NKBM bo začel spreminjati strategijo poslovanja. Foto: BoBo
NKBM bo začel spreminjati strategijo poslovanja. Foto: BoBo
NKBM še s 70 milijoni izgube

Na poslovanje skupine vpliva še vedno visoka raven slabitev, predvsem zaradi nadaljnjega povečevanja posojilnega tveganja na področju bančnega poslovanja. Neto rezervacije in slabitve so v prvih devetih mesecih znašale 95,7 milijona evrov.

Tudi v zadnjem četrtletju se je skrčila bilančna vsota skupine, in sicer za 5,7 odstotka v primerjavi s koncem leta 2012, in je konec septembra znašala pet milijard evrov. Kapitalska ustreznost skupine glede na celotni kapital je bila ob koncu septembra 8,39-odstotna, banka pa izvaja vse potrebne ukrepe, ki bodo zagotovili kapitalsko ustreznost tudi po objavi izidov neodvisnih pregledov.

V ospredju po novem varnost poslovanja
Pripravljen je tudi koncept novega strateškega programa NKBM-ja za obdobje do leta 2018. Koncept je že obravnaval nadzorni svet, banka pa ga bo končala ob dokončni uskladitvi programa prestrukturiranja. Program temelji na viziji banke, da bo ta zagotavljala trdnost poslovanja v domačem okolju in regiji, pri čemer bodo imeli prednost varnost poslovanja, kakovost portfelja in upravljanje vseh vrst tveganj pred rastjo obsega poslovanja.

Nadzorni svet je danes ob obravnavi drugih aktualnih tem potrdil tudi sklep uprave banke za dokapitalizacijo Poštne banke Slovenije, za kar mora NKBM pridobiti še dovoljenje Evropske komisije.

NKBM še s 70 milijoni izgube