Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Fotografija je simbolična. Foto: Reuters

Fleksibilen trg delovne sile bi dal odgovor na številna aktualna vprašanja.

Marjan Batagelj, Predsednik uprave družbe Postojnska jama

Pozabili smo, kaj žene državo naprej; to so delovna mesta in ljudje, ki ustvarjajo.

Miljenko Muha, predsednik uprave družbe Kostak

Kot so poudarili na kongresu Združenja delodajalcev Slovenije v Ljubljani, je za rast zaslužno gospodarstvo, zato bi ga morala politika odločneje spodbujati. Predsednik uprave družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je na okrogli mizi v okviru kongresa poudaril, da delodajalci zaposlujejo takrat, ko je gospodarsko okolje mednarodno konkurenčno. Eden izmed pogojev za to je po njegovih besedah možnost učinkovitega nagrajevanja zaposlenih, še posebej visoko kvalificiranih, česar pa ni mogoče zagotoviti brez davčne razbremenitve delodajalcev.

Brez učinkovitih ukrepov bodo po Batageljevih opozorilih mladi Slovenci odhajali v tujino, hkrati pa k nam ne bo mogoče pritegniti kakovostne tuje delovne sile. "Fleksibilen trg delovne sile bi dal odgovor na številna aktualna vprašanja," je prepričan Batagelj. Da od vlade pričakuje konkretne ukrepe, kako sposobne slovenske delavce zadržati v Sloveniji, je poudaril tudi direktor družbe Adecco Miro Smrekar. Opozoril je, da izračuni kažejo na ogromen kadrovski primanjkljaj v Sloveniji v prihodnjih letih, ki ga brez boljše kadrovske politike ne bo mogoče rešiti.

"Neustrezna struktura minimalne plače"
Generalna direktorica OMV-ja Slovenija Vanja Lombar se je zavzela za več naložb javnega in zasebnega sektorja, ki bi spodbudile rast. Poudarila je, da veliko sredstev ponuja Evropska unija, a jih nismo vedno sposobni izkoristiti v največji mogoči meri. Opozorila je tudi na po njenih besedah neustrezno strukturo minimalne plače, ki je delodajalce prisilila v iskanje ustreznih metod za nadomestitev prihodkov.

V trgovski dejavnosti so po besedah Lombarjeve nezadovoljni tudi z davčno politiko, ki se konkretno v naftni industriji kaže predvsem skozi okoljske dajatve. Med ključnimi ukrepi, ki bi se jih po njenem mnenju morala lotiti vlada, pa so strukturne reforme.

Kaj žene državo naprej
Na pomen investicij je opozoril tudi predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha. "Pozabili smo, kaj žene državo naprej; to so delovna mesta in ljudje, ki ustvarjajo," je poudaril in ob tem izpostavil problematiko zapletenih birokratskih postopkov, ki po njegovem mnenju zavirajo razvoj na marsikaterem področju.

Produktivnost po njegovih besedah pomeni, "da si sposoben nekaj narediti v čim krajšem mogočem času, kar pa ob zamudnih birokratskih postopkih ni lahko". Za zamudne administrativne postopke so po mnenju Muhe krivi tudi tisti javni uslužbenci, ki ne delajo učinkovito, a "se jih ne da odpustiti, zato so breme državnemu aparatu". Muha od vlade sicer pričakuje začetek vlaganj in strategijo.

Na njen pomen je opozoril tudi Smrekar, ki je kot primer nesmiselne obremenitve gospodarstva izpostavil razpravo o ponovni določitvi drugega januarja kot dela prostega dne. Manj kot mesec dni pred tem datumom namreč še vedno ne vedo, ali bodo delali ali ne, je opozoril.



Fleksibilen trg delovne sile bi dal odgovor na številna aktualna vprašanja.

Marjan Batagelj, Predsednik uprave družbe Postojnska jama

Pozabili smo, kaj žene državo naprej; to so delovna mesta in ljudje, ki ustvarjajo.

Miljenko Muha, predsednik uprave družbe Kostak