Bled je ena najbolj znanih turističnih krajev ne le Gorenjske, temveč tudi Slovenije. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Bled je ena najbolj znanih turističnih krajev ne le Gorenjske, temveč tudi Slovenije. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci


Na Turizmu Bled so z letošnjim letom za zdaj zelo zadovoljni, saj so v prvih treh mesecih že imeli več kot 109.000 prenočitev, kar je okoli sedem odstotkov več kot lani, in to navkljub temu, da so bili nekateri hoteli v teh mesecih zaprti zaradi prenove.

Tudi napovedi za prvi maj so dobre, nekateri hoteli celo poročajo, da povpraševanje presega njihovo zmogljivost, ponekod pa bi se še našla kakšna soba. Tudi zasebni sobodajalci začenjajo s sezono, tako da se kakšna postelja najde tudi pri njih, so pojasnili na Turizmu Bled.

Na Bledu bodo sicer v teh dneh gostili skupine z Malte, Hrvaške, Poljske, Romunije in Koreje, precej pa je tudi rezervacij posameznih gostov. Ti prihajajo predvsem z utečenih trgov, torej iz Italije, Nemčije, Avstrije in Velike Britanije.

Vse več turistov zunaj sezone
Turizem Bohinj veseli dejstvo, da se glavna turistična sezona širi s poletja v pomlad in jesen, ko so gostje predvsem pohodniki, ribiči in ljubitelji narave. Bo pa obisk, predvsem v deležu domačih in enodnevnih gostov, v času prvomajskih počitnic in kasneje v poletju, kot kažejo izkušnje iz preteklih sezon, krojilo tudi vreme, so za STA pojasnili v Turizmu Bohinj.

"Glede obetov: ta trenutek se lepo število turistov že da začutiti po našem kraju, lahko rečem, da so očitni premiki v zunajsezonski čas, april in maj. Številke temu pritrjujejo in vse od velike noči dalje sprejemamo tudi lepo število dnevnih obiskovalcev, zlasti ob koncih tedna," je pojasnil direktor Turizma Bohinj Klemen Langus.

"Trenutne napovedi kažejo zelo dobro, glede na trende v turizmu, in če nam bo vreme služilo, lahko pričakujemo še eno rekordno sezono," meni Langus, ki upa na podobne rezultate, kot so bili lanski. Letošnja zima je bila zaradi zelo dobre snežne podlage že boljša od lanske.

Pričakovanja so dobra tudi zaradi promocije, ki jo Bohinju v svetu prinašajo nagrade in priznanja, kar lahko pripelje še več gostov. Na to so se v Bohinju zaradi zagotavljanja vzdržnega prometa, omogočanja normalnega življenja domačinov in prvobitne izkušnje gostov pred letošnjo glavno turistično sezono tudi posebej pripravili.

Ob številnih ukrepih bo predvsem najbolj dobrodošlo brezplačno parkiranje v Bohinjski Bistrici z brezplačnim prevozom do Bohinjskega jezera in nazaj, ugodno parkiranje in brezplačen prevoz iz Srednje vasi do planine Blato ob koncih tedna ter vsakodnevno ugodno pakiranje in brezplačen prevoz do Bohinjskega jezera s parkirišča ob vstopu v Ribčev Laz.