Gorenjska banka namerava odpreti poslovalnice po vseh večjih slovenskih mestih.  Foto: BoBo
Gorenjska banka namerava odpreti poslovalnice po vseh večjih slovenskih mestih. Foto: BoBo

Gorenjska banka želi z novo lastnico AIK banko, ki je v lasti srbskega poslovneža Miodraga Kostića, preseči meje gorenjske regije, pravi predsednik uprave gorenjske banke Mario Henjak. Zdajšnji tržni delež Gorenjske banke znaša okoli 5 odstotkov slovenskega bančnega trga. V prihodnje naj bi se povečal.

"Imamo ambiciozen načrt. Najprej ohraniti položaj na Gorenjskem, nato pa odpreti poslovalnice po vseh večjih slovenskih mestih. V kratkem bomo prisotni v Novem mestu, v Kopru in v Mariboru. Na področju prebivalstva želimo okrepiti tržni delež na 7 odstotkov, prav tako želimo povečati obseg posojil podjetjem," pravi Henjak.

Rast naj bi bila tako organska, kot tudi s prevzemi. Ali je AIK banka tudi v igri za prevzem Abanke? Predsednica nadzornega sveta Gorenjske banke Jelena Galić o tem ni želela govoriti: "Glede na to, da smo podpisniki sporazuma o nerazkrivanju podatkov, ne moremo ničesar komentirati."

Ali ima AIK banka sploh dovolj kapitala za nakup Abanke, ki je ocenjena na okoli 400 milijonov evrov? "AIK banka ima več kot 500 milijonov kapitala, naša skupina MK ima več kot 900 milijonov likvidnih sredstev, torej številke govorijo zase," je odgovorila Galičeva.

Na vprašanje, ali bo Gorenjska banka odprodala svojo desetino deleža v Hotelih Bernardin, kjer želi država konsolidirati lastništvo, tudi ni bilo odgovora.

"Ni bil naš namen, da postanemo lastnik Hotelov Bernardin. To smo postali, ker lastniki hotelov niso plačevali posojil. Kdaj bomo odprodali to naložbo? Vse je vprašanje časa in cene," je pojasnil predsednik uprave Henjak.