Letos je ugasnilo tudi Cestno podjetje Maribor, ki je med drugim gradilo koprski predor Markovec. Foto: MMC RTV SLO
Letos je ugasnilo tudi Cestno podjetje Maribor, ki je med drugim gradilo koprski predor Markovec. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja
Ustavili so delo, a tudi novih poslov ni. Foto: MMC RTV SLO

Okoli 300 zaposlenih v Konstruktorju VGP, enim redkih preživelih v tej stroki, se je zbralo na mariborskih ulicah. Poleg majske in junijske plače zahtevajo še regres. Stavkali bodo, dokler vodstvo podjetja ne bo dalo ustrezne ponudbe glede poplačila, je pojasnil sindikalni predstavnik Mladen Kutnjak. Dodal je, da je rešitev odvisna predvsem od lastnikov, med katerimi je tudi nekdanji dolgoletni direktor podjetja Marjan Pinter.

Vodstvo podjetja priznava, da so razmere ta trenutek težke, rešitev pa vidi v hitri dokapitalizaciji, saj novih poslov za zdaj ni na vidiku.
Vložili predlog za prisilno poravnavo
Konstruktor VGR je še eno podjetje v vrsti gradbenikov, ki se je v zadnjem času znašlo v težavah. Na začetku tega meseca se je odločilo vložiti predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave, na čelo podjetja pa so namesto Pinterja imenovali Marka Plečka.

Tepejo jih dolgovi iz konjunkture
Mariborskega gradbinca, katerega korenine segajo v leto 1947, tepejo zlasti zaloge stanovanj in parcel ter dolgovi, ki so povezani z nakupom zemljišč v času konjunkture. Med temi je stanovanjsko naselje Mariborska metropola, kjer prodaja stanovanj ne poteka po pričakovanjih, zato so morali ustaviti gradnjo tretje stolpnice. Njihov ta trenutek največji projekt je gradnja 30 milijonov vrednega trgovskega centra Mercator v Mariboru, kjer je investitor KBM Leasing.

Letos že več stečajev podravskih gradbincev
Letos so samo v Podravju stečaj razglasili v gradbenih podjetjih Stavbar Gradnje, MTB, v Gradbenem podjetju Ptuj in največjem - Cestnem podjetju Maribor. Prav iz zadnjega prihaja novi direktor Konstruktorja Marko Plečko, ki je bil do stečaja CPM tam nekaj mesecev prokurist družbe. Dosedanji direktor Marjan Pinter se je znašel tudi med ovadenimi po nedavnih obširnih kriminalističnih preiskavah na širšem mariborskem območju.