NLB se tudi letos kopa v rdečih številkah. Foto: BoBo
NLB se tudi letos kopa v rdečih številkah. Foto: BoBo
NLB, skupščina, Božo Jašovič
Božo Jašovič se je prostovoljno poslovil od vodenja banke. Foto: BoBo
Pester dan v NLB-ju
Janša in Barosso o bankah

Država bo v banko prek CoCo obveznic vložila 320 milijonov evrov, KBC pa 61 milijonov evrov prek nakupa 1,49 milijona novih delnic. Z dokapitalizacijo s pomočjo začasne rešitve v obliki pogojno zamenljivih obveznic bo NLB izpolnil zahteve regulatorjev, do konca leta pa naj bi se država nato z zasebnimi vlagatelji dogovorila o trajnejši rešitvi za banko.


Skupščina NLB-ja je odpoklicala tudi dozdajšnje nadzornike največje slovenske banke. Za nove nadzornike je na predlog vlade imenovala Janka Medjo, Stephana Wilckeja, Klemna Vidica, Saša Cunderja, Mira Germa, Mirana Pleterskega in Albina Hojnika. Namesto Stojana Petriča, ki je odstopil januarja, je imenovala Matjaža Schrolla.
Imena novih nadzornikov so bila neznana tako rekoč vse do zadnjega trenutka, saj je o njih vlada odločala še danes. Na koncu je za imenovanje novih nadzornikov glasoval KBC in še nekaj manjših delničarjev, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), ki je odločala v imenu države, pa se je vzdržala.
Uprava brez razrešnice
Poleg predsednika uprave Boža Jašoviča, ki je konec lanskega leta sicer podal nepreklicni odstop s položaja, razrešnice delničarjev niso dobili še David Benedek, Marko Jazbec, Robert Kleindienst in Claude Deroos iz vrst belgijskega KBC-ja.
O podelitvi razrešnice so delničarji glasovali po posameznih članih uprave. Očitno je med državo, ki jo je v tem primeru zastopal AUKN, in KBC-jem nastal šum, saj je KBC pred glasovanjem o razrešnici nadzornikom zahteval premor. Trenutni član uprave iz vrst KBC-ja je sicer Guy Snoeks, ki je po Deroosovem odstopu delo začel julija lani.
Po poročanju Financ je Jašovič pojasnil, da so v primeru kaznivih dejanj vložili ovadbe, v glavnem zoper osebe, ki niso bile zaposlene v banki. V enem primeru je bila vložena ovadba tudi zoper neznanega storilca. "O kakšnih rezultatih ovadb nismo obveščeni," je dodal. Vložitev odškodninskih tožb pa je po njegovem mnenju le še vprašanje časa.
Ob koncu leta še 150 milijonov evrov izgube?
NLB je lani ustvaril izgubo 233 milijonov evrov, v prvem letošnjem četrtletju pa je izguba znašala 36,5 milijona evrov. Lastniki NLB-ja bodo danes odločali tudi o novi dokapitalizaciji banke, drugi v dobrem letu dni.
Ker se državi kot največjemu lastniku še ni uspelo dogovoriti z zasebnim strateškim vlagateljem, se bo dokapitalizacija kot predvidoma začasna rešitev izvedla predvsem z izdajo pogojno zamenljivih obveznic.

Pester dan v NLB-ju
Janša in Barosso o bankah