Evropska banka za obnovo in razvoj je s Palomo podpisala pogodbo o posojilu v znesku 4,5 milijona evrov. Foto: EPA
Evropska banka za obnovo in razvoj je s Palomo podpisala pogodbo o posojilu v znesku 4,5 milijona evrov. Foto: EPA

Ključni del finančnega prestrukturiranja je dokapitalizacija v znesku 15 milijonov evrov, ki naj bi jo izvedel poljski sklad Abris. Ob tem so iz EBRD-ja sporočili, da bo lahko Paloma s tem posojilom dosegla načrtovano rast. Če bo družba financirala izboljšanje energetske učinkovitosti, izboljšanje učinkovitosti pri nabavi virov in nadaljevala dokapitalizacijo, ima velike možnosti, da pritegne nadaljnje naložbe, menijo v EBRD-ju.

Paloma se sicer pripravlja na 15-milijonsko investicijo skozi povečanje osnovnega kapitala družbe, ki naj bi se končala prihodnje leto. S poljskim skladom Abris je že dosegla dogovor o dokapitalizaciji po ceni 3,3 evra na delnico, Slovenski državni holding pa je že napovedal, da bo dokapitalizacijo podprl, če se ne bo pojavil investitor z boljšimi pogoji.

Predsednik uprave družbe Paloma Tadej Gosak je ob tem dejal, da je Paloma lani dosegla najboljše rezultate v zadnjih letih. Z dvigom prodaje za tri odstotke jim je uspelo doseči skoraj 3,5 milijona dobička iz poslovanja, a kljub temu družba potrebuje kapital za prestrukturiranje in nadaljnji razvoj. Zato je mnenja, da bo pomoč EBRD-ja ključna pri zagotavljanju dolgoročne stabilnosti družbe.