Banka Hypo je znana tudi po spektakularni zamenjavi vodstva, ki so jo izvedli avstrijski lastniki. Foto: MMC RTV SLO
Banka Hypo je znana tudi po spektakularni zamenjavi vodstva, ki so jo izvedli avstrijski lastniki. Foto: MMC RTV SLO
Celovški dvori Vegrad
Pri gradnji Celovških dvorov je po besedah nekdanjega člana uprave Vegrada Mateja Kosiča Tovšakova morala za svetovanje plačati 5 milijonov evrov na račun v Liechtenstein. Foto: MMC RTV SLO

Novi znak naj bi nakazoval, da so Vegrad v poslovanje prek off-shore podjetij silili tudi nekdanji vodilni v Skupini Hypo, piše časopis Dnevnik. Po dostopnih podatkih je namreč Gerhard Kucher, vodja podjetij Wolkensberg in Jan Privatstiftung, ki jima je Vegrad nakazal 5 milijonov evrov za nakup Rezidencije Skiper, tudi nekdanji hišni odvetnik omenjene banke in osumljenec v Avstiji. Še več, Kucher naj bi bil po pisanju Dnevnika tudi tesno poslovno povezan z Wolfgangom Kultererjem in Günterjem Striedingerhem, ki sta banko vodila do leta 2006.

100-milijonska dokapitalizacija, delnice Kucherju
Pri dokapitalizaciji Hypo Leasinga naj bi znova sodeloval prav Kucher, pri čemer je povečanje kapitala izpeljalo več off-shore podjetij s posojili Hypo Alpe-Adria Bank, večina novih delnic pa naj bi končala v lasti enega Kucherjevih podjetij, zatrjuje Dnevnik. Pri tem se znova pojavlja tudi odvetnik Gerold Hoop, uradni skrbnik vseh liechtensteinskih podjetij, ki jim je Vegrad nakazal več deset milijonov evrov. Isti Hoop je bil po pisanju časopisa tudi zastopnik več off-shore podjetij, ki so sodelovale v dokapitalizaciji Hypo Leasinga.

Nekdanji član uprave Vegrada Matej Kosič je potrdil, da so nakup deleža v Rezidenciji Skiper zahtevali prav vodilni v Hypu, konkretneje tudi Josef Kircher, nekdanji vodja celovškega Hypo Leasinga. Še več, po Kosičevih besedah naj bi pri nakupu projektnega podjetja za gradnjo Celovških dvorov Hilda Tovšak na sedežu slovenske izpostave Hypo Alpe Adria Consultants dobila v podpis svetovalni pogodbi. Ti sta določali, da mora Vegrad za "posredništvo in svetovanje pri Celovških dvorih in Rotondi" na račun v Liechtensteinu nakazati približno pet milijonov evrov, piše Dnevnik.

Še več pletenja in povezav
Celovško podjetje Wolkensberg je bilo tudi prvotni lastnik podjetja Vegrad AM, prek katerega je Vegrad gradil Celovške dvore, do aprila 2008 pa je imelo tudi v lastni četrtino Rezidencije Skiper. Kot je znano, je imel Skiper ob 20.000 kunah osnovnega kapitala kar 145 milijonov evrov obveznosti do Hypo Alpe-Adria Bank International. Še več, čeprav je ta banka imela "plombo" na deležu Wolkensberg, je Vegrad Wolkensberguza za četrtinski delež Rezidencije Skiper plačal 2,5 milijona evrov. Tu se pojavi še eno s Kucherjem tesno povezano podjetje, Jan Privatstiftung, kateremu je Vegrad za 17-odstotni delež Skiperja nakazal dva milijona evrov.

Zakaj je bil hišni odvetnik Hypa v upravnem odboru obeh celovških podjetij?
Po pisanju Dnevnika naj bi sicer bil neuradni lastnik obeh avstrijskih podjetij slovenski poslovnež Miro Oblak. V Dnevniku se sprašujejo, zakaj je Oblak v upravni odbor teh dveh podjetij pustil hišnega odvetnika Hypo Alpe-Adria Bank. Oblak se je po lastnih trditvah že leta 2006 s Kultererjem sprl in zahteval prekinitev sodelovanja z Vegradom. Ker niso popustili, je moral oditi Oblak, ki je pojasnil konec zgodbe: "Na koncu sem moral oditi jaz, v banki pa so pustili, da delež prodam, čeprav je bil pod hipoteko."