Slovenija

Poudarki

  • David Švarc: "Delavke v Mercatorju imajo osnovo pod minimalcem, direktor pa ima plačo, kljub poslovanju z izgubo, nad 30 tisoč evrov
GZS
Protest sindikatov na Dimičevi ulici pred poslopjem, kjer imajo med drugim sedež, GZS, ZDS in TZS Foto: BoBo
Sindikat
Shod so podprli tudi predstavniki Sindikata poklicnih gasilcev Slovenije. Foto: BoBo
       Bojijo se za svoje dobičke, za svoj luksuz. Kako naj si drugače razlagamo to, da je osnovna plača gasilca v Petrolu malo čez 900 bruto, plača direktorja pa preko 27 tisoč evrov. Da so plače Gorenjevih delavcev malo nad minimalnimi, direktorjeva pa več kot 29 tisoč evrov, da so osnovne plače trgovk v Mercatorju minimalne, direktorjeva pa, kljub poslovanju z izgubo, več kot 30 tisoč evrov na mesec.       
 David Švarc, SPGS
Protest
Počivavšek je poudaril, da je današnji shod le opozorilen, naslednji pa bo večji. Foto: BoBo
Pergam
Protestniki zahtevajo višje plače. Foto: BoBo
VIDEO
Protest za višje plače pr...

Dodaj v

Sindikati protestirali pred gospodarstveniki: Zahtevamo višje plače

Protest sindikatov pred poslopjem GZS-ja
5. december 2018 ob 13:58,
zadnji poseg: 5. december 2018 ob 15:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Z veseljem delam, še raje živim," "Pošlji GZS30 na 1919" in "Skupaj za višje plače" so sporočila protesta sindikatov pred poslopjem gospodarskih organizacij. S protestom so zahtevali višje plače v gospodarstvu in pripravljenost delodajalcev na socialni dialog pri sklepanju kolektivnih pogodb.

Protestni shod, ki sta ga napovedali Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in konferenca Pergam, pridružile pa so se jim tudi centrale KS90, Alternativa in Neodvisnost, je bil predvsem odziv na grožnje delodajalskih organizacij o odstopu od kolektivnih pogodb, če pride do spremembe zakona o minimalni plači. Odziv na predlagane spremembe, po kateri bi se minimalna plača dvignila za 30 evrov in bi se iz nje izvzeli vsi dodatki. Predlaganim spremembam so v Združenju delodajalcev Slovenije nasprotovali predvsem zaradi odsotnosti socialnega dialoga.

A socialni dialog z gospodarstvom je zamrl že dolgo prej, opozarjajo sindikati in dodajajo, da tarifni deli kolektivnih pogodb v marsikateri panogi vsebujejo osnove, ki so krepko pod minimalno plačo. Tako je Jakob Počivavšek iz Pergama v svojem nagovoru opozoril, da se nenehno govori o gospodarski rasti in blaginji, "potem pa govorijo, da bodo propadli zaradi 30 evrov minimalne plače." Počivavšek je ob tem dejal, da gospodarstveniki visoke rasti ne delijo z zaposlenimi in da delodajalce številni opozarjajo na to, "a so očitno gluhi, zato smo danes glasni".

"Delili so nas na javne in zasebne ter na zaposlene in prekarce"
Protest je v osnovi opozarjal na težave delavcev v gospodarstvu, zlasti v panogah z do delavcev neprijaznimi kolektivnimi pogodbami, a so ga podprli tudi sindikati javnega sektorja, saj so težave delavcev vsem skupne, oziroma kot je dejal Počivavšek: "Poskušali so nas deliti na javni in zasebni sektor, potem na prekarce in redno zaposlene. Ni jim uspelo." Da so težave skupne vsem delavcem, so poudarjali vsi govorniki.

Solidarnostno so se protestu pridružili tudi predstavniki sindikata Mladi Plus, ki so poudarili, da je solidarnost ključnega pomena v sindikalnem boju, saj je treba zahtevati dostojno plačilo za dostojno delo za vse generacije, oziroma kot je dejal Adin Crnkić: "Mladi smo tu najbolj na udaru zaradi prekarizacije. A boj za dostojno plačilo je skupen vsem." Podobno je poudaril tudi Marko Funkl iz Sindikata Prekarcev: "Prekarnost znižuje ceno delu, zato je boj za višje plače tudi boj prekarcev." Andraž Mali iz sindikata VIR pa je ob tem dodal, da je dovolj "klečeplazenja v socialnem dialogu, ki vse delavce tišči navzdol. Delavci javnega in zasebnega sektorja bomo podpirali drug drugega."

