Stavka se bo nadaljevala v primeru, da stečajna upraviteljica ne bo podala predloga za stečaj podjetij, ki že več mesecev niso izplačala plač. Foto: MMC RTV SLO
Stavka se bo nadaljevala v primeru, da stečajna upraviteljica ne bo podala predloga za stečaj podjetij, ki že več mesecev niso izplačala plač. Foto: MMC RTV SLO
Vegrad
Vegrad je od srede naprej v stečajnem postopku. Foto: MMC RTV SLO
Vlada na pomoč Vegradovim delavcem

Delavci krovne družbe Vegrad, ki je od srede v stečaju, bodo sicer predvidoma v začetku prihodnjega tedna dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi, po 15-dnevnem odpovednem roku pa se bodo lahko prijavili med brezposelne na zavodu za zaposlovanje in začeli uveljavljati pravice do izplačil.

Zaposleni v drugih Vegradovih hčerinskih družbah, razen Vemontu, ki prav tako več mesecev niso dobili plač, pa so do preklica na čakanju na delo doma. Kako dolgo bodo na čakanju, je po besedah sindikalista Srečka Čaterja odvisno od ugotovitev stečajne upraviteljice Alenke Gril.

Stavka za zdaj zamrznjena
Od njene odločitve je odvisna tudi nadaljnja stavka. Za zdaj so jo zamrznili, a Četar pravi, da če stečajna upraviteljica ne bo podala predloga za stečaj hčerinskih podjetij, ki že več mesecev niso izplačala plač, bodo spet stavkali. Sam pričakuje tudi dejavno vključevanje vlade v reševanje položaja.

Najbolj so prizadeti delavci
Pri stečaju Vegrada, pa tudi na splošno v gradbeništvu, so najbolj prizadeti delavci migranti, zlasti tisti, ki nimajo osebnega delovnega dovoljenja in stalnega bivališča. Zato je ministrstvo za delo za vlado pripravilo predlog ukrepov, s katerimi bi lahko država pomagala tistim tujim delavcem Vegrada, ki bodo izgubili delovno dovoljenje.

Delavci iz BiH-a na zavod
Vlada je na seji tako odločila, da se Vegradovi delavci, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine in nimajo osebnega delovnega dovoljenja, lahko po izgubi službe prijavijo na Zavod za zaposlovanje. Tam jim bodo pomagali iskati novega delodajalca in izdali odločbo o denarnem nadomestilu, ki pa bo mirovala do uveljavitve sporazuma z BiH-om.

Minister za delo Ivan Svetlik je po seji povedal, da je bilo teh delavcev pred nekaj tedni okoli 90, trenutno pa jih je še okoli 60. Poleg prijave na zavod bodo delavci lahko podali tudi vlogo na jamstveni in preživninski sklad za poplačilo dela obveznosti, ki jih delodajalec ni izpolnil.

Ministrstvo za delo je poleg tega tudi v dogovoru s humanitarnimi organizacijami, da bi tujim delavcem namenili enkratno denarno socialno pomoč.

"Popolnoma so nas uničili"
Vegradovi tuji delavci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in bodo z razglasitvijo stečaja izgubili delovno dovoljenje, bi se namreč sicer morali nemudoma vrniti v svojo domovino, ne glede na to, da jim je Vegrad dolžan še izplačila plač za več mesecev.

Tuji delavci, večina iz Bosne in Hercegovine, so prepričani, da so popolnoma prepuščeni samim sebi. Fajik Musič iz Vegrada je prepričan, da jim nihče ne pomaga, "nihče nam noče priti pojasniti zadev", kar je po njegovem sramota za državo, ki je v Evropski uniji. "Uničili so nas, popolnoma uničili, zlasti tujce," zatrjuje.

Vegrad od srede v stečaju
Kot je znano, je v sredo sodišče v Celju objavilo sklep o ustavitvi postopka prisilne poravnave in začetku stečajnega postopka za Vegrad. Za stečajno upraviteljico je okrožno sodišče imenovalo Alenko Gril, ki je spremljala tudi dozdajšnji postopek prisilne poravnave. Upniki imajo zdaj tri mesece časa za prijavo terjatev, tiste terjatve, ki so jih že prijavili v okviru prisilne poravnave, pa veljajo tudi v postopku stečaja.

Spomnimo, da so stečaj Vegrada že sredi poletja zahtevali nekateri upniki, vendar je sodišče dalo prednost predlogu prisilne poravnave, ki ga je podala prejšnja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Prisilna poravnava se je začela 1. septembra, zdajšnji direktor Vegrada Boris Medved pa je 30. septembra na sodišče vložil umik predloga prisilne poravnave, saj je presodil, da ta ni izvedljiva.

Vlada na pomoč Vegradovim delavcem