Podjetje Lotrič, d. o. o., je gonilo tehnološkega industrijskega zakonskega fizikalnega meroslovja doma in v tujini in si je drugo leto zapored prislužil naslov gorenjske gazele leta. Foto: Dnevnik
Podjetje Lotrič, d. o. o., je gonilo tehnološkega industrijskega zakonskega fizikalnega meroslovja doma in v tujini in si je drugo leto zapored prislužil naslov gorenjske gazele leta. Foto: Dnevnik
Med nominirance za gorenjsko gazelo 2012 je komisija poleg podjetja Lotrič izbrala še podjetje Agencija Oskar in Skupino Ržišnik Perc. Foto: Dnevnik
Marko Lotrič
Ko je šel Marko Lotrič pred 21 leti na samostojno pot, so ga spraševali, zakaj to počne. "Takrat nisem imel odgovora. Želel sem si samostojnosti, čeprav kljub večji svobodi ta pomeni tudi večjo odgovornost." Foto: Dnevnik
Utrinek s slovesne razglasitve najboljše gorenjske gazele v Gozdu - Martuljku. Foto: Dnevnik
Marko Lotrič gost oddaje Prava ideja

V petih letih so prihodke iz prodaje povečali 2,6-krat, pohvalijo pa se lahko s kar 31-odstotno donosnostjo kapitala. Lani je bilo prihodkov za nekaj več kot dva milijona evrov. Lastnik in direktor Marko Lotrič, ki je leta 1991 začel kot samostojni podjetnik, je s sodelavci razvil standarde meroslovja v Sloveniji in tujini ter utrjuje pot blagovni znamki Lotrič Metrology. V podjetju vlada zelo optimistično ozračje, zaposleni vsako jutro ob pitju kave prispevajo nove ideje, ki jih podjetje tudi nagrajuje.

Potem ko je že drugo leto zapored prejel Dnevnikovo nagrado za najboljšo gorenjsko gazelo, smo se pogovarjali z direktorjem podjetja iz kraja Selca v Selški dolini Markom Lotričem.


Podjetje ste ustanovili leta 1991 in najprej le prodajali in servisirali tehtnice. Kako se je podjetje začelo širiti in opravljati zahtevne tehnološke meritve?
Dovoljenje za opravljanje dejavnosti sem najprej pridobil iz Beograda. To je zahtevalo veliko energije, seveda pa rezultat vnaprej ni bil znan. Z odločnostjo, ali kot bi rekel, trmo, je pridobljeno dovoljenje zaživelo v praksi v prvi polovici leta 1991. Prva storitev podjetja Lotrič je bila res priprava tehtnic na overitev, z vizijo razvoja meroslovnega laboratorija in s poznejšimi spremembami področja pa smo vse več storitev začeli zagotavljati na področju tako imenovanega industrijskega meroslovja. To je v nadaljevanju privedlo do vzpostavitve sistema vodenja kakovosti in akreditacije kalibracijskega laboratorija. S soustvarjanjem regulative smo v letu 2002 trgu ponudili izvedbo zakonskih overitev tehtnic. V poznejših letih smo širili področja dela, nazadnje smo spektru področij priključili tudi delovanje na področju preskusnega laboratorija.

Kakšni so spomine na začetna leta, ko ste bili v garaži. Vse skupaj se sliši kot kakšno ameriško tehnološko podjetje, kjer so tudi začeli na takšen način ...
Z začetkom dela v preprosti garaži smo zasnovali dobro blagovno znamko našega podjetja. Predvsem se spominjam začetkov, ko smo preveč zaupali dani besedi in premalo zapisali dogovore v obliki pogodb. Tu predvsem mislim na tuje partnerje, ki so na naš račun pridobivali tržišče. Danes sledimo svojim ciljem, zapisanih v strategiji podjetja. Tako želimo postati referenčni laboratorij za regijo. Na teh trgih želimo utrditi svoj položaj in širiti dobro meroslovno prakso. S tega stališča že poslujejo podjetja v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem ter v Makedoniji in Srbiji.

