Se bo projekt NEK 2 uresničil? Foto: BoBo
Se bo projekt NEK 2 uresničil? Foto: BoBo

Hrvaška kot solastnica jedrske elektrarne in sosednja država za zdaj sodeluje v javni razpravi o čezmejnem vplivu tega projekta, je še dejal Čorić.

Solastniški odnos med krško jedrsko elektrarno med Slovenijo in Hrvaško v preteklih letih ni mineval brez nekaterih nesoglasij, trenutno neurejeno je vprašanje skladiščenja odpadkov.

Glede česar je hrvaški minister za gospodarstvo in energetiko Tomislav Čorić sinoči ponovil, da slovenska ponudba za skupno skladišče v Vrbini za Hrvaško ni sprejemljiva iz že znanih razlogov. Glavni je, da Hrvaška tam ne bi mogla skladiščiti vseh preostalih radioaktivnih odpadkov v državi.

Je pa Čorić v oddaji Pressing na televiziji N1 prvič dejal, da kot minister za energetiko ne bi imel ničesar proti, da Hrvaška dobi stabilen in relativno velik izvor električne energije iz drugega bloka jedrske elektrarne.

"Če bi se Slovenija odločila za gradnjo drugega bloka in če bi potencialnim partnerjem ponudila delež v financiranju tega dragega projekta, mislim, da bi Hrvaška morala razmisliti o tem, da si zagotovi dolgoročen in stabilen izvor električne energije," pravi minister Čorić.

Po nekaterih informacijah naj bi Hrvaška na politični ravni takšno stališče že predstavila Sloveniji, a do konkretnih dogovorov je seveda še daleč. Hrvaška trenutno proizvaja približno 60 odstotkov lastne električne energije.