"Delavke v Mercatorju pod minimalcem, direktor nad 30 tisoč mesečno"
Da so delitve delavcev zgolj orodje za netenje spora med delavci, je v svojem govoru opozoril David Švarc, ki je med drugim dejal, da so sindikati javnega sektorja vse prevečkrat deležni napadov delodajalskih organizacij, ki skušajo zanetiti spor med industrijskimi delavci in delavci v javnem sektorju. "Nihče od njih si pa ne upa reči, da je prigarana plača medicinske sestre, policIsta, strežnice v domu ostarelih, reševalca, vzgojiteljice, paznika v zaporih, baletne plesalke, poklicnega gasilca, čistilke, hišnikov, kuharjev previsoka. Tega ne rečejo, ker dobro vedo, da so tudi te plače še vedno prenizke."

Švarc je ob tem poudaril, da se delodajalci bojijo, da bi se po uspešnem boju v javnem sektorju aktivirali tudi delavci v zasebnem sektorju. "Bojijo se za svoje dobičke, za svoj luksuz. Kako naj si drugače razlagamo dejstvo, da je osnovna plača gasilca v Petrolu malo čez 900 bruto, plača direktorja pa več kot 27 tisoč evrov. Da so plače Gorenjevih delavcev malo nad minimalnimi, direktorjeva pa več kot 29 tisoč evrov, da so osnovne plače trgovk v Mercatorju minimalne, direktorjeva pa, kljub poslovanju z izgubo, več kot 30 tisoč evrov na mesec." Podobno so poudarili predstavniki sindikata Zavarovalnice Triglav, ki so prišli podpreti shod in dejali: "Naj delodajalci živijo s 650 evri na mesec. Vse, kar je pod 1.000 evrov neto, ni vredno dostojnega življenja."

Delodajalci na pogajanja o kolektivnih pogodbah niso pripravljeni
Med protestniki je bilo veliko predstavnikov sindikatov v tistih panogah, kjer so kolektivne pogodbe najmanj prijazne do delavcev. Tako so se shoda udeležili tudi predstavniki SDPZ-ja in SVAS-a, saj so pogajanja o kolektivni pogodbi, ki, spomnimo, omogoča delodajalcem, da čas, ki ga voznik avtobusa preživi med čakanjem na postaji, obračunajo kot tretjino delovne ure, po letu dni zastala na mrtvi točki. Endre Mesaroš iz SVAS-a je ob tem dejal, da se je shoda udeležil, ker se mora "šikaniranje delavskega razreda enkrat zaključiti. Gospodarstvo cveti, delavske plače pa so na dnu." Podobno je opozorila tudi Saška Kumer iz SDPZ-ja, ki je opozorila na nepripravljenost delodajalcev za pogajanja o kolektivnih pogodbah v prevozni dejavnosti. "Pogajanja z avtobusnimi podjetji so zastala, medtem ko se delodajalci pri voznikih tovornjakov sploh niso pripravljeni pogovarjati o kolektivni pogodbi."

Protestnega shoda so se udeležili tudi predstavniki in poslanci stranke Levica, ki je že v prejšnjem sklicu predlagala podobno spremembo zakona o minimalni plači. Poslanec Levice Miha Kordiš je ob tem dejal, da so prišli podpret sindikate v skupnem zagovarjanju višjih plač. "Delodajalci kujejo dobičke na rokah in glavah delavcev, zato je prav, da se ta blaginja ustrezno razporedi."

GZS: Pri panožnih kolektivnih pogodbah smo zaspali
Med protestniki je bilo slišati tudi mnenje, da je tokrat shod organiziran na pravi lokaciji, oziroma kot je izpostavil Goran Lukić iz Delavske svetovalnice: "Prišli smo bogatim bogatašem pokazati bogate reveže." Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič je ob tem poudarila, da je "dovolj humanitarnih akcij za otroke zaposlenih in dovolj je nizkih pokojnin," in ob tem dodala, da delavci zahtevajo le spoštovanje. Jerkičeva in Počivavšek sta se sicer po shodu sestala s predstavniki GZS-ja.

