Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

S 1. aprilom se bo cena zemeljskega plina zvišala z 0,03990 evra na 0,04850 evra za kilovatno uro. Kljub podražitvi bo cena še vedno precej pod trenutno tržno ceno plina, so navedli v Energetiki Ljubljana.

Za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov se bo skupni mesečni strošek za april z vsemi dajatvami in DDV-jem povečal za okvirno šest evrov in bo znašal 55 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa za okvirno 16 evrov in bo znašal 131 evrov.

Gledano z vidika skupnega letnega stroška z vsemi dajatvami in DDV-jem, pa se bo strošek v letu 2022 v primerjavi z letom 2021 za povprečno stanovanje v velikosti 70 kvadratnih metrov povečal za okvirno 191 evrov in bo znašal 691 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa za okvirno 477 evrov in bo znašal 1636 evrov.

Ob tem so poudarili, da bodo kljub napovedani podražitvi plina ostali med ugodnejšimi dobavitelji.

Visoke cene plina na borzah

Razlog za podražitev so visoke cene plina na borzah. Na avstrijski borzi je cena megavatne ure zemeljskega plina v drugi polovici decembra lani dosegla nekaj manj kot 200 evrov, kar je skoraj 900-odstotno povečanje glede na januar 2021, trenutne projekcije pa po pojasnilih Energetike Ljubljana kažejo na umirjanje na višino od 60 do 70 evrov z marcem oz. aprilom, kar pa je še vedno skoraj 300 odstotkov višja cena glede na januar lani.

"V Energetiki Ljubljana si vseskozi prizadevamo, da na najboljši način zmanjšujemo učinke energetske krize na povišanje cen do končnih uporabnikov naših storitev in s tem zaščitimo najranljivejše skupine odjemalcev. Breme nevzdržnih cen zemeljskega plina žal še vedno leži na dobaviteljih in uporabnikih, zato pričakujemo, da bo Unija le našla ustrezne rešitve, s katerimi bo lahko čim prej, vsekakor pa pred začetkom nove ogrevalne sezone izboljšala stanje na trgu – pri tem mislimo na skupen nastop in nabave zemeljskega plina ter oblikovanje obveznih rezerv plina v EU-ju," so še navedli.