T-2 je sodišče znova pahnilo v stečaj, s čimer pa se lastnik ne strinja. Foto: BoBo
T-2 je sodišče znova pahnilo v stečaj, s čimer pa se lastnik ne strinja. Foto: BoBo

Garnol je ustavnemu sodišču do končne odločitve predlagal začasno zadržanje izvrševanja stečaja, so danes sporočili iz podjetja. To je ustavno pritožbo zoper sklep višjega sodišča vložilo že drugič, in sicer zaradi po njihovem mnenju kršitev členov ustave, ki govorijo o enakosti pred zakonom, enakem varstvu pravic, pravici do zasebne lastnine in dedovanja, podjetništvu in o prepovedi povratne veljave pravnih aktov.

Spor o tem, ali je T-2 zrel za stečaj ali ne, se med lastniki in upniki, med njimi Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), vleče približno leto in pol. Lani jeseni je ustavno sodišče že ugodilo predlogu Garnola, razveljavilo sklep o začetku stečaja in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Višje sodišče v Ljubljani je tako o tem znova odločalo in na začetku marca ugodilo pritožbi DUTB-ja ter Banke Celje in TCK-ja ter ponovno uvedlo stečajni postopek nad telekomunikacijskim podjetjem. V Garnolu so prepričani, da je višje sodišče "ignoriralo napotke ustavnega sodišča in že takrat očitanim kršitvam ustave dodalo še nove".

Zgodba okrog stečaja leta 2004 ustanovljenega telekomunikacijskega operaterja T-2 pa sega že v leto 2009, ko so se zaradi visokih dolgov T-2 pojavili prvi predlogi upnikov za začetek stečaja. Ta je nato pristal v prisilni poravnavi, predlani se je začela zgodba o začetkih in prekinitvah stečaja. Tega zahteva zlasti DUTB, ki je od NLB-ja prevzel terjatve do T-2, predvsem zaradi neizpolnjevanja zavez iz načrta finančnega prestrukturiranja in prepričanja, da bo stečaj omogočil boljše poplačilo terjatev do družbe T-2.