Predsednik GZS-ja Boštjan Gorjup je sicer po sestanku s predstavniki sindikatov dejal, da se v zbornici zavzemajo za srednjeročni socialni sporazum, ki bi okvirno določal gibanja plač v prihodnosti. O opozorilih protestnikov, da imajo dovolj socialnega dialoga "v prazno", je dejal, da je socialni dialog v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prinesel rezultate, saj so se plače spreminjale v skladu z dodano vrednostjo, je pa priznal, da so "žal pri panožnih kolektivnih pogodbah, vsaj pri tarifnem delu, nekoliko zaspali".

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
kralj matjaž
# 05.12.2018 ob 14:05
Protestirajte rajši pred vlado, da naj zniža davke in zmanjša absurdno birokracijo.
Santiano
# 05.12.2018 ob 14:27
BRAVO zaposlenim v gospodarstvu - končno odpirate oči!
Ni dovolj, da se zgolj šinfa (sicer to povečini delajo "zaposleni" na Trstenjakovi), ko javni sektor štrajka in na ta način "lajša" lastne probleme - treba je štrajkat in zahtevat višje plače tudi sam.

Ta divji kapitalizem je šel predaleč. Firma, ki ima delavce na minimalcih ali malo čez ne more biti tretirana kot uspešna firma, ker to pač ni, saj ne omogoča dostojnega življenja delavcem temveč zgolj vodilnim ! Predstavljajte si, da niste dobili nobene nepremičnine od staršev (v družini so npr. 3 otroci) in si morate za stanovanje/hišo šparat sami - kako si sploh to lahko privoščiš s 700 € mesečno?
Marsikdo, ki se spozna na te zadeve bolje kot jaz je dejal, da v Sloveniji nimamo nobenih ekstremnih davkov, kot to prikazujejo delodajalci in to NE SME biti izgovor dvigu plač zaposlenih.

"Štekam simboliko, samo je kdo sploh saj probal vprašati za povišico v lastnem podjetju"
Ljudje, ki delajo v firmah za minimalce druge izbire nimajo in se seveda bojijo za svoja delovna mesta. Splošen štrajk je veliko boljša opcija in bo tudi ločila zrno od plevela, kar se tiče delodajalcev. Sicer pa sem prepričan, da je marsikdo poskusil vprašati za povišico. Mogoče jo dobiš pa ti gre v roku par let iz kr nekih vzrokov plača spet dol - tako nategancijo se gre marsikatera velika firma.

Lp
bilzerian
# 05.12.2018 ob 14:16
tudi če reveži direktorji jamrajo, da so davki pri nas previsoki, da bi lahko imeli višje plače, pa naj mi dajo enako buruto bruto plačo, kot je Avstriji, pa se bom potem šel pred vlado štrajkat za znižanje davkov.
dokler pa je slovenska brutto brutto plača za 70% nižja od avstrijske, pa naj bodo direktorji lepo tiho in naj se ne izgovarjajo na previsoke dajatve.

davki na dobičel so pri nas še vedno nižji kot v razvitih evropskih državah.
lojze47
# 05.12.2018 ob 14:21
"Delo krepi človeka, denar pa kvari ljudi"
Tega načela se naši delodajalci strogo držijo, delavcem nalagajo vedno več dela, da bodo krepki, denarja jim pa ne dajo, da se ne pokvarijo.
generacija56
# 05.12.2018 ob 14:14
Seveda je novinarska srenja ponovno izpridila novico...
Po nalogu...
Sporočilo sindikatov je ZELO VERJETNO, odrečite se delu dobičkov, ki ste jih namenili osebnemu bogatenju, saj je Slovenija premajhna, da bi vsak podjetnik imel v lasti jahto, 2-3 avtomobile izjemnih cenovnih razredov...
Namenite še del dobička nam, ki s svojim pridnim delom omogočamo, da sta tako uspešni....
stratocaster
# 05.12.2018 ob 14:06
Štekam simboliko, samo je kdo sploh saj probal vprašati za povišico v lastnem podjetju , preden je šel protestirat nekam, kjer ni šans, da bo vpliv? Vem, vem... ampak saj probal?
Grešnica
# 05.12.2018 ob 14:14
Zakaj ne pred parlamentom, saj socialistične vlade ne vedo več kaj je socialni DIA-log?? (to ni MONO-log!)

