Izolska zgodba o uspehu tovarne, ki je v prejšnjem stoletju dajala podobo mestu ob slovenski obali in hranila na tisoče ust, se je dokončno iztekla - Delamarisovo proizvodnjo so zdaj zagnali v Pivki. Foto: BoBo
Izolska zgodba o uspehu tovarne, ki je v prejšnjem stoletju dajala podobo mestu ob slovenski obali in hranila na tisoče ust, se je dokončno iztekla - Delamarisovo proizvodnjo so zdaj zagnali v Pivki. Foto: BoBo
Delamaris
60 odstotkov naložbe novega obrata na Kalu pri Pivki so financirali s pomočjo evropskih nepovratnih sredstev. Foto: Delamaris
Delamaris Izola, 1989
Delamaris je bil zelo izvozno usmerjen, 60 odstotkov izdelkov je šlo na tuje. Vsak mesec so napolnili 40.000 kartonov, v katere so razporedili štiri milijone ribjih konzerv - toliko jih jugoslovanski trg ni mogel pojesti. Foto: BoBo
Delamaris Izola, 1996
Prihodnost Delamarisove izolske lokacije ni znana - novi lastniki Delamarisovih nepremičnin v Izoli namreč še vedno iščejo vsebino zanje. Foto: BoBo

Decembra 2009 je z nakupom 100-odstotnega deleža lastnik družbe Delamaris postalo podjetje Pivka Perutninarstvo, d. d., že takrat pa so se odločili, da bodo preselili proizvodnjo iz Izole, saj so bili tamkajšnji prostori že zastareli in dotrajani. Septembra 2013 so se s položitvijo temeljnega kamna začela gradbena dela na Kalu pri Pivki, kjer so zdaj slovesno odprli nov objekt za predelavo rib in proizvodnjo ribjih izdelkov.

Ocena celotne naložbe je znašala 6,4 milijona evrov, od tega so 5,8 milijona namenili za gradbena in obrtniška dela v sklopu novogradnje, celotna oprema za proizvodnjo pa je bila ocenjena na 585.000 evrov. Družba Delamaris Kal je 60 odstotkov naložbe financirala s pomočjo evropskih nepovratnih sredstev v znesku 3,5 milijona evrov, drugo pa pokrila z lastno udeležbo, predvsem z najetimi posojili, nekaj tudi z lastnimi sredstvi.

Zmagovita kombinacija skuše in zelenjave
Na Kal se bo z Obale vozilo tudi vseh 92 zaposlenih, za katere so v podjetju uredili avtobusni prevoz - v podjetju Pivka Perutninarstvo je zdaj sicer skupno 487 zaposlenih.

Delamarisove izdelke cenijo povsod v srednji Evropi, najmočnejši trgi pa so poleg Slovenije še Avstrija, Hrvaška in BiH, je na odprtju novega obrata poudaril predsednik uprave podjetja Pivka Perutninarstvo Janez Rebec. "Smo edini proizvajalec, ki se v glavnini posveča kombinaciji skuše in zelenjave. Kopirajo nas v bližnji in daljni okolici, vendar imamo še veliko prostora za rast tako doma kot na bližnjih in daljnih trgih," je dodal.

Zgodovina reorganizacij in prestrukturiranj
Začetki podjetja Delamaris, d. o. o., sicer segajo v leto 1879, ko je Francoz Emile Louis Roullet odkupil zemljišče ob skalah cerkve sv. Petra, kjer je bila istoimenska kapelica in kos obale z zalivom, ter v bližini Vascottovih term zgradil prvo tovarno za predelavo in konzerviranje rib, ki je delo začela na začetku leta 1881.

Uvozno-izvozno podjetje sveže in konzervirane ribe Delamaris pa je bilo v Izoli ustanovljeno leta 1952, v naslednjih letih pa je doživljalo vzpone in padce, različne poskuse reorganizacije in prestrukturiranja obratov.

Po letu 1962 so zaradi pomanjkanja domačih rib za predelavo preusmerili proizvodnjo v predelavo sadja in zelenjave, proizvodnjo jušnih koncentratov, predvsem pa v mešane ribje konzerve. Leta 1978 so se tovarne ribje predelovalne industrije združile z Drogo Portorož in tako delovale vse do leta 1989.

Pomanjkanje jugoslovanskega trga
Osamosvojitev Slovenije je za Delamaris pomenila krčenje naravnega trga, kar ga je prisililo v preusmeritev strategij na vzhodne in zahodne tuje trge, ter v spopad z močno konkurenco - posledica tega je bila racionalizacija in večanje storilnosti, predvsem na račun avtomatizacije proizvodnje.

Januarja 1992 je na podlagi spremenjenih okoliščin nastal poslovni sistem za ribištvo in konzerviranje hrane, v okviru katerega so delovala podjetja Delsar (konzervna industrija), Riba (ribištvo), Delmar (promet z ribo), Lera (gojenje rib) in Frigomar (pakiranje zamrznjenih rib). Leta 2008 se je proizvodni del izločil iz delniške družbe Delamaris, konzervna industrija, d. d., in začel samostojno delovati v okviru družbe Delamaris, konzervna industrija, d. o. o., krajše Delamaris, d. o. o., pred petimi leti pa je torej lastnik podjetja postalo Pivka Perutninarstvo.

Kaj z izolskim kompleksom?
Konec junija letos so v izolski proizvodni hali napolnili še zadnjo konzervo skuše z zelenjavo, nato pa ta tekoči trak za vedno ugasnili. Znamenite skuše z zelenjavo, sardine in paštete bodo tako zdaj pivškega porekla, prihodnost izolske lokacije pa ni znana - novi lastniki Delamarisovih nepremičnin v Izoli namreč še vedno iščejo vsebino zanje.

Trenutni lastnik nepremičnin je družba HETA Asset Resolution, pravna naslednica družbe Hypo Leasing. Kaj bo nastalo na območju tovarne, tako ne vedo niti na izolski občini, upajo pa, da na tem območju ne bo nastala kakšna stanovanjska soseska, pač pa da bodo prostor tam dobile vsebine, ki bodo razvojno naravnane.