Kje še najdemo vaše certifikate?
Certifikati Lotrič Metrology zagotavljajo ustrezno sledljivost v mnogih državah po vsem svetu. Tako poleg Evrope lahko najdete naše certifikate v Singapurju, Emiratih, Turčiji. Dejavno z lastnimi podjetji skupina Lotrič Metrology nastopa na trgih jugozahodnega Balkana, s partnerji pa tudi v sosednjih državah, v Avstriji, Nemčiji in Češkem. Širitev poslovanja na tuje trge je za nas velik razvojni korak.

Koliko fizikalnih količin ste sposobni izmeriti in kaj je tisto, kar bi radi izmerili, pa ne zmorete?
Trenutno izvajamo 101 akreditiran meroslovni postopek, na 26 področjih dela v okviru osmih merskih veličin. Letos smo izvedli širitve na področju aerodinamike, termodinamike, dimenzionalnih veličin in sile. Investicije v prihodnjem letu bodo namenjene področju razvoja kemijskih in električnih veličin.

Včeraj je Dnevnik v Celju razglasil savinjsko-zasavsko gazelo 2012. Zmagalo je trboveljsko podjetje Dewesoft. Intervju boste lahko na MMC-ju prebrali naslednji teden.


Dosedanji regijski zmagovalci:
Primorsko-notranjska gazela: Bia Separations

Dolenjsko-posavska gazela: Evrosad


Gazela osrednje Slovenije: Nektar Natura


Dravsko-pomurska gazela: GMT


Gorenjska gazela: Lotrič


Celje: Savinjsko-zasavska gazela: Dewesoft


25. 10
., Ljubljana, SNG Opera finale: SLOVENSKA GAZELA 2012


Vaš največji "ulov" je bila lokomotiva. Koliko je tehtala in zakaj je bilo sploh potrebno tehtanje?
Obračunavanje tovorov v železniškem prometu poteka na podlagi prepeljane mase. Zato da naročnik plača realno ceno, se tovor tehta na tehtnici, ki mora biti točna in za kar poskrbimo mi. Lokomotiva, ki smo jo stehtali, je tako imela 94 ton.

Če gremo v drugo skrajnost - sposobni ste izmeriti le nekaj nanometrov dolžine. Kdo naroča takšne meritve?
V dimenzionalnem laboratoriju izmerimo na komparatorju dolžino s točnostjo petih nanometrov. Toliko znaša dolžina petih atomov. Tovrstne storitve naročajo inštituti, ki se ukvarjajo z nanotehnologijo, in podjetja z področja površinske obdelave.

Kdo predstavlja vašo konkurenco?
V podjetju Lotrič Metrology v Sloveniji na leto izvedemo več kot 20.000 merjenj na vseh področjih meroslovja in se pri tem povezujemo s številnimi partnerji. V Sloveniji je akreditiranih več kot 200 organov, v Evropi pa več kot 20.000. Zaradi tega se razvijamo v inovativnega ponudnika meroslovnih rešitev, kar nam priznavajo tudi tuji nacionalni meroslovni instituti.

Lani je vaše podjetje, tako kot samostojna Slovenija, praznovalo 20-letnico. Kaj je bilo najtežje na vaši uspešni poti? Morda prav odločitev, da greste na samostojno pot?
Časi za podjetništvo so bili ob osamosvojitvi zahtevni, a nekje v zraku je bilo pričakovanje. Začelo se je nekaj novega in verjeli smo v pozitivno zgodbo. Podjetništvo na področju meroslovja ni bilo razvito in vsak poizkus v tej smeri je bil bolj izjema kot pravilo. Z naklonjenostjo lokalnega gospodarstva je bilo mogoče začeti. Večkrat so me spraševali: zakaj? Takrat nisem imel odgovora. Želel sem si samostojnosti, čeprav kljub
večji svobodi ta pomeni tudi večjo odgovornost.

