Gorenje je lani prevzela kitajska skupina Hisense. Foto: BoBo
Gorenje je lani prevzela kitajska skupina Hisense. Foto: BoBo

Z vpisom v sodni register je prenehal mandat vsem članom nadzornega sveta in nadzornega sveta. Nadzorniki so bili Drago Krenker, Žan Zeba, Jurij Slemenik, Krešimir Martinjak, Yeguo Tang, Shaoqian Jia, Huizhong Dai, Caixia Chen, Yuling Gao, Xin Liu in Wenzhong Liu. V upravi pa so bili Lan Lin, Chao Liu, Lu Hou, Anguo Yan, Changchun Sun, Saša Marković, Drago Bahun, Žiga Debeljak, Tomaž Korošec, Stanka Pejanović, Jianmin Han in Franjo Bobinac.

S preoblikovanjem sta bila Lan in Chao imenovana za glavna direktorja družbe. Bobinac je postal direktor in predsednik kolegija direktorjev družbe. Yeguo, Shaoqian in Debeljak so direktorji družbe, Bahun pa direktor, ki je predstavnik delavcev.

Tovarna televizorjev leta 2020
Kitajska skupina Hisense je Gorenje prevzela lani. Novi lastniki so napovedali nadaljnji razvoj družbe in blagovnih znamk ter med drugim ponovno vzpostavitev proizvodnje televizijskih sprejemnikov v Velenju. Kot so sporočili pretekli teden, bodo tovarno televizorjev odprli konec leta 2020.

Bobinac je v pogovoru za sobotno izdajo časopisa Delo ocenil, da bo upravljanje v okviru d. o. o. veliko učinkovitejše in da bodo lahko pod okriljem skupine Hisense hitreje rasli ter se tudi hitreje spreminjali.

Bobinac, ki je že lani jeseni prevzel tudi mesto podpredsednika za globalni marketing na ravni Hisense International, je povedal, da bodo blagovno znamko Gorenje razvijali v Evropi, še zlasti močno v vzhodnem delu Evrope in v Rusiji, blagovno znamko Hisense pa bodo poskušali še bolj razvijati na zahodu in jo dopolniti z nekaterimi izdelki iz Gorenja.

Z lanskim poslovanjem niso zadovoljni
Lanskih rezultatov poslovanja ni mogel razkriti. Dejal je, da bodo predstavljeni v aprilu in da z njimi niso zadovoljni, da pa so po svoje razumljivi, saj je bilo celotno leto tranzicijsko in so imeli zaradi iskanja stratega tudi velika nihanja tako na prodajnih kot na nabavnih trgih.

O morebitnem odpuščanju je dejal, da se ne boji za proizvodna delovna mesta. "Vse, kar delamo, bo prineslo še več proizvodnje na tej lokaciji. Lahko se zgodijo določena nihanja, kot ste pred kratkim poročali mediji. Sezonska komponenta na začetku leta in velika skrb za zaloge sta namreč povzročili, da nekaterim nismo podaljšali pogodb za določen čas."