Prizor z današnjega protesta. Foto: MMC RTV SLO/TV Koper
Prizor z današnjega protesta. Foto: MMC RTV SLO/TV Koper
V Kopru spet protest v podporo delavcem Luke Koper

Na protestnem shodu civilne fronte Vstala Primorska - vstala Slovenija v podporo delavcem Luke Koper se je pred upravno stavbo Luke zbralo okoli 2000 luških delavcev, študentov, predstavnikov sindikatov in drugih gibanj, ki opozarjajo na sporno vladno načrtovanje prihodnosti pristanišča.

Z uprave Luke Koper so sporočili, da je uprava dosegla dogovor z zaposlenimi o prekinitvi zapore pristanišča. To pomeni, da bo delo znova steklo ob 22. uri. Za čimprejšnjo odpravo zamud pri odpremi blaga bodo zagotovili okrepljeno nočno izmeno in dali na voljo vse razpoložljive vire, tudi tiste, ki običajno ponoči ne delajo, so dodali.
Nekaj so jih odpravili že do zdaj. V nedeljo sprejeti dogovor je namreč omogočil delno nadaljevanje delovnih procesov. "Z okrepljenimi ekipami smo omilili posledice blokade in nadomestili del zamud. Samo včeraj smo končali delo na petih ladjah, odpremili okoli 1.000 tovornjakov in približno 500 vagonov. Danes smo privezali štiri ladje, pet smo jih odvezali in odpremili okoli 1.000 tovornjakov in 450 vagonov," so našteli v Luki.
Celovito oceno škode bodo podali v prihodnjih dneh. Takrat bo namreč znano, ali bodo poslovni partnerji uveljavljali odškodnine po pogodbah.

Cerar: Ne morem nadomestiti vodstva podjetja
"Kot predsednik vlade sem vedno podpiral dialog. Vendar morate razumeti, da ne morem kot predsednik vlade nadomestiti tistih dejanj, ki jih mora izvesti vodstvo katerega koli podjetja - v tem primeru Luke Koper. Sicer me bodo jutri delavci povabili tudi v druga podjetja in potem se bom pravzaprav ukvarjal z upravljanjem podjetij, in ne s tem, za kar sem poklican. Za vodenje vlade in države," je po poročanju Radia Slovenija dejal premier Miro Cerar. Odzval se je na očitke, zakaj ni na poziv protestnikov in delavcev prišel v Luko Koper in začel dialoga z njimi.

Minister pozival k dogovoru
Minister Zdravko Počivalšek je pozdravil napredek v Luki Koper. Obenem je opozoril na škodo, ki se dela Luki, gospodarstvu Slovenije in tujini. Škoda ni samo neposredna, ampak tudi v smislu ugleda Luke in Slovenije, ki je ogromna, je dejal v Parizu, kjer je na sedežu Evropske vesoljske agencije podpisal pridružitveni sporazum Slovenije agenciji.

Ozadja dogajanja v Luki Koper kot tudi zadnjih sprememb v Slovenskem državnem holdingu (SDH) minister ni želel komentirati.










V Kopru spet protest v podporo delavcem Luke Koper