Glavna skrb vlade v tem trenutku je, kot pravi Gantar, kako nadaljevati projekt, ne da bi si umazali prste. Foto: BoBo
Glavna skrb vlade v tem trenutku je, kot pravi Gantar, kako nadaljevati projekt, ne da bi si umazali prste. Foto: BoBo
Radičeva je pojasnila, da se je izkazalo, da so imeli prav, ko so se odločili, da je treba zamenjati nadzornike HSE-ja in posledično Rotnika na čelu Teša, saj naj bi šele takrat začele na dan prihajati prave informacije o dogajanju v zvezi s projektom. Foto: BoBo

Nekdanja ministrica za gospodarstvo Darja Radić in predsednik Zaresa Pavel Gantar sta na novinarski konferenci spregovorila o dogajanju glede gradnje Teša 6.

Gantar: Ceno nasprotovanja smo plačali na volitvah
Gantar je uvodoma pojasnil, da gre pri omenjenem projektu zanesljivo za največji politično-gospodarski korupcijski škandal po letu 1990. Na njegovo spornost in na možno koruptivno ozadje so po njegovih besedah v Zaresu opozarjali že vse od sredine leta 2009, pri čemer so tvegali tudi spore v stranki, ceno nasprotovanja projektu pa naj bi plačali tudi na zadnjih parlamentarnih volitvah.

Kot je znano, sta namreč s svojih položajev odstopila minister za gospodarstvo Matej Lahovnik in vodja Zaresova poslanske skupine Cveta Zalokar Oražem, ki sta oba podpirala projekt.

Gantar: Meh in Vizjak glavna protagonista lobijev
Nekdanji predsednik DZ-ja je pri tem opozoril še na besede Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja Teša in kandidata SLS-a na volitvah, ki naj bi med volilno kampanjo dejal, da sta prednosti projekta v tem, da je, "prvič, dober sam po sebi in drugič, da bo iz političnega življenja zbrisal eno stranko. To je stranka Zares".

Glavna skrb vlade v tem trenutku je, kot pravi Gantar, kako nadaljevati projekt, ne da bi si umazali prste. Gradnjo Teša 6 je sicer po njegovem ves čas podpirala neformalna politična koalicija šaleškega in posavskega energetskega lobija, pri čemer je bil prvi pod nadzorom SD-ja, natančneje Srečka Meha, drugi pa SDS-a oz. Andreja Vizjaka, ki naj bi se zaradi projekta srečeval tudi z nekdanjem finančnim ministrom Francem križaničem.

Gantar: Koalicija SD-SDS se krha
Gantar meni, da se je z nastopom nove vlade ta koalicija med SD-jem in SDS-om začela krhati, saj SDS SD-ja naj ne bi več potreboval. Prepričan je, da je največja vladna stranka začela prevzemati politični nadzor nad projektom. "Sedanjim prevzemnikom projekta, ki pa so bili ves čas zraven, tudi Vizjak in Zagožen, je treba gledati pod prste," je zatrdil.

Še vedno je prepričan, da bi bilo projekt bolje ustaviti, saj se lahko po njegovem zgodi, da bodo izgube zaradi projekta, ki jih bodo plačala naslednje generacije, večje, kot bi bile v primeru ustavitve projekta. Prav tako naj bi obstajalo tveganje, da bo 6. blok zaradi prevelikih izpustov ogljikovega dioksida "zelo malo obratoval".

Radičeva: Pogodba podpisana v korist Alstoma
Radičeva je pojasnila, da se je izkazalo, da so imeli prav, ko so se odločili, da je treba zamenjati nadzornike HSE-ja in posledično Rotnika na čelu Teša, saj naj bi šele takrat začele na dan prihajati prave informacije o dogajanju v zvezi s projektom. Pri tem je izpostavila, da je bila pogodba z Alstomom sklenjena popolnoma v korist francoskega giganta, saj naj bi bila vrednost projekta v pogodba praktično nedoločena.

Poudarila je, da vlada Tešu danes postavlja praktično iste pogoje za poroštvo, kot jih je postavila že sama, zato je pohvalila vlado, da ni nekritično pritopila k poroštvu za gradnjo šestega bloka.

Dejala je, da so do nje prihajali ljudje, ki naj bi ji prijazno svetovali, naj se neha ukvarjati s projektom, ko pa to ni zaleglo, naj bi se začeli groziti z interpelacijo ovadb.