Glede na to, da je koalicijska pogodba skoraj enaka programu ZSSS upravičeno sklepam, da so demonstracije politično motivirane, da se izognemo debati o (še vedno povišanem) DDV in čedalje slabšim javnim uslugam (pokojnine, zdravstvo, šolstvo, sodišče), čeprav je JS tudi med krizo zaposloval, ko je ZS moral odpuščati.
navigator007
# 05.12.2018 ob 14:12
Nepregledna množica, foto od spodaj navzgor in fokus na 3. obraz v poplavi demonstrantov. Edini namen tega protesta je bilo preusmerjanje fokusa zaposlenih v gospodarstvu iz biriča - države - na delodajalca. Predstava za otroški vrtec ali za kamniški amaterski oder pod podrtim kozolcem.
Doge the Dog
# 05.12.2018 ob 14:32
Plača v enem izmed največjih živilskih podjetij v Sloveniji:

- Osnovna bruto plača 770 EUR.
- Skupna bruto plača za 24 dni dela, od tega 32 ur nedeljskih in z vsemi dodatki, ki se upoštevajo v bruto plačo: 980 EUR.
- Skupna neto plača: 685 EUR.
- Plača + povračilo malice in potnih stroškov: 900 EUR

To je plača operaterja, ki mora odgovarjati za izdelek, ki ga naredi, za naprave, na katerih dela in za higieno strojev. Kakšne so pa plače za navadne delavce, ne rabim posebej poudarjat.

Ostalo naprej pa presodite sami.
Hrk hrk
# 05.12.2018 ob 14:03
Bo treba štrajkat,
ne pa fehtat.
bilzerian
# 05.12.2018 ob 14:19
@ MZ

dokler so v proizvodnji balkanske razmere, to trenutno pomeni med 10 in 15 stopinj, poltema, stari stroji, ki so jih nemci vrgli na smetišče, ne moremo imeti produktivnosti in dodane vrednosti kot na zahodu
dodano vrednost delajo inženirji, ki pa množično bežijo v tujino, saj dobijo prenizke plače.
Prius
# 05.12.2018 ob 14:35
Končno, končno je nekdo povedal in zapisal točno to, kar je glavna težava!
"Poskušali so nas deliti na javni in zasebni sektor, potem na prekarce in redno zaposlene.....''
''...so sindikati javnega sektorja vse prevečkrat deležni napadov delodajalskih organizacij, ki skušajo zanetiti spor med industrijskimi delavci in delavci v javnem sektorju.''
''se delodajalci bojijo da bi se po uspešnem boju v javnem sektorju aktivirali tudi delavci v zasebnem sektorju. ''
Noben vsaj malo razsoden (pa najsi bo zaposlen v JS ali ZS) ne more trditi, da je plača 600 EUR dostojno plačilo glede na razmere danes v Sloveniji.
MZ
# 05.12.2018 ob 14:15
Povišanje plač - dva scenarija:

- Splošno povišanje plač, na kar se bodo trgovci prilagodili in bomo na koncu zaradi višej kupne moči na istem, ali celo nekoliko na slabšem.
- Povišanje plač le tistim najbolj glasnim (po možnosti bodo to spet tisti, ki že tako možno štrlijo iz povprečja navzgor), kar bo pripeljalo do nezadovoljstva in nikoli končane zgodbe.

Mogoče bi bil pa le čas, da si priznamo, da evropskih plač (in seveda tudi cen!) z balkansko dodano vrednostjo pač ne zmoremo.
stari maček
# 05.12.2018 ob 14:13
Zadnji čas.
pepis
# 05.12.2018 ob 15:29
A ne bi rajši šli protestirat pred parlament da se razbremeni plače.

Zakaj če jaz hočem povečat plačo nekomu za 100 eur, me stane skori 200 eur od tega si država pobere skoraj enak znesek kot delavec dobi.

Ljudje država vas krade, da lahko plačuje neučinkovito in požrešno javno upravo.

