Simon Tot zagotavlja, da so vladi poslali vse zahtevano in ji bodo tudi zadnje zahtevane dokumente. Foto: BoBo
Simon Tot zagotavlja, da so vladi poslali vse zahtevano in ji bodo tudi zadnje zahtevane dokumente. Foto: BoBo

Alstom, dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, je sicer napovedal, da bo dela na gradbišču ustavil 17. junija. Odbor DZ-ja za finance je 23. maja na predlog vseh koalicijskih strank z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicije banke.

Za umik obravnave so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu. Predsednik omenjenega odbora Andrej Šircelj (SDS) pa je pred nekaj dnevi Teš in Holding Slovenske elektrarne pozval, naj do 18. junija sporočijo končno ceno projekta in ceno montaže glavne tehnološke opreme.

Jutri bodo DZ-ju poslali želeno
V Tešu so danes pojasnili, da bodo dokumentacijo skupaj s pojasnili poslali najpozneje v petek. Odbor bo nato še enkrat odločal o poroštvu za šesti blok, in sicer 21. junija. "Po odločitvi odbora je predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govora tudi o prihodnjih ukrepih," so dejali v Tešu.

Ob tem so dodali, da se z Alstomom še vedno pogajajo o znižanju stroškov montaže, ki so trenutno ocenjeni na 169 milijonov evrov. A so prepričani, da jih bodo znižali, cena celotnega projekta pa da ne bo presegla 1,3 milijarde evrov. Spomnimo, cena je bila sprva postavljena pri 600 milijonih evrov, nato se je dvignila na milijardo evrov in pozneje na 1,2 oz. 1,3 milijarde evrov.