Zakon od DUTB-ja zahteva 8-odstotno donosnost kapitala. Foto: BoBo
Zakon od DUTB-ja zahteva 8-odstotno donosnost kapitala. Foto: BoBo

Sodeč po poročilu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), 356,2 milijona evrov predstavlja 22 odstotkov vrednosti prenesenih sredstev z bank. Zakon DUTB-ju določa o letnih prilivih v višini vsaj 10 odstotkov ocenjene vrednosti prenesenih sredstev ter osemodstotno letno donosnost kapitala. Predlani je DUTB ustvaril 36,4 milijona evrov čistega dobička.

Od ustanovitve je DUTB imel vsega skupaj 493,5 milijona evrov prilivov, kar je skoraj tretjina vrednosti vseh prenesenih sredstev. Lani so tako prodali deleže v Pivovarni Laško, Adrii Airways, Elanu in Polzeli, prodali so tudi terjatve do družb skupine ACH, v stečaju družbe Center naložbe so prejeli poplačilo terjatev na podlagi prodaje deleža v Radenski. DUTB je prejel tudi delno poplačilo terjatev do Hotelov Bernardin in Avtotehne ter plačilo za nepremičnino družbe Skupina Viator & Vektor v stečaju na Rudniku v Ljubljani in za kompleks družbe Viator & Vektor Logistika v stečaju v Škofji Loki.

Od Probanke je odkupil terjatve in lastniški delež do Litostroja jekla, s čimer je imel 3,2 milijona evrov izgube, ki je priznana kot vračilo kapitala lastniku. Lani je DUTB v celoti poplačal tudi prvo od izdanih obveznic v nominalni višini 502,5 milijona evrov skupaj z obrestmi in z 200-milijonskim posojilom pri NLB-ju.

Premalo za pokrivanje vseh stroškov
Izguba je po navedbah DUTB posledica tega, da prihodki iz prevrednotenja sredstev niso bili dovolj visoki, da bi pokrili finančne odhodke in stroške poslovanja.

DUTB je konec leta 2015 upravljal 1,2 milijarde evrov sredstev, kar je za več kot petino manj kot na začetku leta. Prevladujoči del (91,1 odstotka) so bila posojila, katerih delež se je zmanjšal na račun rednih odplačil, prodaje terjatev ali konverzij v nepremičnine, lastniške deleže ali druga sredstva.