacho
# 08.02.2018 ob 10:59
Bil 1 teden v nekem NEM podjetju, so naši lastniki. Delajo 35 ur, glede dela pa je tako. Mi naredimo enako delo v 3 krat krajšem času, 3 krat ceneje. Govorim o inženirskem delu, avto industrija. Verjetno je razlika v dodani vrednosti izdelkov, da si lahko privoščijo vse to. Če sklenem, rekel bi da pri nas ne delamo slabo, verjetno delamo v panogah, ki niso tako dobičkonosne.
mali_piscek
# 08.02.2018 ob 09:33
firtoh ++

Se povsem strinjam. Sam nisem tega tako grobo napisal, ker sem se hotel držati tematike.

Bi pa še nekaj dodal k tvojemu opisu prihodnosti. Žal bo v tistih razmerah strahovito veliko nasilja. Večina se bo borila za vsakdanje preživetje, nasilje pa bo tudi potrebno, da se zatolčejo tisti, ki bodo želeli ukiniti privilegije peščice.

Ubogi naši vnuki.
hepimen
# 08.02.2018 ob 09:20
da bodo lahko do dve leti delali le 28 ur na teden

Ja, ampak nikjer ni podatka o tem, kako bo to vplivalo na njihove plače. Predvidevam, da je v njihovih pogodbah napisana urna postavka, torej bodo dobili tudi plače samo za 28 namesto za 35 ur...
Binder Dandet
# 08.02.2018 ob 08:58
600€ / 40 * 28 = 420€
zapravico
# 08.02.2018 ob 08:16
Sindikat IG Metall zahtevo utemeljuje s tem, da bo prilagodljivost delovnega časa delavcem pomagala, da bolje skrbijo za otroke ali sorodnike.

Končno je nekdo ugotovil,da če hočejo normalen narod,da se morajo starši začeti ukvarjati z družino,biti več skupaj,kajti to pehanje za brezveznim bogatstvom iz človeka naredi robota,otroci,ki pa niso tako žilavi kot stara generacija pa najbolj trpijo.
Oglasno sporočilo
link
Slovenska aplikacija za enostavno urejanje osebnih financ
12. november 2018 ob 10:50 Ali bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je vaša trenutna finančna slika? Ne? Potem imamo za vas dobro novico: spletna aplikacija Eeezy finance lahko to stori za vas. Brezplačno.
Več novic ...
Kazalo