Predsednik uprave Aleš Hauc poudarja, da so pri čiščenju slabih terjatev naredili veliko tudi v banki sami. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik uprave Aleš Hauc poudarja, da so pri čiščenju slabih terjatev naredili veliko tudi v banki sami. Foto: MMC RTV SLO

Ta izguba, ki je nastala zaradi rezervacij in slabitev, je namreč vseeno kar za tretjino manjša kot v istem lanskem obdobju - nadzorni svet banke, ki je v petek obravnaval poslovno poročilo Skupine Nove KBM, je ob tem ugotavljal, da se v poslovanju že kažejo pozitivni trendi, pa tudi učinki ukrepov preoblikovanja bančne skupine.

Na poslovanje Skupine NKBM še vedno vplivajo oslabitve - zlasti zaradi povečevanja posojilnega tveganja. V prvih devetih letošnjih mesecih so neto rezervacije in oslabitve znašale 95,7 milijona evrov. Znižala se je tudi bilančna vsota, kapitalska ustreznost skupine na celotni kapital pa je bila ob koncu septembra 8,39- odstotna.

Tudi v NKBM-ju so v pričakovanju rezultatov stresnih testov - če bodo zahteve po višjih oslabitvah, bo dokapitalizacija višja od 400-milijonske, ki so jo začrtali na junijski skupščini. Za zdaj še ne vedo, koliko slabih terjatev bo prenesenih na slabo banko, a predsednik uprave Aleš Hauc poudarja, da so pri čiščenju slabih terjatev naredili veliko tudi v banki sami.

Hauc pa najpozneje za januar napoveduje vložitev še drugega svežnja odškodninskih tožb, pričakuje pa, da se bodo glede prvega svežnja sodne razprave kmalu začele vrstiti.

Še naprej pa je trdno odločen banko sanirati in jo spraviti na zdrave temelje.