Soseska Nokturno v Kopru ... Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
Soseska Nokturno v Kopru ... Foto: MMC RTV SLO/Radio Koper
Celovški dvori
... in Celovški dvori, kar jih je seveda v lasti DUTB-ja, gredo v prodajo s 1. oktobrom. Foto: BoBo

Med prihodnjimi izzivi slovenskega nepremičninskega trga je predvsem privabljanje tujih vlagateljev. Pri tem je ključno ustvarjanje produktov, ki so zanje zanimivi, med drugim opremljenih zemljišč z urejenim lastništvom. To je le nekaj poudarkov letošnjega dvodnevnega Slovenskega nepremičninskega razvojnega foruma, ki se je končal v četrtek.

Nepremičnine so lahko dobra naložba. V Zahodni Evropi že dajejo donose. Konkurenca v regiji je velika in k tujim vlagateljem, ki jih slovenski nepremičninski trg potrebuje, bi morali pristopiti z novostmi, ki prinašajo denar.

Pomanjkanje razvojnega kapitala
Mitja Križaj iz družbe Fundament je izpostavil - po svojem mnenju - glavno težavo: "V Sloveniji ta trenutek ni tako imenovanega developerskega denarja, se pravi kapitala, ki bi zagnal nove naložbe v nove razvojne produkte. Se pravi, da bi nepremičnine spravil do te faze, da bi nosile denarni tok."

Četrtkova najava Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), da bo s 1. oktobrom začela s prodajo stanovanjskih objektov v naselju Nokturno v Kopru in v prvi polovici oktobra tudi s prodajo stanovanj v stigmatiziranih Celovških dvorih v Ljubljani, je poskrbela, da se na slovenskem nepremičninskem trgu nekaj dogaja. A prodaja teh dveh stanovanjskih sosesk naj ne bi vplivala na trg nepremičnin.

Izvršni direktor DUTB Janez Škrubej pravi, da večina njihovih nepremičnin ne prinaša denarnega toka: "Mi imamo praktično zelo malo ali pa skoraj nič poslovnih nepremičnin. V strukturi našega portfelja so bolj ali manj zemljišča, katera se mi dejansko trudimo usposobiti, da bodo pravnoformalno prodajljiva."

Jože Podgoršek, predsednik slovenskega nepremičninskega združenja FIABCI, pa pogreša vizijo vlaganja v degradirana območja: "Poznamo projekt Portopiccolo v Italiji. Iz zapuščenega kamnoloma je nastala fantastična zgodba."

Neizkoriščeni potenciali
Velik potencial je še v industrijskih in logističnih nepremičninah, neizkoriščene priložnosti pa so tudi vlaganje v poslovne nepremičnine oz. adaptiranje obstoječih, ki so slabe kvalitete. Zaradi prodaje slabih terjatev poznavalci za prihodnje leto napovedujejo izreden pritisk na ceno nepremičnin navzdol.