Eles, 80-odstotni lastnik Taluma, je na ponedeljkovi skupščini ostal brez glasovalnih pravic. Foto:
Eles, 80-odstotni lastnik Taluma, je na ponedeljkovi skupščini ostal brez glasovalnih pravic. Foto:

Eles d. o. o., ki je 80-odstotni lastnik Taluma in ki je predlagal zamenjavo dveh članov nadzornega sveta, je namreč doletela prepoved uveljavljanja pravic, ker niso izpolnili zakonsko predpisane obvezne notifikacije o pridobitvi kvalificiranega deleža.

Manjšinski delničarji so tako na skupščini podprli predlog uprave, po katerem bo družba od 6,63 milijona evrov lanskega dobička za izplačilo dividend namenila 3,31 milijona oz. 0,873 evra na delnico, skoraj enako visok preostanek pa bo šel v druge rezerve iz dobička. Obenem so se delničarji na skupščini seznanili še z letnim poročilom in konsolidiranim letnim poročilom družbe za leto 2007 ter poročilom nadzornega sveta družbe. Potrdili in odobrili so delo uprave in nadzornega sveta v preteklem poslovnem letu in imenovali revizorja za poslovno leto 2008.

Skupščina pa ni uslišala predloga večinskega lastnika po zamenjavi dveh članov nadzornega sveta, da podpredsednika Stanka Simoniča in županjo Majšperka Darinko Fakin zamenjajo z Robertom Rožičem in Stankom Erštetom. S tem naj bi si večinski lastnik zagotovil dovolj podpore v nadzornem svetu Taluma za zamenjavo zdajšnje uprave.

Iz Elesa so sporočili, da je uprava Taluma Elesu nezakonito odvzela možnost glasovanja na skupščini, zato v družbi ocenjujejo, da je bil od uprave Taluma "speljan še en manever v nizu nezakonitih postopkov".

Talum je lani ustvaril za 9,16 milijona evrov čistega dobička in končal program prestrukturiranja proizvodnje z ustavitvijo proizvodnje aluminija v elektrolizi B. Trenutno družba zaposluje več kot 1.000 delavcev, skupaj s hčerinskimi podjetji pa več kot 1.400.