Na DUTB-ju pravijo, da so potrebe po dokapitalizaciji znane že dalj časa. Foto: Pixabay
Na DUTB-ju pravijo, da so potrebe po dokapitalizaciji znane že dalj časa. Foto: Pixabay

V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so spomnili, da so že v fazi pripojitve obeh bank vlado obvestili, da bo zato treba dokapitalizirati DUTB v višini 50 milijonov evrov in da so mediji o tem poročali že spomladi. Spomnili so tudi, da so ob izdelavi polletnega poročila pripoznali finančne učinke pripojitve in jih nato predstavili pristojnemu ministrstvu.

O predlogu DUTB-ja je danes prvi poročal časnik Delo in spomnil, da se je kapital družbe zaradi februarske pripojitve premoženja obeh ugaslih bank zmanjšal za 72,3 milijona evrov. Temu so botrovale nerealne knjigovodske vrednosti prenesenega premoženja, negativen kapital obeh bank ter slabo poslovanje DUTB-ja.

DUTB po pisanju Dela predlaga še prepolovitev vrednosti delnice in osnovnega kapitala, ki je pri 208 milijonih evrov. S temi 104 milijoni evrov kapitalskih rezerv bi pokrili bilančne izgube.

Vlada hoče nižje stroške
Ministrica Mateja Vraničar Erman je v izjavi za medije po koncu zasedanja finančnih ministrov EU-ja v Luxembourgu potrdila, da so predlog DUTB-ja prejeli, zdaj pa ga proučujejo. "Če bo potrebno, bomo zaprosili še za dodatne informacije. Gre pa za vprašanje, ki je prisotno že praktično od začetka letošnjega leta, od pripojitve Factor banke in Probanke DUTB, in je sestavni del celotnega posla," je dodala. Na ministrstvu za finance (MF) ob tem od DUTB-ja pričakujejo, da znižajo stroške.

Poleg tega je DUTB MF-ju predložil tudi predlog, da se zaradi pripojitve spremenijo ciljni kazalniki uspešnosti DUTB-ja, in sicer tistih glede ustvarjenih prilivov in dobičkonosnosti. DUTB mora vsako leto prodati vsaj 10 odstotkov vrednosti prenesenih sredstev, ekonomska dobičkonosnost kapitala pa mora doseči vsaj osem odstotkov. Oba cilja je DUTB v polletju dosegel.