Sem absolutno za protest in za višanje plač, vendar ne da zasluži država enako kot delavec pri povišici!
sempetrc
# 05.12.2018 ob 15:05
V Franciji se borijo za nižje davke!
pobrisan
# 05.12.2018 ob 14:35
Kakšne socialistične parole na transparentih.....
grenadir
# 05.12.2018 ob 14:03
"Z veseljem delam, še raje živim," ...... Ah, kakšna politično nekorektna neumnost..... Vol naj dela, ker ima debel vrat in mu kravata ne paše...
mirora
# 05.12.2018 ob 14:58
Ne morem se ne spomniti Semoliča ob tej priliki, komaj so ga spravili v penzijo, 50 let je govoril eno in isto na takšnih in podobnih shodih, a haska ni bilo nikoli. Sedaj pa dobi skoraj dva jurja, ubogi delavci pa štiristo-petsto eurov pokojnine.
AM
# 05.12.2018 ob 15:04
Podpiram sindikate. Brez njih bi nekateri med nami delali samo za 200 EUR.
fort knoX-D
# 05.12.2018 ob 16:09
A če hočete da se deli dobiček, boste tudi sami pokrivali izgubo in vlagali svoj denar v nakup nove opreme v podjetju, placevali servis in pokrivali ostale stroške?
Fritz.si
# 05.12.2018 ob 14:38
@ MZ
Dodana vrednost in produktivnost sta 90% odstotkov v domeni menedžmenta in 10% v domeni delavca. Menedžement je plačan odlično, delavec pa slabo in sedaj se mu poskuša naprtiti, da je odgovoren še za nizko produktivnost. Gre za ideološko podtikanje in nič drugega.
pobrisan
# 05.12.2018 ob 14:32
Napačen naslov. Vlada je pravi naslov. Treba je znižat davčno obremenitev plač, da bomo VSI več dobili. To kar počnejo z minimalno plačo vodi v uravnilovko in še večjo revščino. Najbolj se bo na račun višjih minimalcev napolnila državna malha.
Prius
# 05.12.2018 ob 15:03
Dilema managementa:
a) Kupiti A6 45 TDI quattro, cca. 75.000 EUR (ne z vso opremo, je treba biti racionalen); ali
b) V podjetju s 15 zaposlenimi vsem zvišati plače za 140 EUR bruto, za obdobje 3 let (starejših krip se pa ja ne spodobi voziti)
alojzr2
# 05.12.2018 ob 16:13
Ta podivjani sindikalizem bo Slovenijo fental.

Sindikalni voditelji in komunistični politiki pa vsi lagano čez pet jurjev, pa samo od zmanipuliranih stavkajočih nabirko pobirajo.

Jaz bi tudi od folka članarino pobiral, potem jih pa vsake toliko nagonil žvižgat proti onim, ki njim in meni res denar dajejo. Nor svet.
Benevolentni82
# 05.12.2018 ob 16:29
Predlagam raznim Kordišem in Počivalškom naj končno že ustanovijo delavca vredno podjetje in s svojim zgledom in sposobnostjo vodenja podjetja osramotijo vse ostale gospodarstvenike.
Do takrat jih pa z raznimi poceni populističnimi triki in che-guevara čepicami, normalen človek pač ne more jemati resno
TomazTomazin
# 05.12.2018 ob 15:55
Poslanec Levice Miha Kordiš je ob tem dejal, da so prišli podpret sindikate v skupnem zagovarjanju višjih plač.
------------------------------------------
Poslanec vladne stranke .... je prišel protestirat proti vladi? Zabavno... prinesi kokice.
TomazTomazin
# 05.12.2018 ob 14:33
Makedonija 131 evrov (8050 makedonskih denarjev), Albanija 149 evrov (21 tisoč lekov), Romunija 180 evrov (800 romunskih lejev), Bolgarija 158,50 evra (310 bolgarskih levov), Bosna in Hercegovina od 164 do 182 evrov (natančneje: 322 bosanskih konvertibilnih mark v Republiki Srbski in 357 v Federaciji Bosne in Hercegovine), Srbija 188 evrov (21 tisoč dinarjev): to so bruto vrednosti najnižjih zajamčenih mesečnih plač v balkanskih državah.
Lovec
# 05.12.2018 ob 14:19
Miha Kordiš je fake news. Najprej plače na minimalca potem pa na shod.

