Če DZS obvladuje večinski delež Term, bo moral objaviti prevzemno ponudbo. Foto: RTV SLO
Če DZS obvladuje večinski delež Term, bo moral objaviti prevzemno ponudbo. Foto: RTV SLO
Terme Čatež
V začetku novembra pa je DZS Kapitalski družbi poslal ponudbo za odkup skoraj 20-odstotnega državnega deleža v Termah Čatež po ceni 350 evrov za delnico, kar je precej več, kot je delnica vredna na borzi. Foto: MMC RTV SLO
Bo DZS dobil nadzor nad Termami?

DZS naj bi sicer s prijateljskimi družbami obvladoval 55 odstotkov Term, a tega najverjetneje ne bo priznal, saj bi v tem primeru moral objaviti prevzemno ponudbo. Predsednik uprave DZS-ja Bojan Petan je sicer zanikal, da bi bil z nakupom delnic povezan DZS.

S kom je povezana družba Rant A?
Nasprotne informacije pa kažejo, da naj bi bil Rant A (vsaj nekoč) povezan s Pivovarno Laško, ki je na skupščini Term Čatež stopila na stran države. Med njenimi ustanovitelji naj bi bilo pred leti tudi Turistično podjetje Portotož, odvisna družba Term Čatež.

Ali je s tem konec DZS-jevih bojev za Terme Čatež, bo znano v začetku februarja na izredni seji skupščine, ki jo je zahteval prav DZS. Takrat bi lahko postavil svoje nadzornike, ki jih od poletja na predlog Kada ni v nadzornem svetu, in ovrgel sklepe redne letne skupščine, poroča Radio Slovenija.

Petan oktobra napovedal tožbe
Bojan Petan, predsednik uprave DZS-ja, je na oktobrski skupščini, na kateri ni uspel s predlogom za umik lastnih delnic Term Čatež in zmanjšanjem kapitala zdravilišča, napovedal, da bo DZS verjetno vložil odškodninske tožbe zoper delničarje, ki so povzročili nezakonito stanje oziroma podaljšali nezakonito stanje, ki traja že dve leti.

Če bo februarja uspel umik 17 odstotkov lastnih delnic Term, ki jih imata Turistično podjetje Portotož in Marina Portorož, hčerinski družbi Term Čatež, bi se delež DZS-ja (skupaj s prijateljskimi družbami) v Termah Čatež povečal na okoli 65 odstotkov. Zakon o gospodarskih družbah namreč določa, da mora družba lastne delnice, ki niso bile odsvojene v treh letih od pridobitve, umakniti.

DZS si želi tudi državni delež
V začetku novembra je DZS Kapitalski družbi poslal ponudbo za odkup skoraj 20-odstotnega državnega deleža v Termah Čatež po ceni 350 evrov za delnico, kar je precej več, kot je delnica vredna na borzi. Če DZS že obvladuje 55 odstotkov Term, državnega deleža ne potrebuje in ne bo pripravljena plačati tako visoke cene. Po drugi strani pa bi bila Kapitalska družba, če delnic ne proda DZS-ju, deležna očitkov o slabem ravnanju z državnim premoženjem. Če ne bo tako, se lahko razume, da sta se DZS in država že v začetku novembra dogovorila o skupnem nastopu v Čatežu.

Bo DZS dobil nadzor nad Termami?