Država se v zadnjih mesecih zadolžuje občutno ceneje kot prej. Foto: BoBo
Država se v zadnjih mesecih zadolžuje občutno ceneje kot prej. Foto: BoBo

Povpraševanje po menicah je bilo večje od ponudbe. S spletnih strani finančnega ministrstva je razvidno, da je bilo podanih 618.000 lotov ponudb v razponu obrestne mere od 0,1 odstotka do 0,7 odstotka letno. Od tega je ministrstvo za finance sprejelo predvidenih 500.000 lotov zakladnih menic v skupni vrednosti 500 milijonov evrov in z 0,45-odstotno letno obrestno mero.
To je skoraj 10-krat manj kot ob zadnji prodaji osemnajstmesečnih menic aprila lani, ko je nominalna letna obrestna mera znašala 4,15 odstotka, vrednost celotne izdaje pa je bila 1,1 milijarde evrov. Te bo sicer treba plačati ta četrtek, današnjo izdajo pa 14. aprila 2016.

Na dražbi so lahko neposredno sodelovali NLB, NKBM, Abanka, DBS, SKB banka, Unicredit banka Slovenija in kot edina tuja ustanova na seznamu, ameriška investicijska banka Jefferies. Današnja dražba je največja načrtovana kratkoročna zadolžitev v tem letu in sploh največja zadolžitev od februarske izdaje pet- in desetletnih dolarskih obveznic. Takrat se je država zadolžila za 2,56 milijarde evrov.