Gospodarska klima je bila oktobra za odstotno točko višja kot septembra. Foto: SURS
Gospodarska klima je bila oktobra za odstotno točko višja kot septembra. Foto: SURS

Gospodarska klima se je oktobra izboljšala, kažejo podatki statističnega urada. Kazalnik gospodarske klime je oktobra dosegel sedem odstotnih točk, kar je eno odstotno točko več kot septembra in 1,4 odstotne točke več kot oktobra lani. Od dolgoletnega povprečja je bila vrednost kazalnika višja za 10,2 odstotne točke.

Na mesečno rast kazalnika sta najbolj vplivala višja kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za eno odstotno točko) in v storitvenih dejavnostih (za 0,9 odstotne točke). Poleg tega je na mesečno spremembo pozitivno vplival tudi kazalnik zaupanja potrošnikov, ki je bil višji za 0,2 odstotne točke.

Negativno je na mesečno spremembo vplival kazalnik zaupanja v trgovini na drobno (za eno odstotno točko), medtem ko kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva.

Na letni ravni pa so na višjo vrednost kazalnika gospodarske klime vplivali višji kazalniki zaupanja v storitvenih dejavnostih (za eno odstotno točko), v gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke) in pri potrošnikih (za 0,2 odstotne točke).

Negativno pa sta na spremembo na letni ravni vplivali slabše zaupanje v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke) in v trgovini na drobno (za 0,1 odstotne točke).