Iniciativa že več let opozarja na, po njihovem mnenju, nepravičen davčni položaj. Foto: BoBo
Iniciativa že več let opozarja na, po njihovem mnenju, nepravičen davčni položaj. Foto: BoBo
Apače, protest, civilna iniciativa
Migrantski delavci protestirajo proti naloženim davkom, kljub temu, da še vedno živijo v Sloveniji in koristijo njene storitve. Foto: BoBo
Delavski migranti protestirali proti davkom

S številnimi transparenti in glasnim negodovanjem so svoje nezadovoljstvo usmerili predvsem v premierja Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja, slišali so se vzkliki "Lopovi, lopovi", organizatorji pa so protestnike pozvali k mirnemu izražanju nezadovoljstva. Poudarili so, da so se zbrali v protest proti nenasitni državi in njeni diskriminatorni politiki zoper delovne migrante.

Predstavnik delavcev migrantov iz Koroške Jože Zver je svojo kritiko usmeril v Cerarja. "Govori namreč eno in dela drugo. Kako naj bomo optimistični, če nam s svojim pohlepom po naših prigaranih zaslužkih jemlje krvavo in z žulji prislužen kruh? Povzroča nam skrbi, vnaša nemir v naše družine in ignorira več tisoč delovnih migrantov skupaj z našimi družinami," je dejal.

Ob tem je dodal, da ima Cerar pri tem zvestega oprodo, finančnega ministra Mramorja, ki da je samovoljno in enostransko prekinil vse pogovore, čeprav so jim na ministrstvu predtem zagotavljali drugače.

Predstavnikov vlade niso pričakovali
Prvi mož apaške civilne iniciative Dušan Cvetko pa je povedal, da tudi tokrat na shodu, kot že mnogokrat predtem, niso pričakovali nobenega predstavnika vlade. So jim pa s protestom v Šentilju pokazali, koliko jih je in v kakšnem položaju so po ukinitvi posebne davčne olajšave. Doplačila dohodnine bodo namreč znašala od 500 pa vse do nekaj tisoč evrov na letni ravni, to pa povzroča tudi izseljevanje celotnih družin.

Pritiske na vlado nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje, med drugim bo s pomočjo evropskega poslanca Milana Zvera vprašanje sproženo v Evropskem parlamentu. Z davčnimi strokovnjaki, ki delajo za civilno iniciativo, prav tako preučujejo, kako bi ponovno vložili zakon o dohodnini v presojo ustavnemu sodišču, mogoča pot pa je tudi tožba na evropskem sodišču. Nadaljevali bodo tudi proteste, še vedno pa upajo tudi na razum predstavnikov vlade.

Delavski migranti protestirali proti davkom