V prvem četrtletju letos so konsolidirani prihodki od prodaje znašali 286,6 milijona evrov, kar je za 5,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani, je povedalo vodstvo Gorenja. Foto: MMC RTV SLO
V prvem četrtletju letos so konsolidirani prihodki od prodaje znašali 286,6 milijona evrov, kar je za 5,6 odstotka manj kot v istem obdobju lani, je povedalo vodstvo Gorenja. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Konec marca je bilo v skupini Gorenje zaposlenih 10.950 delavcev, kar je za 2,3 odstotka manj kot marca lani. Foto: MMC RTV SLO
Gorenje tone v krizo

Prihodki od prodaje so bili za 5,6 odstotka manjši kot v primerljivem obdobju lani in prav zaradi pomanjkanje naročil so se odločili za kolektivni dopust že v juniju.

V Velenju so v teh mesecih zmanjšali število zaposlenih za 200, do konca leta pa ga nameravajo še za 500 oziroma 10 odstotkov. Od 600 do 800 delavcev bo z julijem šlo na čakanje, za njihove plače bo država prispevala 50 odstotkov denarja, Gorenje pa 35 odstotkov. Za sporazumno prekinitev delovnega razmerja pa se je odločilo 150 delavcev.

"Letošnje leto je izjemno težko"
Franjo Bobinac,
predsednik uprave Gorenja, pravi, da je letošnje leto izjemno težko, močno se jim namreč znižuje obseg poslovnih dejavnosti, to pa je usoda tudi drugih podjetij v panogi gospodinjski aparatov.

Gorenje je v prvih mesecih tega leta izdelalo za 24 odstotkov manj kot lani v tem času, prodaja pa je bila za 20 odstotkov manjša. Največji delež k znižanju prihodkov je prispevala prodaja v Ukrajini, Rusiji, Romuniji in na Hrvaškem, saj je za te trge značilna tudi slaba likvidnost. Družba pa je zlasti rasla na trgih Nemčije, Avstrije, Srbije in Češke.

Za slabe rezultate več vzrokov
Bobinac meni, da je na njihovo četrtletno izgubo vplivalo predvsem prehodna neprilagojenost procesne strukture na znižani obseg prodaje, stroški materiala niso sledili obsegu prodaje, poslabšali pa so se tudi pogoji v finančnem delu poslovanja.

Gorenje si bo zato letos prizadevalo doseči tri cilje: zagotavljanje prostega denarnega toka, krepitev tržnih deležev in ohranjanje produktivnih delovnih mest, je pojasnil prvi mož družbe.

Izboljšanje že v prihodnjih mesecih
Vodstvo sicer napoveduje, da se bo poslovanje izboljšalo že v prihodnjih mesecih, ko se bodo pokazali pravi učinki notranjih in vladnih ukrepov za ublažitev posledic gospodarske krize.

Bobinac sicer pravi, da je letos "denar sveta vladar" in upa, da bo Gorenje še naprej ostalo likvidno. Po njegovem mnenju je ključ letošnjega poslovanja Gorenja 25 milijonov evrov pozitivnega denarnega toka, v enakem znesku naj bi se podjetje konec leta 2009 tudi razdolžilo.

A. S.

Gorenje tone v krizo