Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Stavkovni dogovor pomeni konec stavke in predstavlja kompromis, ki preprečuje nadaljnje nastajanje gospodarske škode. Neposredno ne ogroža poslovanja družbe Hit v prihodnjem letu in upošteva vplive energetske draginje, so sporočili iz družbe Hit. "Podrobnosti dogovora ostajajo interne poslovne narave, ključne točke pa se nanašajo na razporejanje delovnega časa v igralništvu, obseg prazničnih ur in dodatke za delo ob koncih tedna," so zapisali v kratkem sporočilu.

Sindikat SIDS je s podpisom dogovora potrdil takojšnjo zaustavitev stavke. Hitove igralnice sicer poslujejo nemoteno. Stavka igralniških delavcev se je začela 29. septembra, sindikat pa je takrat napovedal, da naj bi trajala vse konce tedna do konca leta.

Uprava Hita je uradno napoved stavke prejela 16. septembra. Tedaj so v sporočilu zapisali, da uprava družbe Hit priznava legitimnost stavke kot orodja za urejanje delavskih pravic, ne more pa sprejeti napovedi stavke, ki "temelji na zavajanju s slabim socialnoekonomskim položajem igralniških delavcev".

Zapisali so še, da glede na napovedi sprememb v širšem poslovnem okolju družbo Hit v letu 2023 čaka precej izzivov, zato so zahteve sindikata po mnenju vodstva podjetja popolnoma neracionalne: "Nobeno odgovorno poslovodstvo gospodarske družbe vanje ne more privoliti."

Sindikat je vodstvu podjetja med drugim očital negospodarno ravnanje, negospodarno investicijo v igralnico Park, znižanje vrednosti podjetja in manipuliranje v komuniciranju z zaposlenimi in javnostjo. Sindikat je na upravo naslovil 18 zahtev, med katerimi je tudi zahteva po njenem odstopu. Uresničitev stavkovnih zahtev sindikata SIDS je po prvih ocenah uprave Hita ovrednotena na 10 milijonov evrov na letni ravni, kar bi pomenilo 20-odstotno povišanje stroškov dela.

Sindikat delavcev v Hitu pričakuje nadaljevanje pogajanj z upravo

Potem ko so v četrtek dosegli dogovor z upravo o najpomembnejših stavkovnih zahtevah in je Sindikat igralniških delavcev Slovenije (SIDS) v družbi Hit preklical stavko, so dan po tem v SIDS-u izrazili upanje v korekten odnos vodstva in nadaljevanje pogajanj za novo kolektivno pogodbo. V nasprotnem primeru se lahko stavka ponovi, so dodali.

"Pred nami je obdobje sprememb, predvsem odprav kršitev in diskriminacij, ki so se akumulirale v vseh preteklih letih. Zadeva je še daleč od tega, da bi bila dokončno rešena, saj so naslednja na vrsti prav pogajanja o dveh najobsežnejših stavkovnih zahtevah, ki pa se navezujeta direktno na plačni sistem," je v sporočilu danes zapisal predsednik SIDS-a v Hitu Erik Krašna.