Talum plačuje 60 odstotkov več za prispevek za obnovljive vire energije kot lani. Foto: MMC RTV SLO
Talum plačuje 60 odstotkov več za prispevek za obnovljive vire energije kot lani. Foto: MMC RTV SLO
Kidričevsko podjetje porabi njamanj električne energije na tono proizvedenega aluminija kot njegova evropska konkurenca. Foto: BoBo

"V prvi polovici leta smo načrtovani obseg prihodkov presegli za dva odstotka. To nam uspeva s povečanim obsegom blagovne proizvodnje in prodaje predvsem na tistih programih, kjer dosegamo visoke dodane vrednosti proizvodov ter storitev, in to ne glede na dejstvo, da je bila borzna cena aluminija v prvi polovici letošnjega leta nižja od tiste, ki smo jo planirali," je pojasnil predsednik uprave Taluma Marko Drobnič.

Če ne bi bilo močno povišanega prispevka za obnovljive vire energije in če bi bil Talum vključen v sistem zagotavljanja terciarne rezerve, bi družba poslovala pozitivno, je dodal. "Večji porabniki pasovne energije imajo v svojih elektroenergetskih sistemih članic EU-ja celo zakonsko možnost, da svojo storitev izklapljanja ponudijo na trgu. Če ob tem navedem še strošek čezmejnih zmogljivosti, ki prinese dodatnih sedem milijonov evrov in je posledica oblikovanja cen energije v Sloveniji, nanese to skupaj več kot 17 milijonov evrov razlike na leto med nami in konkurenčnimi podjetji v panogi v Evropi," je opozoril Drobnič.

Nedavno znižanje omenjenega prispevka bo sicer ublažilo pritisk za 1,6 milijona evrov do konca leta 2013, a bodo morali še vedno plačati 5,1 milijona evrov prispevka oz. 60 odstotkov več kot lani. Večinski lastnik Taluma, Eles, je na nedavni skupščini sicer potrdil dokapitalizacijo kidričevske družbe, s katero bodo krpali nastale finančne luknje podjetja.

Plačal bo Eles in ne odjemalci elektrike
"Zmotno je navajanje, da bodo dokapitalizacijo plačali porabniki električne energije. Sredstva dokapitalizacije so sredstva, ki pripadajo lastniku in jih ima Eles evidentirana kot druge rezerve iz dobička iz poslovanja preteklih desetih let. Nekdanja Agencija RS za upravljanje kapitalskih naložb je na podlagi našega predloga in na podlagi predhodnega mnenja tako resornega ministrstva kot ministrstva za finance in takratne vlade novembra lani izdala sklep, da Eles lahko izvede dokapitalizacijo," je zagotovil namestnik direktorja Elesa Aleksander Mervar.

Ob tem je opomnil, da je Talum že v preteklosti temeljito oklestil stroške. V primerjavi s konkurenco porabi najmanj električne energije na tono proizvedenega aluminija, a ima od glavnih stroškov prav bruto strošek električne energije bistveno dražji kot konkurenca.

"Talum je lahko poslovno uspešen samo v primeru, da posluje v okolju, ki mu zagotavlja približno enake pogoje poslovanja kot konkurenci. Trenutno smo daleč od takšnega stanja, in to ne po krivdi podjetja," je še dejal Mervar in dodal, da imajo pripravljen scenarij, ki ga lahko realizirajo v treh letih, kakšen pa je, je v tem trenutku poslovna skrivnost.