Komu vse je Hilda Tovšak nakazala Vegradove milijone? Foto: BoBo
Komu vse je Hilda Tovšak nakazala Vegradove milijone? Foto: BoBo
Banka Hypo
Hypo je v Rezidencijo Skiper vložil četrt milijarde evrov. Foto: Reuters

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak poziva Vegradove upnike, naj pomagajo pri dokapitalizaciji Vemonta, ki je v njeni lasti. Po poročanju časnika Večer je Tovšakova predsednika upniškega odbora Vegrada Matjaža Delčnjaka že skoraj prepričala, da za dokapitalizacijo Vemonta nameni pol milijona evrov.

Uradno je šlo za kupnino 75-odstotnega deleža v Rezidenciji Skiper, ki ga je Vegrad kupil med januarjem in avgustom 2008, piše Dnevnik. Pri tem obstaja sum, da je pri poslu vsaj delno šlo za črpanje denarja iz podjetja, saj je banka Hypo Alpe-Adria ta delež že po letu dni zasegla.

Ko je Vegrad kupoval omenjeno naložbo, je bila Rezidencija Skiper že obremenjena s 35 milijoni evrov vredno hipoteko Hypa in je ob 20.000 kunah kapitala imela najetih za 145 milijonov evrov posojil. Ob vsem tem pa je Vegradu poleti 2008 za gradnjo hotelskega kompleksa dolgovala 10 milijonov evrov.
Košič: Nakup je zahteval Hypo
Po besedah nekdanjega Vegradovega izvršnega direktorja gradenj za trg Mateja Košiča je to od Vegrada zahteval celovški Hypo, ki je v nasedli projekt vložil 250 milijonov evrov, saj bi v nasprotnem primeru v Hypu zaustavili financiranje projekta.
"Ni šlo za izsiljevanje, ampak za logičen pogoj. Hypo je bil pripravljen v projekt vložiti dodaten denar, vendar ne prejšnjim lastnikom. Mi smo računali, da bomo poleg plačila že izvedenih del po prodaji nepremičnin v objektu Skiper zaslužili okoli 40 milijonov evrov," je pojasnil Košič.

Za 75 odstotkov 11 milijonov, za četrtino en evro
Ob tem je pomembna informacija, da je v času Vegradovega odkupovanja Rezidencije Skiper družba Hypo Alpe Adria Beteiligungs od liechtensteinskega Hypo Alpe Adria Consultantsa odkupila 25 odstotkov Skiperja in za to plačal en evro. Pomemben je tudi podatek, da Vegrad pri tem poslu ni uveljavljal predkupne pravice, s čimer bi dobil pomemben delež tako rekoč zastonj.

Vegrad je omenjeno vsoto 11,4 milijona evrov nakazal v treh obrokih. Prvih 20 odstotkov od načrtovanih 75 je Vegradova krovna družba za 2,6 milijona evrov kupila januarja 2008, večino denarja pa sta si razdelili dve avstrijski podjetji: Wolkensberg in Jan Privatstiftung. Obe sta izmenoma zastopala Miro in Andrej Oblak. 500.000 evrov je prejela nekdanja direktorica Rezidencije Skiper Ljubica Marfan.
Zadnjih 30 odstotkov v Liechtenstein
Dodatnih 25 odstotkov Skiperja je Vegrad prek hrvaške podružnice prav tako kupil od Oblakovega Wolkensberga. Za zadnjih 30 odstotkov je Vegradovo podjetje Grbina avgusta 2008 plačalo kar 6,3 milijona evrov, in to liechtensteinskemu podjetju Navone AG. Njegov uradni skrbnik je tamkajšnji odvetnik Gerold Hoop, ki v tej vlogi nastopa tudi pri vseh drugih nepremičninskih in provizijskih poslih, pri katerih je Vegrad denar nakazoval v Liechtenstein.

Košič je ob tem pojasnil, da so Vegradu nakup Skiperja predlagali Josef Kircher, nekdanji prvi mož lizinškega stebra Hypa, in člana izvršilnega odbora za podjetja in lizing v Hypo Alpe-Adria Bank International v času, ko jo je vodil Wolfgang Kulterer, prvoosumljeni v preiskavi avstrijskih oblasti.
Neuradno osumljen tudi Špan
Kljub temu je iz zaporedja dogodkov razvidno, da vseh niti v zgodbi ni vlekel (le) Kircher. Ta je maja 2008 položaj prepustil Božu Španu, dotedanjemu direktorju slovenske podružnice banke Hypo Alpe-Adria in neuradno osumljencu v avstrijski preiskavi.
Špan zatrjuje, da pri pogovorih o nakupu ni sodeloval, temveč je zgolj izvrševal predhodno podpisane pogodbe, čeprav je Vegradovo podjetje Grbina plačalo zadnjih 30 odstotkov Skiperja skoraj tri mesece po Španovem imenovanju. Ob tem zatrjuje, da bi vedel, da je osumljenec, in ostro zanika, da je solastnik katerega koli liechtensteinskega podjetja, s katerimi je prek Slovenije posloval Hypo, še končuje Dnevnik.

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak poziva Vegradove upnike, naj pomagajo pri dokapitalizaciji Vemonta, ki je v njeni lasti. Po poročanju časnika Večer je Tovšakova predsednika upniškega odbora Vegrada Matjaža Delčnjaka že skoraj prepričala, da za dokapitalizacijo Vemonta nameni pol milijona evrov.