Levica je stranka ki je --------------- vse levičarje in skrajne levičarje in še tiste, ki bodo to postali pa še ne vejo, saj je prodala NLB.
sharkyslo
# 05.12.2018 ob 15:00
Tale protest pa je totalno zgrešen. Naj gredo štrajkat pred vlado in parlament. Tam so "doma" tisti, ki dušijo in uničujejo naše gospodarstvo. Zaradi nenormalnih zahtev davkarije, inšpektoratov, ARSO-v in ostalih podobnih javnih priseskov, gospodarstvo komaj še diha na škrge. Sindikati pa itak vemo, da so regulirani s strani leve politike. Ogabno!
slavec
# 05.12.2018 ob 15:19
Tako je kot je napisal fritz.si,menendžment je plačan odlično in oni so tisti , ki bi morali biti plačani glede na produktivnost, ne pa da govorijo kako imamo nizko produktivnost, kao da so delavci leni.Pripeljite nam sodobne stroje in tehnologijo, pa da vidimo kdo je neproduktiven !
opat
# 05.12.2018 ob 15:36
Prosim znižajte mi plačo, saj vem, da je moj direktor uboga sirota! Dajte mu še mojo malico, da ne bo hodil tako mršav naokrog!
Antjest
# 05.12.2018 ob 15:13
Namesto neucinkovitega protesta, bi morali najaviti generalno stavko.
Ce to lahko sindikati naredijo v JS naj se v zasebnem.
Pol pa nej se gospoda zmeni na kaksen nacin bodo zagotovili visje neto place. Al bodo znizal davke al povecal place al pa kombinacija obojga.
Santiano
# 05.12.2018 ob 14:29
"čeprav je JS tudi med krizo zaposloval, ko je ZS moral odpuščati."
To je pa pač bull... in posploševanje. Tudi ZS je zaposloval ampak po posameznih sektorjih dejavnosti različno, podobno v JS - prosim ne zavajat ljudstva ! Jaz nisem videl, da bi se kak direktor vozil s starim Cliotom tekom krize - še več, celo posodobili so lasten vozni park, delavce pa na cesto...

Lp
IndyBob
# 05.12.2018 ob 14:28
Se 35-ic: Za visje place v Sloveniji bo potrebno veliko casa in zadrzanih dobickov (da se bo lahko investiralo v dvig produktivnosti). Edina alternativa so neposredne tuje investicije. Za oboje je kljucno ugodno poslovno okolje.
Kar gre v vile, avtomobile in jahte, je pri vecini podjetij kaplja v morje.
deželan
# 05.12.2018 ob 18:03
stari maček
Država nič ne zasluži,davki gredo za potrebe ljudi.
--------------------

Tvoja trditev ima več tazlag.

Seveda gredo davki za potrebe ljudi tudi v primeru Fištrevec, ko je kar tako zapolsil 8 "naših". Kolikokrat po 8 je zapsolenih na za način ? Pribižno 1/3 javnega sektorja a kadar se to omeni se izpostavijo sestre, gasilci, učitelji, policisti... vse samo zato, da bio se ohranili paraziti, ki le dobivajo rento.
Slovenija se je med letom 2004 - 2017 zadolžila zgolj za potrebe potratnega državnega aparata za 17 milijard EUR. Če bi namenili za spodbude v gospdoarstvu zgolj 1/2 teh sredstev, bi imeli danes približno 150.000 več zapsolenih in s tem bi imeli realno večje pokojnine, večje plače v javnem sektorju ter manjše dajatve zaposlenim v gospodarstvu.
Ko je nastopila kriza se je dvignil DDV a sedaj ko je kriza mimo, DDV ostaja, večajo se plale v JS. To je dokaz kako se bodijo vladne stranke le za interes državnega aparata.
jest_25
# 05.12.2018 ob 16:45
Haha, stranka levica protestira proti svoji vladi #butale
mikitr
# 05.12.2018 ob 15:07
Ja razmerja so podrta,dodatno je problem nepravna država,direktor lahko zasluži 10,20 ali 30 tisoč eur bruto,zraven pa pokasira še provizije,nagrade,.....
Radenm
# 05.12.2018 ob 14:20
Skrajni čas.
babooon
# 05.12.2018 ob 15:14
Če je plača preslaba raje zamenjajte službo. Res da to ne gre čez noč, ampak v parih letih se da narediti marsikaj. Protest ne bo nič rešil. Sicer pa kot pravijo drugi komentatorji, protest bi bil bolj smiselen pred parlamentom.
joestar
# 05.12.2018 ob 14:43
Fritz.si
Dodana vrednost in produktivnost sta 90% odstotkov v domeni menedžmenta in 10% v domeni delavca.
Torej praviš, da je management zaslužen za 90% poslovne uspešnosti? Po tej logiki so še premalo plačani.
joestar
# 06.12.2018 ob 10:15
zeus-zengg
kakor se tudi ne pritožujejo tuji vlagatelji , ki znajo delati tudi v Sloveniji
Kakor kateri. Recimo britanski se kar pritožujejo glede dovoljenja za črpanje plina. Sicer pa jih ni ravno veliko. Po tujih investicijah smo zelo slabi.
Grešnica
# 06.12.2018 ob 10:00
Ne, Slovan65,

