Odhod Manssona in Nyberga ni zgolj posledica spornih prejemkov, so sklenili na skupni seji komisije za nadzor javnih financ in odbora za finance. Foto: BoBo
Odhod Manssona in Nyberga ni zgolj posledica spornih prejemkov, so sklenili na skupni seji komisije za nadzor javnih financ in odbora za finance. Foto: BoBo
Bosta slabo banko zapustila še dva tujca?

Skupna seja komisije za nadzor javnih financ in odbora za finance je osvetlila, da povod za razrešitev predsednika upravnega odbora DUTB-ja (Družba za upravljanje terjatev bank) Larsa Nyberga in njenega glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona niso bili zgolj sporni prejemki, ampak tudi preveč odločna prodaja terjatev in nerešeno vprašanje odpravnin. Člani komisije za nadzor javnih financ so sicer za razrešitev celotnega vodstva DUTB-ja, člani odbora za finance pa temu nasprotujejo.

V sodni register je bil danes vpisan skupščinski sklep, s katerim je vlada kot skupščina DUTB-ja z mesta člana upravnega odbora DUTB-ja odpoklicala Torbjörna Manssona. Za razrešitev predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga je bil potreben le sklep vlade, tako da je bil Nyberg razrešen že v torek.

V prvem delu seje se je komisija za nadzor javnih financ skupaj z odborom za finance posvetila predvsem torkovi odločitvi vlade, da odpokliče ključna moža DUTB-ja, beseda je tekla tudi o odgovornosti novejših članov upravnega odbora za neusklajenost pogodb izvršnih direktorjev z vladno plačno politiko za DUTB.

Različni pogledi različnih interesnih skupin
Nadaljevanje seje komisije je minilo v znamenju obtožb med DUTB-jem in T-2, Savo in Avtotehno. S prvo je DUTB v sodnem sporu, ker je kot upnik predlagala njen stečaj, čeprav ta trdi, da je solventna in likvidna. Z drugo je v sodnem sporu glede vzdržnosti njenega načrta za prestrukturiranje in tega, ali ji lahko zapleni odvisno družbo Sava Turizem ali ne. S tretjo pa je v sporu, ker je kot največji upnik zanjo sprožila prisilno poravnavo, potem ko je za to družbo nepričakovano in po nepotrebnem odstopila od generalne pogodbe o finančnem prestrukturiranju.

Komisija je finančnemu ministrstvu predlagala, naj zakonsko podlago slabe banke prenovi tako, da bo delovanje pri prestrukturiranju podjetij preglednejše in bolj usklajeno, predsedniku DZ-ja Milanu Brglezu pa, naj razpravo o delu slabe banke uvrsti na naslednjo parlamentarno sejo.

Dvomi o poštenih namenih
Komisija je na predlog NSi-ja v odločanje na plenarni seji DZ-ja priporočila tudi sklep, naj ta predlaga Računskemu sodišču, da pregleda zakonitost in gospodarnost postopkov odločanja slabe banke v primeru družb Sava, T-2 in Avtotehna. "Dvomi v poštene namene in transparentno poslovanje DUTB-ja se v današnji razpravi niso razblinili, še dodatno so se oplemenitili," je večurno razpravo komisije povzel Jernej Vrtovec (NSi).

Opozicija je bila še naprej ostra, Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da sploh ni bil problem aneks k pogodbi glavnemu izvršnemu direktorju DUTB-ja Torbjörnu Manssonu, temveč obstajajo konkretni razlogi za poseg v DUTB. Razprava po njenem mnenju namreč kaže, da "vse, kar DUTB dela, dela za vnaprej znanega kupca". S tem je ciljala na T-2 in na namige, da ga želi v stečaju, o katerem odloča ustavno sodišče, prodati Telekomu Austria. Izvršni direktor DUTB-ja Janez Škrubej je povedal, da T-2, če bo šel v stečaj, ne bo prodajal DUTB, temveč stečajna upraviteljica.

Marko Pogačnik (SDS) je med drugim nanizal, da je pravni mnenji za nasprotni strani v primeru T-2 napisala pravnica Nina Plavšak. Zanimalo ga je, ali DUTB res za odvetniško družbo, ki jo zastopa v stečajnih postopkih, dobiva mesečni pavšal v vrednosti 25.000 evrov, in ali res želi stečaj T-2 samo zato, ker je prepozno ugotovil, da nima ustrezno zavarovanih terjatev.

Vodja upravljanja terjatev in prestrukturiranja na DUTB-ja Janne Harjunpää je dejal, da je treba v primeru T-2 počakati na odločitev sodišča. Ker Pogačnik odgovorov na vprašanja ni dobil, je napovedal, da bo vprašanja o tem naslovil na ministra za finance.

Krč: T-2 lahko poplača upnike
Jurij Krč
je kot predstavnik lastnikov T-2 poudaril, da ima DUTB v T-2 le poplačilno pravico iz zastavljenega premoženja. "Prodajte premoženje, ki ga imate v posebnih škatlicah iz opreme na omrežju, računalnikih, to vas čaka v skladišču. Ocenjeno je na 700.000 evrov," je svetoval prisotnim iz DUTB-ja.

Stečajna upraviteljica v primeru T-2 Danica Čuk je ocenila, da je v državi na splošno premalo upniškega interesa, ki zasleduje cilj delujočih podjetij v stečaju. Za T-2 je povedala, da trenutno posluje dobro, trend je dober, ima zveste naročnike, delavce z občutkom pripadnosti in prihodnost. Kompleksno vprašanje pa je, ali družba lahko v roku šestih let poplača upnike, če je imela dan pred stečajem še vedno bilančno izgubo, dolg in kratkoročno zadolženost, ki se povečuje, je izpostavila. A Krč je zagotovil, da lahko družba poplača upnike in večkrat zaman vprašal, kaj žene DUTB v to, da T-2 sili v stečaj.

Komisija je sejo pred točko o problematiki svetovalnih pogodb v NLB-ju prekinila in jo bo nadaljevala danes.

Bosta slabo banko zapustila še dva tujca?