Donosnost na slovenske obveznice je po dolgem času padla pod šest odstotkov. Foto: www.mtsindices.com
Donosnost na slovenske obveznice je po dolgem času padla pod šest odstotkov. Foto: www.mtsindices.com

Obveznica je bila prodana po 99,6 odstotka nominalne vrednosti z zahtevanim donosom malenkost višjim od 4,7 odstotka, kolikor znaša kuponska obrestna mera. Obveznica je bila prodana le enemu kupcu, kateremu, pa ni znano. Izdajo obveznic je organizirala ameriška investicijska banka JP Morgan, kotirati pa začne prihodnji petek na luksemburški borzi.

Finance.si ob tem navajajo, da je finančni minister Uroš Čufer na vprašanje o načrtih za nadaljnje zadolževanje Slovenije dejal, da na začetku naslednjega leta načrtujejo izdajo obveznic na ameriškem trgu.

"Predtem moramo vlagateljem pokazati jasno sliko rezultatov stresnih testov, predstaviti vladne ukrepe, dokazati, da s privatizacijo in ukrepi za izboljšanje korporativnega upravljanja v državnih podjetjih mislimo resno, ter seveda zagotoviti politično stabilnost," je naštel.

Donosnost na slovenske obveznice upada
Zahtevana donosnost na slovenske obveznice se na sekundarnem trgu sicer že nekaj časa znižuje, saj je po dolgem času upadla pod šest odstotkov. Donos do dospetja na državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo leta 2024 je bil tako na elektronski borzi MTS ob 12.20 pri 5,95 odstotka, kar je 0,14 odstotne točke pod izhodiščem.

Povprečna obrestna mera na slovenske desetletne obveznice je bila še sredi marca okoli petodstotna. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začela močno zviševati.

Aprila je za kratek čas presegla psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju stroke državam na dolgi rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Od tedaj je zahtevana donosnost le redko upadla pod šest odstotkov. To se je denimo zgodilo konec maja.