največji sovražnik delovnih ljudi je Levica. Z veseljem davčno olupi (še raje bi pa kar nacionalizirala) vse uspešne in nadpovprečno delovne.
ClarenceVanKuyt
# 05.12.2018 ob 18:58
Protestnega shoda so se udeležili tudi predstavniki in poslanci stranke Levica, ki je že v prejšnjem sklicu predlagala podobno spremembo zakona o minimalni plači. Poslanec Levice Miha Kordiš je ob tem dejal, da so prišli podpret sindikate v skupnem zagovarjanju višjih plač. "Delodajalci kujejo dobičke na rokah in glavah delavcev, zato je prav, da se ta blaginja ustrezno razporedi."
Prav. Izgube tudi?
fort knoX-D
# 05.12.2018 ob 16:35
Pa še nekaj. Mislite, da bi sploh kdo razmišljal v smeri da odpre svoje podjetje, če od njega ne bi pričakoval nadpovprečnih prihodkov? Ljudje odpirajo podjetja, ker želijo več zaslužit. Hvala bogu da dobro zaslužijo in ne samo neke povprecne placa saj višji dobički motivirajo druge ljudi, da odprejo nova podjetja in s tem delajo še večjo konkurenco. Z večjo konkurenco se produktivnost veča, zaradi večje produktivnosti se večajo dobički, rastejo plače, razvijajo se nove tehnike. Zaradi novih tehnik nastajajo novi, boljši izdelki, ki nam lajšajo vsakdan in dvigujejo življenjski standard.

JE TO TAKO TEŽKO RAZUMET?
Zdejkapopi
# 05.12.2018 ob 15:43
Delavci v zasebnem sektorju odpirajo oci
AM
# 05.12.2018 ob 15:05
kralj matjaž

DDV je že najnižji med sosednjimi državami. Kam bi ga ti še spustil ??
Flagellum Dei
# 06.12.2018 ob 11:24
"Bi bilo bolje da kapitalisti bogatijo na plečijh ljudi,bi to rad???in plačal nekaj tisoč evrov za zdr.storitve takoj,tako jih pa plačuješ mesečno ."

A za vas kapitalisti niso ljudje?! Vas daja samo faušija, ker so določeni ljudje uspeli. Vi pa ki ste nesposobni bi radi pokradli vse so si ljudje (kapitalisti) zaslužili.
Flagellum Dei
# 06.12.2018 ob 10:27
"s temi tvojimi neo liberalno kapitalističnimi ,,mantrami ,, ne boš več nikogar prepričal . Državljanom kradejo kapitalisti in to na več načinov ."

S tvojimi staro-komunističnimi mantrami ne boš več nikogar farbav. Država je največji kapitalist in to tako tudi krade in zatira gospodarstvenike.
Flagellum Dei
# 06.12.2018 ob 10:25
"Moč lobiranja ni zanemarljiva...pravzaprav gre za povsem legalno korupcijo. Samo v Bruslju denimo deluje okoli 35.000 deklariranih lobistov, ki delajo v prid svojim delodajalcem in vplivajo na politične odločitve...osebno bi to delo kriminalizirala...tudi večje povsem okoljsko nesprejemljive zadeve se sprejemajo na podlagi dobrega lobiranja..kako je to sprejemljivo početje?"

Lobiranje ni nič drugega kot podajanje svojih prepričanj, pogledov in priporočil vladam/ministrom pri pisanju zakonodaje. Kaj pa politki vejo, kako se rešuje določene težave?!
Kazalo