Ker ste družinsko podjetje, ste z ženo in otrokoma, ki tudi delata v podjetju, ves čas skupaj. Ali službene teme prevladujejo tudi v zasebnem življenju? Je to lahko prednost, ker 24 ur na dan razmišljate le o poslu?
Delo v družinskem podjetju ima svoje prednosti in priložnosti, pomeni pa tudi večjo lojalnost in veliko stopnjo angažiranosti ter povezanost vseh članov družine. Tudi v prostem času se doma pogovarjamo o službenih temah, do česar pride povsem spontano. Med pogovorom se tako porodi marsikatera ideja, ki jo v nadaljevanju realiziramo skupaj s sodelavkami in sodelavci. Ambicije, motivacija in rezultati sodelavk ter sodelavcev so v glavnem vodstva in njegove uspešnosti pri krepitvi kulture odličnosti v celotnem podjetju.

Po šolah in celo vrtcih prirejate dneve meroslovja, s čimer želite navdušiti mladino nad panogo, ki morda na prvi pogled zgleda dolgočasna. Kakšen je odziv in kaj mlade najbolj pritegne?
Vsekakor so najzanimivejše vsakdanje zgodbe, ki so tema večnih pogovorov. Kako točen je radar, alkotest, bencinska črpalka, merilnik krvnega tlaka, tehtnica. Mlade predvsem zanimajo pogoji okolice, torej temperatura, vlaga, tlak, hitrost vetra in hrup okoli nas. Pri najmlajših se dan meroslovja začne in konča z igro, malo starejši pa poskušajo že vse meritve izvesti sami. To so tematike, za katere mislimo, da jih ljudje premalo poznajo, čeprav so del našega vsakdanjika. Skozi naše predstavitve jim tako približamo področje meroslovja in način izvedbe meroslovnih postopkov.

V vašem podjetju vlada zelo sproščeno in pozitivno ozračje. Je res, da se dobite že pri jutranji kavi in si izmenjujete predloge in ideje, ki jih celo nagrajujete?
Ideja, ki se rodi v glavi posameznika, dobi pravo vrednost, ko jo obravnavamo v sistemu predlogov, ki smo jo poimenovali Space Award. To je lahko predlog za izboljšanje delavnega procesa, učinkovitejše rabe virov in sredstev, skratka informacija, ki jo posameznik začuti kot dodano vrednost pri svojem delu ali poslovanju podjetja. Na mesečni in letni ravni se vsi predlogi ocenijo in nagradijo. Tema pogovorov na jutranji kavi je namenjena pohvalam, predstavitvi predlogov in tekočim dejavnostim.

Vaša filozofija podjetja temelji na elementih življenja, torej vodi, zemlji in zraku, z ognjem v očeh pa dodajate četrti element. Kako se sami sproščate po napornem delovniku? V vodi, morda tudi v zraku s kakšnimi adrenalinskimi skoki ali pa izbirate klasične načine gibanja?
Podobno, kot deluje tehtnica, mora biti tudi razmerje med delovnim časom in prostim časom v pravilnem ravnovesju. Prosti čas rad izkoristim za sprehode z ženo, rada greva poslušat koncert, na ogled slikarske ali fotografske razstave. Spoznavanje našega največjega impresionista Ivana Groharja vzbudi občudovanje likovne mojstrovine. Enkrat tedensko pa se s prijatelji tudi dobimo na nogometu.

Za konec še eno bolj šaljivo vprašanje: bi znali izmeriti možnost, da se Slovenija izvleče, ne da bi zaprosila za finančno pomoč tujino?
Prihodnosti še ne merimo, ker bi bila merilna negotovost prevelika. Pustimo širini duha prosto pot in znanju ter sposobnostim odprimo vrata prihodnosti. Dobra vaga v nebesa pomaga in vredno je pošteno živeti.

Marko Lotrič gost oddaje Prava ideja